Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 3, nummer 45, september 2014 

Pilotexamen 2014

In een artikel in Histoforum Magazine bespreek ik een aantal vragen uit het pilotexamen havo 2014. Uiteraard gaat her daarbij op mijn persoonlijke opvattingen. Ik zou het daarom zeer op prijs stellen als collega's het mij willen laten weten als zij anders over deze vragen denken of aanvullende opmerkingen hebben. Ik zal die dan graag aan mijn opmerkingen toevoegen.

Centraal examen 2015 1

De vragen uit het pilotexamen zijn nu beter toegankelijk, want uitgesplitst naar prehistorie, oudheid, vroege- en late middeleeuwen, 16e, 17e en 18e eeuw. Alle vragen bij elkaar in één word-bestand per periode. (inloggegevens voor docenten via kaap@kpnmail.nl)

Centraal examen 2015 2

Uiteraard hebben alle vragen in het ce betrekking op de kenmerkende aspecten als dan niet binnen historische contexten. In sommige vragen wordt echter rechtstreeks gevraag een link te leggen met een of meer kenmerkende aspecten. Deze vragen  uit de pilotexamen examens sinds 2006 staan nu bij elkaar in één bestand.

Centraal examen 2015 3

Alle vragen uit de pilotexamens sinds 2006 die betrekking hebben op betrouwbaarheid, respectievelijk bruikbaarheid van bronnen, staan nu bij elkaar in twee word-bestanden.

Veelgestelde vragen se en ce 2015

Op de website van SLO vindt u antwoorden op vaak gestelde vragen over het schoolexamen en het centraal examen in 2015.

Een spervuur van publicaties 1914-2014

In 2014 herdenken wij het begin van de Eerste Wereldoorlog, de Groote Oorlog. En dat zullen we geweten hebben. Daarom schreef Jos Martens voor Histoforum een beknopte intro, die nu en in de loop van de volgende jaren op Histoforum beslist nog vaker aanvullingen zal kennen. Beschouw dit als een eerste oriëntatie, beperkt tot non-fiction.

W.O.I

Tien dingen die u, volgens Seán Lang, waarschijnlijk nog niet weet over W.O.I

De Marne-taxi’s

Het spannende heldenverhaal dat Parijse taxi’s de Franse hoofdstad hebben behoed voor een fatale nederlaag tegen de Duitsers in de Slag aan de Marne, in september 1914, klopt niet. Ze zouden onder bescherming van de nacht beslissende versterkingen naar het front hebben gebracht. De mythe houdt hardnekkig stand, maar wat gebeurde er nu werkelijk?
Lees verder

De Opstand 1

De app Unlock History van Historisch Nieuwsblad, waarvan de eerste aflevering over de Opstand en de Gouden Eeuw gaat, is compleet en verbeterd. Download de iPad-app nu voor maar €1,79.

De Opstand 2

De Opstand wordt vaak gezien als een bepalend moment in de Nederlandse geschiedenis, waarbij burgers en edelen uit de verschillende Nederlandse gebieden hun krachten bundelden om een buitenlandse heerser te verjagen en onafhankelijkheid te vergaren. Het idee dat de oorzaken van deze oorlog, de motieven van de opstandelingen, het verloop en de uitkomst van de strijd een stuk gecompliceerder liggen dan een onafhankelijkheidsoorlog van een onderdrukte, weerloze natie tegen een buitenlandse bezetter, wint de laatste jaren terrein.

Op deze pagina vindt u alles over de Opstand: van artikelen uit ons archief tot documentaires en filmpjes, boeken en bronnen. 

