Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 5, nummer 76, februari 2016 I

Stanford History Education Group

Reading like a historian is een website met veel lesmateriaal voor historisch onderzoek door leerlingen. Bij elk onderwerp gaan leerlingen aan de slag met een aantal primaire bronnen om een historische vraag te beantwoorden. Onderwerpen lopen uiteen van Maarten Luther tot de Koude Oorlog.  

Website Tweede Wereldoorlog vernieuwd

Onlangs werd de vernieuwde website www.tweedewereldoorlog.nl gelanceerd. Op de site staan o.a. zes ooggetuigenvideo's die zijn gemaakt naar aanleiding van een onderzoek. De video's zijn gemaakt voor gebruik in de les: maximaal 15 minuten en met focus op de persoonlijke beleving en emoties van de geinterviewde ooggetuigen. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van speelfilms over de Tweede Wereldoorlog: Welke films worden er in de les getoond? Wordt er lesmateriaal gebruikt, en/of is er behoefte aan lesmateriaal? U vindt een enquête over de dit onderwerp op http://www.4en5mei.nl/speelfilms

De filmpjes zijn ook te zien op Histoforum.

IWitness-project

USC Shoah Foundation, The Institute for Visual History and Education houdt zich bezig met het afnemen en beheren van audiovisuele interviews met overlevenden en andere getuigen van de Holocaust en verschillende andere genociden. In het Visual History Archive zitten meer dan 53.000 getuigenverklaringen van mensen die genocide overleefden. Binnen IWitness, is het mogelijk om met leerlingen en studenten te werken met geselecteerde stukken uit de collectie in een veilige, beschermde digitale gemeenschap die ook achtergrond informatie bevat.
Het NIOD ontwikkelt educatief materiaal dat van toepassing is op verschillende niveaus van voortgezet- en hoger onderwijs.
Interesse om deel te nemen aan bijeenkomsten van de IWitness werkgroep of wilt u binnen het NIOD leren werken met IWitness? Neem dan contact op met Maria van Beurden Cahn, 0652027605, of m.van.haperen@niod.knaw.nl en/of aanmelden@niod.knaw.nl ovv. IWitness

Van der Leeuw lezing

Op deze website staat de Van der Leeuwlezing van professor Hans Renner uit Groningen, gehouden in november 2015. Deze lezing is hier ook te bekijken. 

Gaming en geschiedenis  

Op de website van de American Historical Association staat een artikel over games en geschiedenis. Op YouTube staat een aantal filmpjes, met name over het spel Assassin's Creed.

Unie van Utrecht

Op de website van het Historisch Nieuwsblad staat een artikel van Luc Panhuysen over de Unie van Utrecht.   

Bürokratopoly

Bürokratopoly is een spel over de bureaucratie in de DDR. 'Bürokratopoly ist ein Lehrspiel aus historischem Kontext. In den 1980er Jahren nahm sein Urheber Martin Böttger damit den Staat aufs Korn. Das Spiel verbreitete sich im politischen Untergrund der DDR.'

Religie en conflict 

Tijdens de Religie en Conflict-docentenmiddag van 4 september jl. aan de faculteit Godsdienstwetenschap en Godgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, bleek dat er onder de deelnemers behoefte was aan een netwerkbijeenkomst en nascholing. De faculteit wil voor het komend schooljaar graag iets aanbieden, op het inhoudelijke vlak. We denken aan een combinatie van een hoor- en werkcollege-reeks, speciaal gericht op docenten uit het voortgezet onderwijs. We zouden daarbij willen inspelen op de inhoudelijke vraag die onder docenten Levensbeschouwing/Godsdienst, Maatschappijleer, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Mens en Maatschappij, Filosofie en/of Klassieke Talen leeft op dit gebied. Daarom zijn we erg benieuwd naar waar u behoefte aan heeft. Komend jaar bieden we voor leerlingen een pakket aan rondom het thema 'Migratie en manipulatie: migratieretoriek'. Thema's als 'Religie en Conflict', 'culturele diversiteit', of rondom de grote wereldgodsdiensten zijn mogelijk, maar ook een meer theologische insteek zou kunnen.
Welk nascholingsaanbod zou voor u als docent interessant zijn? Met plezier ontwikkelen we voor u en uw sectie of school een aanbod op maat. Mocht u daar belangstelling voor hebben, neemt u dan contact op met Anita Warmelink van de RUG.

Geschiedenisdidactiek

Duitstalige artikelen over digitale didactiek  en Medien machen Geschichte zijn nu online beschikbaar.

Marie Antoinette

Franse onderzoekers hebben geheime brieven gevonden van Marie Antoinette aan haar minaar, de  Zweedse graaf Axel von Fersen.

Vulkaanuitbarsting en grotschilderingen

Onderzoekers menen dat de grotschilderingen in de grot van Chauvet aanwijzingen bevatten voor een vulkaanuitbarsting. Als dat inderdaad het geval is, zijn dit de oudste bewijzen van dergelijke activiteiten. 

Webklassen

Ook dit jaar organiseert de Rijksuniversiteit Groningen weer zogenaamde webklassen voor leerlingen. De eerste drie weken staat steeds een ander tijdvak en een andere aanpak centraal. In de laatste week wordt je gevraagd een essay te schrijven. Je moet iedere week opdrachten inleveren, die worden nagekeken door je webklas docent.

De tijdvakken die aan bod komen zijn De Oudheid, de Vroegmoderne tijd en de Moderne tijd. Daarnaast is leer je om te gaan met Nederlandstalige en Engelstalige literatuur en volg je een online hoorcollege (dat kan op een door jou gekozen moment!).
 Op deze website leest u er alles over. 

De Kroniek van Neurenberg

De Kroniek van Neurenberg (ook: Neurenbergkroniek) is een van de bekendste en best geïllustreerde incunabelen of wiegendrukken en in zijn geheel omntsloten op internet. Het boek is in loonopdracht geschreven in het Latijn door de Neurenbergse stadsarts en humanist Hartmann Schedel (1440-1514). Het verscheen op 12 juli 1493 zoals blijkt uit de colofon. Het is bekend als Die Schedelsche Weltchronik ('Wereldgeschiedenis van Schedel'), als Liber Chronicarum ('Boek der Kronieken'). Schedel zelf noemde zijn boek Opus de historiis etatum mundi.

Waar begon de beschaving?

Kort artikel van Jona Lendering op Historiek over het ontstaan van de eerste beschavingen.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.