artikelen over geschiedenis didactiek

Een andere kijk op geschiedenis.

Tijdens een geschiedenisconferentie in juli 2010 in het Australische Sydney gaf historicus John Hirst, voormalig reader in History aan de La Trope universiteit in Melbourne, een lezing over een serie colleges die hij had gegeven aan eerste jaars geschiedenisstudenten op de La Trope universiteit in Melbourne.

The Shortest History of Europe

  •  

  • Invasies en veroveringen

    Europa kende drie grote invasies:

  • De Germanen
    De grote volksverhuizing (4e - 6e eeuw): Kaartje http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Volksverhuizing. Toen odoacer Rome veroverde in 476 noemde hij zich koning van Italië. Hij werd geen keizer, de regalia van het keizerschap stuurde hij naar de keizer van het Oost-Romeinse Rijk. De Germanen namen al snel de godsdient, het christendom, van de Romeinen over, waarmee de basis van de Europese beschaving werd gelegd.

    De Arabieren
    De Arabieren veroverden in de 7e en 8e eeuw een groot rijk dat zich uitstrekte tot in Europa. Via de Arabieren kwam veel kennis van de Grieken (bijvoorbeeld van en over Aristoteles) naar Europa.

    De Vikingen
    Vikingen of Noormannen plunderden Europa tussen 800-1000. De regeringen waren te zwak om zich tegen hen te verdedigen.
  • Referenties

  • Hirst, John, (2009). The shortest history of Europe, Melbourne: Australië, Black Inc.
    Crone, Patricia (1989,2003) Pre-Industrial Societies: Anatomy of the Pre-Modern World. (ISBN 1-85168-311-9), Oneworld Publications