Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 3, nummer 36, maart 2014 I.

De Eerste Wereldoorlog

Ook in deze nieuwsbrief weer aandacht voor de Eerste Wereldoorlog. Explore over 500 historical sources from across Europe, together with new insights by World War One experts, is de kop boven een website van de British Library over W.O.I.

Meertens kaartenbank

De website van de Kaartenbank is in januari 2014 gelanceerd. Op de website staat een index met circa 30.000 titels van kaarten waarop taal- of cultuurverschijnselen in de Lage Landen zijn getekend. Bij ongeveer de helft van de titels kan men direct doorklikken naar een scan van de kaart; op termijn zal een dergelijke link bij alle kaarttitels worden toegevoegd. Hiermee vormt de Kaartenbank het eerste actuele overzicht van gepubliceerde en ongepubliceerde dialectkaarten en etnologische kaarten.

Getijdenboek

In 2002 kreeg de KB een zeer kostbaar en lang verloren gewaand vijftiende-eeuws verlucht getijdenboek. Het heeft ooit deel uitgemaakt van de beroemde verzameling van de prinsen van Trivulzio te Milaan. De waarde van het handschrift wordt geschat op bijna zes miljoen euro. Voor zover bekend gaat het hier om het duurste particuliere geschenk ooit aan een culturele instelling in Nederland.Op deze website kunt u door het getijdenboek bladeren.

Week van de klassieken

De zevende Week van de Klassieken (13 t/m 21 maart 2014) heeft als thema 'Romeinse keizers'. Tijdens de Week zijn er in het hele land activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met de klassieke wereld.Klik hier voor het volledige programma.

Bijeenkomst voor docenten in Berlijn


Van 16 t/m 20 juni 2014 vindt er in Berlijn een bijeenkomst plaats over antisemitisme en andere vormen van discriminatie. Gedurende de bijeenkomst komen 60 experts uit 14 verschillende Europese landen bijeen om te praten over online mogelijkheden op dit gebied.
Lees verder 

Werkvorm twee voor twaalf

Collega Jasper Rijk schrijft in zijn blog enthousiast over een door hem gebruikte werkvorm 'Twee voor twaalf'.

Meer werkvormen

Alweer enige jaren geleden maakten collega's van SLO een overzicht van een groot aantal werkvormen.

YouTube filmpjes

Collega Saskia Veldhuis heeft een aantal instructiefilmpjes geplaatst op YouTube.

Geschiedenis onderzoek universiteit Groningen

Voor een onderzoek dat in januari 2015 van start zal gaan, heb ik ongeveer 25 docenten nodig die met mij samen een nieuwe didactiek willen uitproberen. De onderzoeksvraag van dit experiment is erop gericht hoe wij als docenten leerlingen het beste historisch contextualiseren kunnen aanleren. Het onderzoek zal bestaan uit een (kort) professionaliseringstraject in het najaar (okt/nov) van 2014. Dit wordt gratis aangeboden door de Rijksuniversiteit Groningen en je krijgt bovendien een certificaat voor jouw personeelsdossier. In dit traject worden de deelnemende docenten getraind in een didactiek, die ze vervolgens gaan uitvoeren in hun klassen in de eerste helft van 2015. De geschatte duur van het professionaliseringstraject is twee keer één werkdag. Het gaat voornamelijk om de bovenbouw havo/vwo, maar ook docenten met alleen onderbouwklassen zijn van harte welkom om mee te doen. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Wil je graag meedoen? Dan kun je een email sturen naar t.d.huijgen@rug.nl. Ook kun je altijd mailen met eventuele vragen. Na aanmelding volgt begin juni meer informatie via email en een uitnodiging voor een introductiebijeenkomst eind juni.

Vriendelijke groet,

Tim Huijgen Vakdidacticus / Onderzoeker RUG 

Educatieve activiteiten van de Anne Frankstichting

11 maart Rotterdam:

Workshop tijdens onderwijsconferentie Leren van de oorlog’

Welke foto’s uit de Tweede Wereldoorlog kan ik beter niet in de klas gebruiken? Welke film moet ik juist wel laten zien? Hoe geeft een voorwerp zijn informatie prijs? Wat kunnen kinderen eigenlijk aan over de oorlog? Zomaar een greep uit de vragen waarop de educatieve conferentie ‘Leren van de oorlog antwoord wil geven.

11 april Amsterdam:

Docentendag Mensenrechten en Identiteit in de klas

De Anne Frank Stichting, Amnesty International en Movies that Matter ontwikkelden lesmateriaal over mensenrechten, stereotypen, vooroordelen en identiteit voor het voortgezet onderwijs en het mbo. In twee workshops maak je kennis met dit materiaal en de manier waarop je het in de klas gebruikt. We gaan onder andere dieper in op de nieuwe educatieve strip ‘Nieuwe Vrienden’. Na de workshops kun je het Anne Frank Huis bezoeken.

22-24 april Amsterdam:

International teacher seminar ‘Creating safe spaces in the classroom’

Hoe creëer en waarborg je een veilige omgeving in de klas? Hoe stimuleer je (onzekere) scholieren om te geloven in hun eigen kunnen en toekomst? Je ontdekt het op deze internationale docententraining.

23-24 mei Westerbork:

Seminar Lesgeven over de Holocaust
Alleen voor deelnemers aan het studieprogramma ‘Lesgeven over de Holocaust’
.Op het programma staan bezoeken aan de Hollandsche Schouwburg, het Joods Historisch Museum, het Anne Frank Huis en Herinneringscentrum Westerbork. De Anne Frank Stichting organiseert dit tweedaagse seminar over het thema ‘Slachtoffers, daders, helpers, omstanders’ in samenwerking met het Joods Historisch Museum.

19-29 juli Amsterdam/Israël

Studiereis Israël

Hoe geef je les over de Holocaust? Dit driedelige studieprogramma inclusief studiereis naar Israël gaat uitgebreid in op deze vraag. Je verbreedt en verdiept je kennis over de Holocaust en over antisemitisme vroeger en nu. Hiernaast zie hoe er in Israël met de geschiedenis wordt omgegaan en leer je over de huidige situatie in het land. Aan de hand van concrete lesmaterialen en suggesties voor een eigen ontwerp aangereikt. De voertaal tijdens het programma in Israël is Engels.

19-20 september Amsterdam

Seminar Lesgeven over de Holocaust

Alleen voor deelnemers aan het studieprogramma ‘Lesgeven over de Holocaust’. Deelnemers reflecteren op de stof en presenteren hun zelf ontwikkelde materiaal. Dit tweedaags seminar organiseren we in samenwerking met het Joods Historisch Museum.

Het Achterhuis

De Anne Frankstichting heeft een aantal webpagina's gemaakt die zeer geschikt zijn voor gebruik in de klas:

www.annefrank.org/achterhuis

www.annefrank.ogr/tijdlijn

www.annefrank.org/Amsterdam

 

Rome. Rise and fall of an Empire - History Channel, 2011 - 6 DVD’s

Op Histoforum is Jos Martens gestart met een serie besprekingen van de DVD-serie Rome. Rise and fall of an Empire, niet te verwarren met bijna gelijknamige reeks Ancient Rome. The rise and fall of an Empire - BBC, 2006.

 


 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.