Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 5, nummer 81, april 2016 II

Onderzoek (2013-2015) invoering nieuw centraal examen geschiedenis

De resultaten van het onderzoek onder ruim 900 leerlingen van de examen klassen havo/vwo in 2015 zijn gepubliceerd op de website van SLO. Hetzelfde geldt voor de resultaten van het onderzoek onder docenten in het najaar van 2015. Van alle onderzoeken in de periode 2013-2015 is een samenvattend eindrapport gemaakt.
Op de examenpagina van Histoforum vindt u alle onderzoeken op een rijtje.

Was Willem van Oranje een terroristenleider?

Online college van professor Maarten Prak voor de Universiteit van Nederland.

Castellum De Brittenburg

De Provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk hebben een gartis app laten ontwikkelen over de geschiedenis van de Brittenburg, een Romeins castellum dat inmiddels in de zee is verdwenen.
Lees verder

Tubechop

Tubechop is een gratis programma waarmee je fragmenten uit YouTube filmpjes kunt knippen. Andrť Mannsen legt uit hoe het werkt.

Historische verhalen

Begin april heeft Historiek een bundel vol historische verhalen uitgebracht. Auteurs zijn Historiek-oprichter Yuri Visser en de aan Historiek verbonden historicus Enne Koops, tevens geschiedenisleraar in Ermelo. De bundel bevat ruim vijftig bijzondere historische verhalen en anekdotes. Van een kip zonder kop die zijn baasje geen windeieren legt tot een pijnlijk verhaal over keizerlijke aambeien. En van een man die zichzelf tot keizer van de Verenigde Staten uitroept tot een historische (Duitse!) practical joke. Historische rariteiten, maar ook enkele verhalen met een serieuzere ondertoon.
De verhalenbundel – die € 15 kost en toegankelijk is voor een breed publiek – is uitsluitend verkrijgbaar via de webshop van Historiek.  

Genocides getekend

Op 1 april nam ik deel aan een studiedag, georganiseerd door het NIOD, met als titel Genocides getekend. Naast een tweetal interssante lezingen (kees Ribbens en Laurike in ’t Veld), volgde ik workshops over Maus (Bettine Siertsema) en De Zoektocht. Wat me daarvan met name is bijgebleven is de geweldige intensiteit waarmee aan beide beeldverhalen is gewerkt. Maus, is het resultaat van een intensieve zoektocht van Art Spiegelman naar de ervaringen van zijn Pools Joodse ouders, die beiden de oorlog hebben overleefd, maar uit wie de oorlog nooit is verdwenen. Uit de workshop werd duidelijk hoe bruikbaar delen uit deze graphic  novel zijn om gesprekken over verschillende aspecten van de Holocaust met leerlingen aan te gaan. In de andere workshop lieten scenarist Lies Schippers en tekenaar Eric Heuvel aan de hand van voorbeelden zien hoe zorgvuldig, met feedback uit verschillende landen, De Zoektocht is gemaakt. Interessanter nog was om te zien hoe zij gebruik hebben gemaakt van originele foto's, maar ook hoe zij deze in tekeningen hebben vertaald en waarom zij dat juist op de gekozen manier hebben gedaan. Bij De Zoektocht zijn digilessen gemaakt.

Eerder verscheen al De Ontdekking met een digiles.

Historische verhalen 2

Historische verhalen is een digitale uitgeverij die zich toelegt op het publiceren van korte fictieve verhalen die zich afspelen binnen een historisch realistische context.website. Het eerste verhaal is geschreven door Robin van Koert en heeft als titel Een maandag in Londen - 1612.   

Kaarten

Op de website Brilliant Maps staat o.a. een historische kaart die je een andere kijk op de plaats van Europa in de wereld geeft. 

Associated Press en Hitler

Het persbureau Associted Press onkent dat het, zoals een historicus beweert, heeft samengewerkt met Hitler. Lees het artikel in Morning News USA.  

The Rosenbergs Were Blamed for Starting a War. It Wasn’t True.

Artikel van Lori Clune, Associate Professor of History at California State University, Fresno en auteur van  Executing the Rosenbergs: Death and Diplomacy in a Cold War World, dat een analyse biedt van de protestbewegingen rondom de Rosenberg zaak.

Geschiedeniswinkel

De website Historiek heeft een online geschiedeniswinkel geopend. Het is vanaf nu mogelijk direct geschiedenisboeken te bestellen bij Historiek. De nieuwe geschiedeniswinkel bevat bijna 9000 historische titels waarvan een groot deel binnen 24 uur geleverd wordt. 

Vikingen in Canada

Mogelijk hebben archeologen een nieuwe, zuidelijke, nederzetting van de Vikingen in New Foundland (Canada)gevonden. 

De oorspronkelijke bevolking van Amerika

DNA-onderzoek heeft het destructieve karakter van de verovering van Amerika door de Europeanen genetisch aangetoond. 

University Causes Outrage by Saying Britain 'Invaded' Australia

In de vorige nieuwsbrief sloot ik af met een afbeelding over het herschrijven van de geschiedenis van AustraliŽ. Op deze website vindt u een uitgebreid artikel over deze kwestie, die aanleiding kan zijn voor een interessante discussie met leerlingen over het vak geschiedenis.


De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.