Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 19, mei 2013.

Examen fora

Ook dit jaar zijn er weer de bekende VGN examen fora vmbo, havo en vwo waarop u kunt reageren op de onderscheiden examens. Om te reageren moet u zich wel eerst even registreren.

13 in de oorlog

In elke Schooltv-aflevering van ‘ 13 in de oorlog’ staat één kind centraal dat zijn of haar verhaal vertelt over de Tweede Wereldoorlog. Door de ogen van Dirk, Hans, Corrie, Els, Roos, Kaat en Jurgen beleven uw leerlingen steeds een ander aspect van de oorlog. Zo begrijpen ze, zeker in de aanloop naar 4 en 5 mei, beter hoe waardevol het is om te leven in vrijheid, waarom wij nog steeds de bevrijding vieren en de slachtoffers van oorlogen herdenken. Met aanvullend lesmateriaal in de vorm van een (hand)boek en werkboekjes. Kijk voor meer informatie op schooltv.nl/webwinkel

Briefkaart uit Westerbork

Aan de hand van een briefkaart uit Westerbork van Siegmund Knieberg kan de docent het verhaal vertellen van het lot van de joden. Bij de tekst hoort een PowerPoint.

Symposium Van Deursen

Op vrijdag 7 juni 2013 belichten tijdens een symposium in Amsterdam vijf sprekers, vanuit verschillende invalshoeken, het historische werk van A.Th. van Deursen.

Historische bronnen

Carla van Beers maakt een website met zeer veel verwijzingen nara historische bronnen, zoals kranten en tijdschriften.

Van Admiraal tot zwerfkei

Onlangs verscheen deel 1 van een tweeledig boek van de Nederlandse canon, 'Van Admiraal tot zwerfkei'. Met veel afbeeldingen, stripjes en foto’s die het aantrekkelijk maken voor kinderen. In de klas te gebruiken als aanvullend lesmateriaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs.

Speelkwartier

Aan de rubriek Speelkwartier zijn twee nieuwe bijdragen toegevoegd, één over Frans Hals en de oude kerk in Spaarndam en één over Caravaggio en de Sint-Paulus in Antwerpen.

Anne Frank

Janny van der Molen schreef een boek over Anne Frank dat kinderen van een jaar of negen zelfstandig kunnen lezen: Buiten is het oorlog. Anne Frank en haar wereld. Hoewel het in dit boek om verhalende fictie gaat zijn alle historische details verantwoord en gecheckt door de Anna Frank Stichting. Op de website http://annefrank.org staat een speciale leeswijzer voor ouders

Nascholingsconferentie geschiedenis 'Het Westen en de Wereld'

Op vrijdag 21 juni 2013 organiseert ILS-HAN een nascholingsconferentie met als titel 'Niet-westerse aspecten en het hedendaagse geschiedenisonderwijs'. Klik hier voor meer informatie. 

The Great Gatsby

Op 16 mei 2013 is de release van een remake van de film The Great Gatsby (in 3D). Voor de New York Times aanleiding om te komen met lessugesties voor de geschiedenisles: Teaching ‘The Great Gatsby’ With The New York Times.

Nieuwe PowerPoints

Aan de pagina met PowerPoints heb ik een drietal ppts's toegevoegd over de historische context De Republiek. Elke ppt heeft betrekking op de voorbeelden van kenmerkende aspecten die in deze historische context aan de orde komen. De dia's bevatten vooral afbeeldingen die gebruikt kunnen worden om het verhaal van elk voorbeeld te vertellen. Deze ppt's zijn deels samengesteld uit materiaal van derden dat ik op internet tegen kwam.

Titanpad

Titanpad is een gebruiksvriendelijke webbased toepassing om synchroon online met elkaar te werken aan een eenvoudig tekstdocument en tegelijkertijd met andere deelnemers te chatten.

Screencast

Op deze pagina staat een overzicht van screencast software. 

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 mei 2013 naar kaap@kpnmail.nl 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.