Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 4, nummer 68, oktober I, 2015 

Oproep geschiedenisdocenten tweede fase havo/vwo

Mocht u de (korte) vragenlijst over uw ervaringen met het nieuwe centraal examen havo/vwo in 2015 nog niet ingevuld hebben, het kan nog tot 4 oktober a.s. Uw antwoorden zullen een belangrijke input vormen voor het uiteindelijke onderzoeksverslag van het invoeringstraject.
Als blijk van waardering voor deelname worden onder de respondenten twintig boekenbonnen van 25 euro verloot.

Syllabus 2018 geschiedenis vmbo

Op de website van het CvTE staat achtergrondinformatie over de wijziging in het centraal examen voor 2018 en de bijbehorende syllabus. O.a. een verantwoording, de resultaten van de veldraadpleging en een schema met verschillen tussen oude en nieuwe syllabus. De syllabus voor 2018 staat op Examenblad.

50 eeuwen in 10 minuten

Op de website van Pedro de Bruyckere staat een prachtige kaartanimatie waarop de (geogerafische) geschiedenis van de afgelopen 50 eeuwen wordt weergegeven in een video van 10 minuten.

Spotprenten

Histoforum bevat een rubriek gewijd aan spotprenten, met een achtergrondartikel, analyse model en veel voorbeelden van de manier waraop je spotprenten in de les kunt gebruiken. Vanwege de vele toelichtingen staat deze rubriek wel achter een wachtwoord (=dezelfde als voor de tijdvaktoetsen).

Mercator projectie

Zoals bekend vertekenen de meest gebruikte geografische kaarten de werkelijke grootte van een land of continent. Met deze website kun je de  ware grootte van een land in beeld brengen.

Topotijdreis

Op deze website kunt u zien hoe de geografische kaart van uw woonplaats (en elke andere plaats in Nederland) in de afgelopen tweehonder jaar is veranderd.

De familie van de laatste tsaar

Onderzoekers in Rusland hebben, in opdracht van de kerk, de lichaamsresten van de tsarenfamilie opgegraven om zekerheid te krijgen over de authenticiteit ervan. 

Nederland en Nederlands-Indië

Recent promoveerde de Zwitserse historicus Rémy Limpach op zijn onderzoek naar het Nederlandse militair optreden in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Peter Romijn, senior onderzoeker bij het NIOD, doet op deze website verslag van deze niet openbare promotie en duidt het onderzoek van Limpach.

Stripboek over de democratie in het oude Athene

llustrator Alecos Papadatos en schrijver Abraham Kawa maakten samen Democracy, een stripalbum over het ontstaan van de democratie in het oude Griekenland. Bekende namen uit de geschiedenis van Athene van rond het jaar 500 v. Chr. figureren in het album, zoals democratisch hervormer en controversieel figuur Kleisthenes. 

Man monogaam geworden door invloed grootmoeders op evolutie

Volgens een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift PNA, is de man is in de tijd van jagers en verzamelaars monogaam geworden door de invloed van grootmoeders op de evolutie van de mens.

Slavernij en Burgeroorlog

Sommige woorden mag je in realtie tot slavernij en Burgeroolrog eigenlijk niet langer gebruiken volgens dit artikel van Michael Todd Landis.

Rapport commissie Schnabel

Vandaag, 1 oktober, is het (concept)advies Onderwijs 2032 verschenen. Hier vindt u het volledige advies en hier een samenvatting.  

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.