Lestip po en vo: Volg het nieuws rond Prinsjesdag

Nieuws in de klas heeft nieuwe prinsjesdagbundels uitgebracht. Bekijk de pagina over Prinsjesdag om deze bundels te downloaden en zie ook het overzicht van prinsjesdagdossiers op verschillende nieuwssites. Dit is een goed moment om het nieuws in de klas te halen en de berichtgeving over de rijksbegroting, de troonrede, de rol van de koning en het kabinet, en de Algemene Beschouwingen te volgen en bespreken in de les. Prinsjesdag valt dit jaar op dinsdag 16 september. U kunt nieuwstitels laten bezorgen vanaf maandag 15 september. Uw aanvraag moet dan uiterlijk zondag 7 september bij ons verwerkt zijn.

CIDI symposium ‘Herdenken WO II – Slachtoffers en Daders’

Op zondag 21 september 2014 organiseert CIDI een symposium in De Balie (Kleine-Gartmanplantsoen 10) in Amsterdam over het ‘Herdenken van WOII en de rol van daders, slachtoffers en omstanders’.
Dit naar aanleiding van alle discussies rond de Nationale Herdenking, kwesties over op 4 mei langs Duitse oorlogsgraven lopen in Vorden en een gedicht voor een SS-oudoom voorlezen op de Dam.

Tijdens de bijeenkomst worden meerdere lezingen gegeven door onder meer opiniemaker Henryk Broder, historicus Ad van Liempt, en universitair docent Remco Ensel over de rollen van slachtoffer, daders en omstanders, over het herdenken van de Tweede Wereldoorlog, en het nivelleren van het onderscheid tussen daders en slachtoffers.

Henryk Broder is een Duitse journalist bij Die Welt en staat bekend om zijn uitgesproken mening. Verder heeft hij zich verdiept in Vergangenheitsbewältigung, de poging om pijnlijke zaken uit het verleden te analyseren, zoals de Holocaust, met als doel deze in te toekomst te vermijden.

Ad van Liempt is journalist, auteur, programmamaker en bekend historicus. In 2009 is hij zelfs verkozen tot Historicus van het Jaar (boven Maarten van Rossum en Geert Mak). Van Liempt staat bekend als het ‘journalistieke geweten van Hilversum en één van de beste eindredacteuren van Hilversum.’

Remco Ensel is sinds 2003 universitair docent cultuurgeschiedenis aan de Radbout Universiteit te Nijmegen en verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij is actief betrokken bij de discussie over ‘nivelleren’, het gelijkstellen van daders en slachtoffers door bestaande verschillen tussen daders, omstanders en slachtoffers te verkleinen. Zijn boek ‘Haatspraak’ over antisemitisme in de 21ste eeuw zal binnenkort verschijnen.

Vanuit verschillende perspectieven wordt ingegaan op wie te herdenken, hoe te herdenken en de betekenis van herdenken voor Roma, Indische en Joodse oorlogsslachtoffers. In de laatste workshop wordt een ’10 puntenplan’ opgesteld over de toekomst van herdenken.

Het symposium begint om 09:30 uur en eindigt om 16:00 uur

09:30 uur Inloop
09:55 uur Welkom
10:00 uur Henryk Broder
11:00 uur Ad van Liempt
12:00 uur Remco Ensel
13:00 uur Lunch
13:45 uur Indisch Perspectief
14:00 uur Roma Perspectief
14:15 uur Joods Perspectief
14:30 uur Workshop ’10 puntenplan’
15:30 uur Presentatie
16:00 uur Sluiting

Aanmelden: cidi@cidi.nl o.v.v. Symposium Herdenken of 070-3646862 optie 3. Entree gratis.

De VOC. Een multinational onder zeil, 1602-1799

In september 2014 verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers te Zutphen het boek De VOC. Een multinational onder zeil, 1602-1799 van Jan J.B. Kuipers. Dit rijk geïllustreerde publieksboek is onmisbaar voor iedereen die op een gemakkelijke en toegangkelijke wijze kennis wil maken met de historie van de Vereenigde Oostindische Compagnie.
Jan J.B. Kuipers, De VOC. Een multinational onder zeil, 1602-1799, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, ISBN 978.90.5730.985.4, prijs € 24,95 – 176 pagina's.


 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.