Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 5, nummer 77, februari 2016 II

Stalin en Mao

Volgens een bericht op de website van de BBC zou Stalin in een geheim laboratorium ontlasting van Mao Zedong hebben onderzocht om zicht te krijgen op diens gemoedstoestand. 

Keizer Wilhelm II

Hoe zou het proces van de Geallieerden tegen de Duitse keizer zijn verlopen wanneer Nederland hem had uitgeleverd? Het boek 'Het proces tegen Wilhelm II' dat op 17 februari wordt gepresenteerd beschrijft hoe dit proces had kunnen verlopen. Op de website van de NOS staat het 'vonnis'. 

De geschiedenis van het geschiedenisonderwijs in de VS

Binnenkort verschijnt het boek 'Teaching history then and now: Stability and change in Urban High Schools' over de geschiedenis van het geschiedenisonderwijs in de VS, geschreven door Larry Cuban. Op zijn website alvast een voorproefje.

Kaarten

Een website met veel oude kaarten over vooral de Verenigde Staten.  

Voorspellingen over de toekomst van het onderwijs

In 2009 deed de Amerikaanse blogger Shelley Blake-Plock 21 voorspellingen over de toekomst van het onderwijs. Welke zijn er tot nu toe van uit gekomen?

Middeleeuwse huwelijken

Een aardig artikel zo vlak na Valentijnsdag op HistoryExtra over liefde en huwelijk in middeleeuws Engeland.  

Mammoetvlees

In 1950 zou er tijdens een diner in New York vlees van de wolharige mammoet zijn geserveerd. Ik moet bekennen dat het bericht mij was ontgaan, maar misschien komt dat omdat ik pas in 1951 ben geboren. Naar nu blijkt is het maar goed dat ik het niet geweten gebt, want uit DND-onderzoek blijkt nu dat het bericht niet juist was, zoals The Guardian bericht..

Vier nieuwe tentoonstellingen Rijksmuseum van Oudheden vanaf april

Het Rijksmuseum van Oudheden opent op 1 april maar liefst vier tentoonstellingen. De opmerkelijke rituelen van de oude Egyptenaren rond dood en begraven komen aan bod in ‘Egypte. Land van onsterfelijkheid’, in ‘Vlijmscherp verleden’ draait alles om de fascinerende geschiedenis en symboliek van het zwaard, en ’Romeinse kust’ vertelt het verhaal over de kust van Nederland in de Romeinse tijd. In de hal van het museum exposeert kunstenaar Teun van Staveren de schilderijenserie ‘Baalbek bewonderd’. Zie ook www.rmo.nl

Een kwestie van interpretatie

Geschiedenis is een zo nauwkeurig mogelijke reconstructie van het verleden, maar het blijft een interpretatie. Aardig artikel van Suzannah Lipscomb.

Neanderthalers

Neanderthalers hadden, volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek, al 100.000 jaar gelden seks met de moderne mens.

Egyptische tempels

Kijkend naar de tempels op de Acropolis in Athene, zou je haast denken dat deze altijd zo schitterend wit zijn geweest als ze er nu bij liggen. Toch waren ze in de oudheid in prachtig fel gekleurd. Hetzelfde geldt voor de Egyptische tempels.  In het Metropolitan Museum of Arts in New York maken ze dit nu middels een projectie zichtbaar. 

Pompeii

Dit filmpje brengt, heel langzaam, in beeld hoe de stad Pompeii op 24 augustus 79 n. Chr. werd bedolven onder de as na de uitbarrsting van de Vesuvius. Dit (Italiaans gesproken) filmpje biedt een reconstructie van de stad.  

Jona Lendering

Het volgen van de weblog van oud-historicus Jona Lendering loont zeer de moeite, al was het alleen al om zijn onverbloemd aan de kaak stellen van wat hij 'kwakgeschiedenis' noemt. Een andere reden is dat hij er geregeld de aandacht op vestigt dat het oude Griekenland veel minder de bakermat van onze beschaving is dan vaak wordt gedacht en gezegd. Bijvoorbeeld in deze bijdrage, maar ook in zijn boek 'Vergeten erfenis'. In een van zijn laatse blogs wijst hij op de treffende overeenkomst tussen (het portret van) Constantijn de Grote en Sylvester Stallone.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.