Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 4, nummer 67, september II, 2015 

Oproep geschiedenisdocenten tweede fase havo/vwo

De afgelopen jaren is, met uw hulp en die van andere collega's, onderzocht wat de eerste ervaringen waren met het nieuwe centraal examen geschiedenis. De resultaten van deze onderzoeken zijn gepubliceerd op de website van SLO:

* Vragenlijstonderzoek onder docenten in 2009

* Vragenlijstonderzoek onder docenten in 2013 
* Vragenlijstonderzoek onder docenten 2014


Vragenlijstonderzoek onder leerlingen 2014
• Vragenlijst onderzoek onder leerlingen 2015: Najaar 2015

 

Dit jaar hebben voor het eerst alle leerlingen het examen nieuwe stijl afgelegd. Ik zou graag willen weten in hoeverre dit examen beantwoordde aan uw verwachtingen en of het examen aanleiding voor u is, uw onderwijs bij te stellen. Vriendelijk verzoek daarom aan docenten in de tweede fase om u een (korte) vragenlijst in te vullen. 
Uw antwoorden zullen een belangrijke input vormen voor het uiteindelijke onderzoeksverslag van het invoeringstraject.
Als blijk van waardering voor deelname worden onder de respondenten twintig boekenbonnen van 25 euro verloot.

Feedback

Het geven van feedback is een belangrijk onderdeel van het leerproces. Uit allerlei onderzoek blijkt dat feedback, mits goed gegeven, de prestaties van leerlingen verbetert. Het behoort tot de tien belangrijkste factoren die onderwijsprestaties positief beÔnvloeden, naast bijvoorbeeld het stellen van uitdagende doelen, directe instructie, wederzijds leren en het toepassen van metacognitieve strategieŽn. Niet alle feedback is echter even effectief.

Lees verder

Shortlist Geschiedenisprijs

De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2015 is bekend.

Gratis online cursus Slag bij Agincourt

De universiteit van Southampton start 19 oktober een gratis online cursus over de slag bij Agincourt in 1415. De cursus wordt gegeven door de expert over deze veldslag, professor Anne Curry.

Didactiekconferentie VGN in Vught

Je weet dat leerlingen meer leren bij activerende lesvormen, maar waar haal je de tijd vandaan om deze te bedenken, te maken, uit te voeren en te beoordelen? Een manier om hier mee aan de gang te gaan is de didactiekconferentie van de VGN. Twee dagen lang volg je vijf workshops uit ons aanbod. In deze workshops hoor je wat anderen doen. Je doet ideeŽn op en geeft er je eigen interpretatie aan. Je praat twee dagen lang met vakcollega's die leuke, boeiende en inspirerende lessen op het programma hebben staan. Je bent aanwezig bij de lezing van Hans Goedkoop (Andere tijden, de IJzeren Eeuw e.a.) en ziet wat er speelt in de wereld van geschiedenis op de leermiddelenmarkt. Verder heb je ook tijd om te socializen met andere docenten uit het veld.
Je verblijft op een prachtige historische locatie en kan genieten van heerlijke maaltijden. Eigenlijk zijn er geen redenen om je niet in te schrijven voor onze didactieconferentie. Voor vragen kan je altijd mailen met vgndidactiek@gmail.com. Om je in te schrijven of om het hele programma te zien kan je kijken op: http://www.vgnkleio.nl/didactiekconferentie-2015.

Middeleeuwse evenementen in Klooster Graefenthal

In de maand september zijn er in en om Klooster Graefenthal (vlak over de grens bij Nijmegen) twee historische evenementen:
1. De middeleeuwse markt van 19 en 20 september 2015, waar de late middeleeuwen inclusief kanonnen wordt herbeleefd. Voor een impressie naar onze middeleeuwse feesten verwijs ik u graag naar een youtube filmpje van onze laatste middeleeuwse paasmarkt:
2. De Ridders van Gelre. Op 21 september staat Klooster Graefenthal centraal in het chauvinistische geschiedenisprogramma van Omroep Gelderland. Op 26 september zal de Omroep samen met ons een speciale Gelre dag organiseren, waar mensen o.a. gratis rondleidingen kunnen krijgen over de rijke geschiedenis van het klooster. 

De commissaris verdwijnt

Tijdens de jaren 1930 was Nikolaj Jezjov ťťn van de belangrijkste medewerkers van Stalin. In 1936 werd hij benoemd toto volkscommissaris van Binnenlandse Zaken. In deze functie gaf hij leiding aan de zuiveringen. Hij werd zelf vervolgens ook slachtoffer van deze zuiveringen en zijn gezicht werd van foto's verwijderd. Deze Jezjov gaf zijn naam aan het boek The Commissar Vanshes over het vervalsen van foto's ten tijde van de Sovjetunie.
Lees meer (met ppt)

Can History Save the World?

Aardig artikeltje van Nick Danforth (een promovendus aan Georgetown University) over het effect van belangrijke historische gebeurtenissen op beleidsmakers. 

