Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 12, nummer 228, mei 2023 I

Overzicht (na)scholingen en conferenties

24 mei Expertmeeting Nieuwe Referentiekader,

- 1 juni Expertmeeting Nieuwe Referentiekader,

- 6 juni Expertmeeting Nieuwe Referentiekader,

- 16 juni VGN-pabodag in het Nationaal Archief in Den Haag.

.

    Perspectieven op (de)kolonisatie: vakbijeenkomst in het Scheepvaartmuseum

    Trakteer jezelf aan het eind van het schooljaar op een mooie bijeenkomst met andere docenten geschiedenis op vrijdag 9 juni! De tweede correctie is achter de rug, de toetsweek is nog (net) niet begonnen. Een mooi moment dus om even de school uit te gaan en je te laten inspireren in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Centraal deze middag staan de verschillende perspectieven op het thema (de)kolonisatie. Medewerkers van het museum laten “op zaal” zien hoe er recht kan worden gedaan aan verschillende perspectieven in de presentatie van dit verleden. Daarna maken we de vertaalslag naar het klaslokaal: hoe kunnen we in de lessen aandacht besteden aan meerdere perspectieven? We beginnen om 13.00 uur en vanaf 16. 00 uur sluiten we af met een borrel. Deze middag wordt georganiseerd vanuit het vaknetwerk geschiedenis van Alfagammapartners (UvA en VU). Deelname is gratis en je kunt je aanmelden via deze link.

    Werkcolleges Academische vaardigheden (voor leerlingen)

    Voor een goed profielwerkstuk heb je goede onderzoeksvaardigheden nodig. Om bovenbouw vwo-leerlingen hier bij te helpen kunnen ze deelnemen aan de werkcolleges Academische Vaardigheden. Op donderdag 11 mei staat het werkcollege in het teken van het onderzoek voorbereiden. Leerlingen gaan actief aan de slag met het formuleren van hoofd- en deelvragen en maken een onderzoeksopzet. In het tweede werkcollege, op dinsdag 13 juni, staan bronnen centraal. Hoe kun je bronnen analytisch lezen en gebruik je de gevonden informatie om je onderzoeksvraag te beantwoorden?
    Er worden in totaal drie werkcolleges Academische Vaardigheden aangeboden, die op elkaar voortbouwen. Het beste resultaat krijgt de leerling door aan alle drie de werkcolleges deel te nemen, maar het is ook mogelijk om een los werkcollege te volgen. Het derde werkcollege, waarin schrijven en structureren centraal staat, vindt plaats na de zomervakantie. Meld je leerlingen snel aan.   

    Expert meeting – Van tien naar zes tijdvakken

    De VGN organiseert drie Expertmeetings voor leraren in po en onderbouw vo, pabodocenten en medewerkers van uitgeverijen en erfgoedhuizen. Deze bijenkomsten gaan over het Historisch referentiekader: Ontwikkelingen in de tijd
    Met jullie input willen we concrete aanbevelingen meegeven aan het kerndoelenteam dat na de zomervakantie aan de slag gaat met het ontwerpen van nieuwe kerndoelen voor mens en maatschappij in po en onderbouw vo.

    De bijeenkomsten worden georganiseerd in:
    • Zwolle: woensdag 24 mei – opgeven tot 10 mei
    • Tilburg: donderdag 1 juni – opgeven tot 18 mei
    • Amersfoort: dinsdag 6 juni – opgeven tot 23 mei

    De bijeenkomsten duren van 16.30 tot 21.00 uur. Als je je opgeeft voor een van de drie bijeenkomsten, dan ontvang je daarna nadere informatie over de inhoud van de bijeenkomst en de voorbereiding die we van je vragen. Deze voorbereiding kost je ongeveer twee uur.
    Deelnemers ontvangen een reiskostenvergoeding en vacatiegeld.

    Kunnen redeneren over sociale ongelijkheid is heel belangrijk

    Mensen zijn over het algemeen slecht in redeneren of argumenteren. We overschatten onze kwaliteit daarin, gaan vaak uit van eigen meningen en denken veel in uitersten. Maatschappelijke problemen worden dan al snel zwart/wit gepresenteerd met weinig ruimte voor nuance. Hoe leer je beter redeneren over sociale vraagstukken? Thomas Klijnstra staat zelf voor de klas om leerlingen dit bij te brengen, en onderzoekt ook hoe je dit kunt leren. Onder andere op het thema sociale ongelijkheid. ‘Begin bij wat leerlingen zelf zien en meemaken.
    Lees het artikel en bekijk het educatieve lesmateriaal.  

    Canondagen Agenda

    Tijdens het weekend van 13 en 14 mei 2023 organiseren verschillende Canoninstellingen uit het hele land activiteiten waarbij de vensters en de sleutelstukken uit de Canon van Nederland centraal staan. Bekijk hier alle activiteiten.

    Achter de muur

    Achter de muur van historica en journalist Katja Hoyer is een van die belangrijke boeken die antwoord geven op de vraag wat het waard is om herinnerd te worden. In de inleiding maakt Hoyer duidelijk dat haar nieuwste boek zich verzet tegen de dominante tendens in het verenigde Duitsland, en de rest van ‘het Westen’, om de geschiedenis van Oost Duitsland te reduceren tot ‘a gray, monotonous blur – a world without individuality, agency or meaning’.
    Lees korte bespreking van dit boek hier.

    De uitvinding van Romulus

    Ik denk dat nagenoeg elke geschiedenisdocent in de brugklas het verhaal van Romulus en Remus vertelt, het mythische verhaal over de stichting van Rome. Wie daarnaast wil vertellen hoe Romulus 'werd uitgevonden', kan terecht bij dit blog van Jona Lendering.  

    De Jodenbuurt in 1925, in kleur!

    Hoe zag het leven er 100 jaar geleden uit? Het Youtube-kanaal van Rick88888888 toont oude filmbeelden in kleur, waardoor oude beelden opeens heel relateerbaar worden. In deze video zien we prachtige ingekleurde beelden van de Amsterdamse Jodenbuurt in 1925.

    Mimi en Multatuli

    Dat is nou eens een leuk boek, zegt Jona Lendering in zijn blog over 'Verheven ongemanierd. Mimi en Multatuli' van Gaia van Bruggen. Mimi, voor wie het even niet paraat mocht hebben, heette voluit Mimi Hamminck Schepel en was de tweede echtgenote van Multatuli.
    Lees de blog. 

    Software om historische teksten te transcriberen nu open source beschikbaar

    Een software-programma dat speciaal is ontwikkeld om gescande historische documenten digitaal leesbaar en doorzoekbaar te maken, is door het Humanities Cluster van de KNAW open source beschikbaar gesteld. Dit is interessant voor onderzoekers aangezien het ontcijferen van handschriften in archieven soms een flinke uitdaging is.
    Lees verder 

    Recensies

    * Israël / Palestina. Tweespraak over oorzaken en oplossingen
    Ludo Abicht & André Gantman, Israël / Palestina. Tweespraak over oorzaken en oplossingen. Uitgeverij Ertsberg, Antwerpen, maart 2023. 256 p., kaart, chronologie. Paperback, 21 x 14 cm. ISBN 978 94 64369 908; € 24,50.

    * Mineke Schipper. Een nooit vertelde geschiedenis; korte bespreking door Mirjam Janssen op website Historisch Nieuwsblad

    * Richrad Hoving. Miep Oranje. Zoektocht naar de koerierster des dood; korte bespreking door Eric Palmen op website Historisch Nieuwsblad

     

  • Laatste toevoegingen op Histoforum

    De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.