Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 5, nummer 79, maart 2016 II

Idibus Martiis

Vandaag, 15 maart, maar dan in het jaar 44 v. Chr. werd Julius Caesar vermoord

Symposium: 'Genocide getekend'

Op 1 april a.s. organiseert het NIOD in het Huis Utrecht, Boorstraat 107 3513 SE Utrecht het symposium ‘Genocide getekend’. Dit symposium besteedt aandacht aan kwalitatief indrukwekkende comics en graphic novels over de Holocaust en andere genociden, maar verkent ook de rafelranden van het genre. Wat zijn de grenzen aan de verbeelding van massamoord, en hoe herken je een politiek geladen narratief? En kan beeldtaal ook bijdragen aan inzicht in actuele conflictsituaties? Tijdens dit symposium is er veel aandacht voor de representatie van genociden in comics en graphic novels, maar ook voor het gebruik van stripboeken als historische bron of als lesmateriaal, als aanvulling op reguliere literatuur en ander vormen van documentatie.
Het symposium is bedoeld voor historici, docenten en opleiders, studenten en natuurlijk stripliefhebbers. Deelname is kosteloos, aanmelding is verplicht via aanmelden@niod.knaw.nl.  Voor docenten is er een nascholingscertificaat beschikbaar. Wilt u in uw aanmelding laten weten of u hiervan gebruik wil maken?

Programma: http://www.niod.nl/nl/activiteiten/symposium-genocide-getekend

Zo leefden onze voorouders 1,8 miljoen jaar geleden

Voor het eerst hebben onderzoekers tot in de kleinste details het landschap waarin onze voorouders 1,8 miljoen jaar geleden leefden, gereconstrueerd. Lees verder.

Inspiratiemiddag Geschiedeniswerkplaats

Op 31 maart organiseert Noordhoff van 12.30-16.45 in  Kontakt der Kontinenten, Amersfoortstestraat 20, 3769 AS Soesterberg een inspiratiemiddag met o.a. een lezing van Arie Wilschit. Klijk hier voor het volledige programma.

Onderwijsseminar ‘Duits leiderschap onder vuur?'

Op woensdagmiddag 13 april 2016 organiseren de Christelijke Hogeschool Windesheim, NHL Hogeschool en de Atlantische Commissie een nascholingsseminar in Zwolle over: DUITS LEIDERSCHAP ONDER VUUR? De rol van Duitsland in Europa
25 jaar na de hereniging speelt Duitsland in economisch én politiek opzicht een centrale rol op het Europese continent. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de leiderschapsrol in de eurocrisis, de vluchtelingencrisis en het conflict in Oekraïne. Het Duitse leiderschap staat echter ook ter discussie. Diverse landen binnen de Unie bekritiseren de Duitse Alleingang op migratie-gebied. Dit roept vragen op over de (geopolitieke) rol van Duitsland in Europa.
Het seminar belicht 4 thema´s:
• De Duitse rol binnen de Europese Unie anno 2016;
• De rol van Duitsland en Bondskanselier Merkel in de vluchtelingencrisis;
• De Duitse Ruslandpolitiek;
• De Duitse Energiewende.
Doelgroepen: Studenten in opleiding tot docent en docenten Geschiedenis, Aardrijskunde, Maatschappijleer en –wetenschappen en Duits
Wanneer: 13 april 2016, 12.00 ontvangst met lunch, borrel na afloop
Locatie: Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle (Stationsplein 1)
Deelnamekosten: € 110,- per persoon (studenten betalen € 25,-), inclusief lunch, borrel en nascholingscertificaat.
Sprekers: o.a. prof. dr. Ton Nijhuis (Duitsland Instituut Amsterdam), prof. dr. Henri Beunders (Erasmus Universiteit),Wierd Duk (Ruslandkenner en Correspondent Berlijn) (gevraagd)
Aanmelden kan t/m 9 april via het digitale aanmeldingsformulier op deze website.

Neanderthalers

Opnieuw is er nieuws te melden over de Neanderthalers. Volgens nieuw onderzoek waren zij voor twintg procent vegetarisch.

Lees verder. 

Het Heilige Roomse Rijk

Op internet staat een interactieve tijdlijn van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie.

Soldatenbrieven uit de koloniale oorlog (1946-1950).