Blik op de Muur

Ooggetuigen van de Duitse deling vertellen van 2 t/m 13 november in het kader van 25 jaar Duitse eenheid hun herinneringen aan uw leerlingen. Meer informatie over het project 'Blik op de Muur', lesmateriaal over de Berlijnse Muur en inschrijven op http://duitslandinstituut.nl/blikopdemuur-voor-docenten.

Schoolhistory

Lange tijd was het lesmateriaal op de website SchoolHistory verdwenen. Reden de hoge hostingkosten. Nu zijn ze echter weer terug: http://www.schoolhistory.co.uk/resources/

Old Maps Online

Old Maps Online is een gratis app, waarop u een plaats in de wereld kunt intypen, waarna u een wisselend aantal  historische kaarten te zien krijgt over die plaats (of de directe omgeving).

Geschiedenis Festival in Haarlem

Op 18 oktober heeft Haarlem er een nieuw festival bij: het Geschiedenis Festival. De Philharmonie Haarlem staat die dag 12 uur lang en in 7 zalen bol van het beste wat geschiedenis aan een breed publiek te bieden heeft, met non-stop lezingen, interviews, colleges, films, theatervoorstellingen, workshops, signeersessies en exposities.
U kunt een filmpje over het festival bekijken op www.geschiedenisfestival.nl. Daar vindt u ook uitgebreide informatie over het programma. 

De Griekse oudheid in vijftig levens

BIj uitgeverij Kok verscheen een Nederlandse vertaling van David Stuttard's boek A History of Ancient Greece in Fifty Lives.

David Stuttard - De Griekse Oudheid in vijftig levens
ISBN 9789401905725 - Verkoopprijs: € 27,50 Paperback -

288 pagina’s (in kleur)

Afbeeldingen Franse Revolutie

De biblotheek van de Stanford University heeft een website met zo'n  12.000 afbeeldingen over de Franse revolutie.

Dodendraad

Andere tijden uitzending over de dodendraad. Fragmenten eruit kunnen gebruikt worden voor vmbo-examen leerlingen.

Slachtoffers in W.O.II

Een indrukwekkende animatie over het aantal sleachtoffers in de tweede Wereldoorlog.

Which Historical Era Should You Time Travel To?

Een aardig spelletje voor leerlingen. Door een aantal vragen bij afbeeldingen te beantwoorden krijgen leerlingen een advies welk tijdperk het best bij hen past. 

Steun Amsterdam aan Filips II werd sterk gehinderd door ‘Geuzenpers’

Dit artikel op Historiek bevat een bespreking van het boek 'Publiek debat en propaganda in Amsterdam tijdens de Nederlandse Opstand' en beschrijft de situatie in Amsterdam voorafgaand aan de alteratie.  

Leerlingensymposium Religie en Conflict op 4 november 2015

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert op 4 november een symposium over religie en conflict voor vwo-leerlingen (klas 5 en 6)van het vwo en hun docenten. Deelname is gratis.

Leerlingensymposium Geschiedenis (contexten en tijdvakken) 13 januari 2016

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert op 13 januari 2016 een symposium over contexten en tijdvakken voor vwo-leerlingen (klas 5 en 6)van het vwo en hun docenten. Deelname is gratis. Op de website vindt u een verslag van het symposium van vorig jaar.

Studiedag Rijksmuseum

Op donderdag 5 november 2015, van 9.30-17.30 uur organiseert het Rijksmuseum ism ILO UvA/Expertisecentrum Kunsttheorie - Expertisecentrum Geschiedenis een studiedag met de titel 'De Gouden Eeuw in beelden, beelden van de Gouden Eeuw' voor leraren kunst en geschiedenis, waarin vakinhoud, vakdidactiek en vakoverstijgend leren centraal staan. De 17e-eeuwse kerncollectie van het Rijksmuseum is het inhoudelijke uitgangspunt. De studiedag staat niet alleen in het teken van vakinhoudelijke verdieping, maar ook van de hogere denk- en docentvaardigheden. Aan bod komen bijvoorbeeld actuele tendensen als ‘differentiŽren’ en ‘motiveren van leerlingen door hen te laten begrijpen hoe zij leerstrategieŽn kunnen inzetten gericht op het verbeteren van hun eigen leren’. 

Lees verder

Homo Naledi

In Zuid-Afrika zou een nieuwe mensensoort ontdekt zijn. Op deze pagina van The Guardian een artikel met filmpje.

SLO publicaties geschiedenis

* Publicatie over de aansluiting vmbo-tl naar havo voor het vak geschiedenis

* WetenschapsoriŽntatie in het vak geschiedenis

Syllabus 2016

De geschiedenissyllabi  vwo en havo bevatten enkele (kleine) wijzigingen.

Prehistorie

Artikel in de Volkskrant over belangrijke archeologische opgarvingen in de buurt van Frankfurt met nogal anachronistisch aandoende conclusies. Zie ook dit artikel.

Honderdjarige Oorlog

Op de website HistoryToday vindt u een interactieve kaart van de Honderdjarige Oorlog.

 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.