Henderson, Bruce, De Ritchie-boys, Amsterdam, Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2018, 422 blz. – vertaald uit het Engels door Irving Pardoen.

De Ritchie-Boys

Zoals al een aantal keren eerder gezegd: over de Tweede Wereldoorlog zijn hele bibliotheken volgeschreven, onnoemelijk veel speelfilms en documentaires gedraaid en nog steeds vertoond. Eén verhaal bleef onverteld: dat van de jonge Duitse Joden, die aan de nazi’s ontsnapten en na een uiterst geheime opleiding in Camp Ritchie, Maryland, bij het Amerikaanse leger belandden in een gespecialiseerde groep ondervragers van Duitse krijgsgevangenen.

De Ritchie-Boys

De auteur werkte jaren aan dit relaas, interviewde honderden veteranen, ontving veel foto’s en documenten van familieleden…
Het boek sluit af met een namenlijst van Ritchie-boys. Natuurlijk kon hij onmogelijk de oorlogsavonturen van alle 1985 boys volgen. Hij beperkt zich tot de volgende zes:
Werner Angress, 82ste luchtlandingsdivisie;
Manny Steinfeld, 82ste luchtlandingsdivisie;
Victor Bromberg, 2de pantserdivisie;
Stephan Levy, 6de pantserdivisie;
Martin Selling, 35ste infanteriedivisie;
Guy Stern, hoofdkwartier Eerste Leger.

Bij een eerste lezing vond ik het deel over hun jaren in nazi-Duitsland en Europese diaspora wat langdradig. Daarna besef je bij een tweede lectuur dat je op deze wijze een schitterende evocatie krijgt van een heel tijdsgewricht, exemplarisch opgehangen aan het wedervaren van de zes individuen. De ene komt voor een tijd in Dachau terecht, een andere in Parijs, een derde in Nederland…

Henderson beperkt zich niet tot de oorlogsjaren; net als Stephen Ambrose in Band of Brothers gaat hij ook na wat er van hen terechtkwam in hun verdere levensloop. Hij sluit zijn boek af met een lange alfabetische namenlijst van alle Ritchie-boys.

Een uitstekende uitvoeriger recensie tref je in Historiek van 19 januari 2018.

Verdere Informatie

Het grote verloop van de oorlog, van D-Day tot Berlijn wordt in het boek van Henderson eerder terloops vermeld, voor zover de Ritchie-boys er een rol in speelden. Enige voorkennis is zeker aan te raden en wordt o.i. ook verondersteld. De absolute beginneling vindt al heel wat als je de hyperlinks in het Historiekartikel volgt.

Een zeer beperkte selectie:

Ambrose, Stephen, D.-Day 6 juni 1944, Brussel, Roularta, 2004, 623 blz.
Idem, Band of Brothers filmreeks en boek

Schrijvers, Peter, De schaduw van de bevrijding: België 1944-1945, Antwerpen, Manteau, 2014, 368 blz.

Idem, De hel die Europa heet: Amerikaanse frontsoldaten in de Tweede Wereldoorlog, Antwerpen, Manteau, 2003, 383 blz.

Idem, Wreed als ijs: het lot van de burgers in de slag om de Ardennen, Antwerpen, Manteau, 2004, 383 blz.

Idem, Bastogne: de grootste slag om de Ardennen, Antwerpen, Manteau, 2014, 351 blz.

Een hele reeks boeken van Antony Beevor over W.O. II in het Westen, Berlijn, Parijs na de bevrijding enz. – alle ook als e-boek.

Films

Absolute aanrader: de aangrijpende herhaaldelijk bekroonde en aangrijpende documentaire over de behandeling van Joodse kinderen van Lydia Chagoll: In naam van de Führer.  

D-Day tot Berlijn (docudrama 2004).


Saving Private Ryan (1998).

Meer films

Raadpleeg tevens de lijst op Histoforum

Jos Martens, juli 2018