Tussen 1946 en 1950 stuurde de Nederlandse regering 135.000 Nederlandse soldaten naar Nederlands-Indië om daar orde en rust te bewerkstelligen. Een van de gevolgen was een enorme briefwisseling met het thuisfront. Post was destijds immers de enige manier om te communiceren met Nederland. Maar wat schreef men eigenlijk in die brieven? Hoe open schreven de soldaten over het conflict waarin zij betrokken waren?
Lees verder

Onderste boven. Nederland in de jaren zestig

Onderste boven is een website met een selectie van ruim zestig fragmenten uit de jaren zestig in één collage. Deze website is gemaakt naar aanleiding van de gelijknamige tv-serie. Op deze website een overzicht van YouTube filmpjes met muziek van zeer veel verschillende artiesten uit de jaren zestig.

Het waargebeurde verhaal van Ellis & Bernie

Ellis & Bernie is een lespakket over discriminatie en Jodenvervolging voor de onderbouw van het VMBO. Het lesmateriaal bestaat uit een korte film (30 minuten), een serie filmclips, zes lessen, een docentenhandleiding en een werkboekje. Genoemde onderdelen staan allemaal op deze website, die in februari 2016 is gelanceerd.
Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog kan lastig te bespreken zijn in de klas. Het is een abstract onderwerp dat leerlingen nogal eens koppelen aan het Midden Oosten-conflict (Arabieren tegenover joden). Het liefdesdrama van Ellis Cohen Paraira en Bernie Spier haalt dit moeilijke thema naar de belevingswereld van de leerlingen. Ze kunnen zich beter voorstellen hoe het voelt om niet meer vrij te zijn, te moeten onderduiken en vervolgd te worden. Aan de hand van dit waargebeurde verhaal krijgen ze meer inzicht in de gevolgen van discriminatie en Jodenvervolging.
Ellis & Bernie is een non-profit project waar alle vmbo-scholen (en ook andere scholen) kosteloos gebruik van kunnen maken.

Kunstgeschiedenis voor de IPad.

De digitale Kunstgeschiedenis voor de iPad is een brede introductie in de westerse kunstgeschiedenis. Het verschijnt als digitaal, interactief, boek; het kan gelezen worden op apple computers en op de ipad. Het is gebaseerd op 30 jaar ervaringen met onderwijs aan volwassenen.

Speuren met Dummie de Mummie in Rijksmuseum van Oudheden

Dummie de Mummie, de grappige vierduizend jaar oude mummie uit de boeken van Tosca Menten, neemt kinderen (8-12 jaar) mee naar het land van farao’s en piramides in de nieuwe tentoonstelling ‘Egypte land van onsterfelijkheid’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De speurtocht is te doen van 1 april tot en met 2 oktober 2016.
Met de Dummie de Mummie-speurtocht valt er in de tentoonstelling van alles te ontdekken over het oude Egypte, zoals duizenden jaren oude mummies, magische scarabeeën en wonderlijke hiërogliefen. Samen met Dummie kunnen kinderen onderzoeken waarom de oude Egyptenaren die nodig hadden om na hun dood gewoon verder te leven in het land van de god Osiris, het dodenrijk. Kijk ook op www.rmo.nl
Tosca Menten is een veelzijdig auteur: ze treedt op met haar eigen theatershow, schrijft en zingt liedjes, maakt filmpjes en heeft een vaste column in Kidsweek. Dummie de mummie en de drums van Massoeba is het zevende en meest recente Dummie-boek. Dummie is razend populair en zijn boeken worden in elf talen uitgegeven. Ze wonnen diverse prijzen in binnen- en buitenland en twee van Dummies avonturen zijn inmiddels verschenen in de bioscoop.
Kijk voor meer informatie op een van onderstaande websites:
www.rmo.nl
www.toscamenten.nl
www.dummiedemummie.nl

Scholieren academie Groningen

Op donderdag 7 april 2016 organiseert de Rijksuniversiteit Groningen een filmmiddag rond de prijswinnende film Eve and the Fire Horse. Een interessante dag met een college over Cultural Diversity en een college Filmanalyse. De dag begint om 12:00 uur, om 13:45 vertrekken we naar het Groninger Forum, en de dag is rond 16:15 afgelopen.

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.