Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

5Jaargang 13, nummer 250, mei II 2024 

 

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- 20 mei 2024 Onderwijs Innovatie Festival in Harderwijk
- 7 juni 2024 (vanaf 11.30 uur): Migratie en filmdidactiek in EYE Amsterdam

- 10 juni 2024 Collegedag Wereldwijde Koude Oorlog

- 26-32 januari 2025 Educatieve reis naar Polen.

- 14-21 september 2024 Er is nog één plaats voor een docent om deel te nemen aan de Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen in Oost-Polen, waaronder Sobibor, Belzec en Treblinka, volgeboekt. Hoogleraar Holocausteducatie Marc van Berkel neemt in 2024 als deelnemer deel aan de reis. Ondertussen kunt u zich ook aanmelden voor de reis van 2025 (13 t/m 20 september).

Eindexamenspreekuur VWO

Op maandag 20 mei om 11.00 uur houdt Marco van Vemde zijn eindexamenspreekuur vwo. ga naar http://youtube.com/mosstories

Examenbesprekingen havo/vwo

Ook dit jaar organiseert de havo/vwo-commissie van de VGN de online en landelijke bespreking van het examen geschiedenis. Net als ieder jaar zijn de besprekingen bedoeld om met zoveel mogelijk vakcollega’s de (algemeen geldende) knelpunten te inventariseren die zijn opgevallen tijdens de correctie. Dit doen we eerst online in kleine groepjes, waarin een deel van de vragen wordt besproken. Vervolgens bespreken we de volledige examens tijdens de landelijke vergadering, in overleg met CITO en het College van Toetsing en Examinering. Uit deze vergadering komt het verslag dat wordt gepubliceerd op de website van de VGN en dat kan worden gebruikt als steun bij de correctie.

De planning voor de besprekingen is als volgt:
HAVO: examen donderdag 16 mei, online bespreking vrijdag 17 mei, landelijke bespreking dinsdag 21 mei
VWO: examen: dinsdag 21 mei, online bespreking woensdag 22 mei, landelijke bespreking vrijdag 24 mei

Aanmelden kan via dit formulier.   

Examenbespreking vmbo 1e Tijdvak

Wederom organiseert de VGN vmbo-commissie een landelijke examenbespreking van het examen Geschiedenis en staatsinrichting vmbo GL en TL. Dit zal plaatsvinden door middel van een online bespreking (TEAMS). Net als ieder jaar zijn de besprekingen bedoeld om met zoveel mogelijk vakcollega’s de (algemeen geldende) knelpunten te inventariseren die zijn opgevallen tijdens de correctie. Uit deze vergadering komt het verslag dat wordt gepubliceerd op de website van de VGN en dat kan worden gebruikt als steun bij de correctie.
De examenbespreking zal plaatsvinden op dinsdag 21 mei van 16:00 tot en met 17:30.
Aanmelden kan via het formulier op deze website.

Stoomcursus Geschiedenis

Een nieuwe Stoomcursus Geschiedenis! In deze serie, die past bij het examenprogramma voor het vmbo, maar die ook aansluit bij havo/vwo 3 legt Erik Ex alles uit over de geschiedenis van Europa van 1900 tot nu. Drie afleveringen staan nu online, elke dag verschijnt er een nieuwe.
Stoomcursus Geschiedenis wordt gemaakt voor en met de Vereniging van Geschiedenisdocenten Nederland (VGN Kleio) en met subsidie van Impuls Open Leermateriaal. De animaties zijn van Jagthund, het camerawerk en de edit van Ype Poortinga en de productie is in handen van Jesse van der Kolk.  

Collegedag Wereldwijde Koude Oorlog

Historisch Nieuwsblad organiseert op maandag 10 juni in Amsterdam een collegedag over de Koude Oorlog, de periode tussen 1945 en 1991 die de hele wereld in zijn greep hield. Vier experts vertellen hoe de vijandschap tussen Oost en West de politieke en militaire ontwikkelingen op verschillende continenten beïnvloedde. En hoe de Koude Oorlog doorwerkt in veel conflicten die in onze tijd het nieuws beheersen.
Lees verder 

‘Paul Salitters Brief’ – Moreel historisch redeneren in de geschiedenisles

Leerlingen stappen in de rol van de adviescommissie voor personeel van de politie in Düsseldorf in 1947.
Dit lesmateriaal met instructies voor de docetn, werd gemaakt door Rémi Hartel en Gerhard Stoel en hoort bij een artikel uit Kleio 3 (2024).

De kleindochter

Voor de geschiedenisdocent die van romans houdt en die zich wil verdiepen in de achtergrond van extreemrechts in Duitsland is de roman De Kleindochter van Bernard Schlink een absolute aanrader. In de woorden van een recensie op Tzum: 'Terwijl de Duitse justitie massaal invallen doet bij aanhangers van extreemrechtse bewegingen, biedt het lezen van De kleindochter, de nieuwe roman van Bernhard Schlink, achtergrondinformatie die je hier goed bij kunt gebruiken.'

Andere recensie 

Verbiest

Jos Martens schreef twee artikelen over Ferdinand Verbiest en zijn relatie met China.

* Na Verbiest. Epiloog. De Grote ommekeer
Alain Peyrefitte, China en het Westen. Kroniek van een historische ontmoeting, Kampen, Kok Agora – Kapellen, Pelckmans, 1991, 707 blz.

* Ferdinand Verbiest (1623 – 1688). Astronoom en mandarijn van de keizer

Veerle de Vos. Alles onder de hemel. Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China.
Kalmthout, Uitgeverij Pelckmans, 2023, 344 blz. – ook als e-boek
Waardering: * * * * */5