artikelen over geschiedenis didactiek

Nikolaj Jezjov

Nikolaj Jezjov één van de belangrijkste medewerkers van Stalin todat .....

De commissaris verdwijnt

 

Tijdens de jaren 1930 was Nikolaj Jezjov één van de belangrijkste medewerkers van Stalin. In 1936 werd hij benoemd Volkscommissaris van Binnenlandse Zaken. In deze functie gaf hij leiding aan de zuiveringen, waardoor hij zeer gevreesd was. Jezjov is te zien op de bovenste foto (ongedateerd, maar waarschijnlijk uit midden jaren 1930),  tijdens een wandeling langs het Moskou-Wolga Kanaal met Stalin, commissaris van defensie Kliment Voroshilov en premier Vyacheslav Molotov. Jezjov staat rechters van Stalin.

In de late jaren 1930 viel hij uit de gratie. Hij werd gearresteerd in 1939 en geëxecuteerd in februari 1940. In een later vrijgegeven versie van de Moskou-Wolga kanaal foto is Jezjov door de politieke censuur verwijderd.

Deze foto’s gaven hun naam aan het boek The Commissar Vanishes van David King over de vervalsingen van foto’s in het Sovjetunie in een poging de geschiedenis te herschrijven.

 

 

Alexander Marchenko

Bijeenkomst in St. Petersburg in februari 1897 met Lenin. De persoon links is Alexander Marchenko. Samen met  anderen werd Marchenko voor de duur van 3 jaar naar Siberië. Hij keerde terugkeer uit ballingschap in 1900 en verliet de revolutionaire politiek. In 1929 werd hij gearresteerd, ten onrechte er van beschuldigd een "wrecker" te zijn en terecht gesteld in 1930. Dertig jaar lang werd hij uit de foto verwijderd telkens als deze weerd afgedrukt.  In 1958 werd hij gerehabiliteerd en vanaf dat moment is hij weer te zien op foto's.

Links boven, de deelnemers van de 11e congres, Moskou, 1922. Links van Stalin is Grigorii Petrovsky en Sergo Ordjonikidze. Toen deze foto werd genomen Stalin net was benoemd tot secretaris-generaal. De geretoucheerde foto rechts werd gepubliceerd in verband met Stalins 60ste verjaardag in 1939. Er is geen ruimte meer vBuiten het Bolshoi Theater in mei 1920. Op de trappen rechts kunnen we Trotski zien, met Kamenev deels verborgen achter hem. De vervalsing van deze foto is waarschijnlijk het eerste en zeker het bekendste voorbeeld van stalinistisch retoucheren. De originele foto, bereikte de status van icoon, terwijl Lenin nog in leven was en Trotski nog steeds macht had. Na Trotski's val, werd de foto nooit meer in zijn geheel getoond in de USSR. Zelfs tijdens de Gorbatsjov periode werden Trotski en Kamenev nog weggesnedenoor Petrovsky of Ordjonikidze. Petrovsky werd ontslagen uit het Centraal Comité in 1928 beschuldigd van het hebben van banden met 'vijanden van het volk. "Merk op hoe Ordjonikidze dichter naar de Boss is verhuisd.

 

Meer foto's in deze PowerPoint presentatie. Zie de toelichtingen bij de dia's.

 

Referenties

http://hoaxes.org/photo_database/image/the_commissar_vanishes

http://myweb.lmu.edu/rrolfs/commissar01b.html

shopify site analytics