Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 5, nummer 82, mei 2016 I

 

Regionale bijeenkomsten Geschiedenis voor VMBO GL/TL dinsdag 24 mei 2016

Woensdag 18 mei a.s. vindt het examen geschiedenis VMBO Gl/TL weer plaats. Daarna is het voor velen van u zaak het gemaakte werk te corrigeren. Ieder jaar weer een inspannende klus. Ondanks een zorgvuldig samengesteld correctiemodel, blijf je soms toch met de vraag zitten wat je met een bepaald antwoord van een leerling moet doen. En helaas, niet iedere collega kan op zijn of haar school met een andere vakdocent geschiedenis overleggen.
Om dit te ondervangen, organiseert de VMBO-commissie dinsdag 24 mei a.s. op verschillende plaatsen in het land regionale besprekingen over het eindexamen geschiedenis VMBO.
Hier kunt u met uw vragen terecht en overleggen met collega docenten. Ook krijgt u op deze bijeenkomsten een overzicht van de landelijke bespreking van het examen geschiedenis.
Vooral voor collega’s met nog weinig examen ervaring, kan het bijwonen van een regionale bespreking nuttig zijn.

Klik hier voor een overzicht.

Het overzicht van de besprekingen van havo/vwo staat op de website van de VGN.  

Docentendag migratie en burgerschap

Op 20 mei is er een docentendag over immigratie en burgerschap in het Openluchtmuseum in Arnhem. Het programma lees je hier: http://www.vgnkleio.nl/nieuws/docentendag-over-immigratie/.

Hoe oud is de Bijbel?

In een artikel op de website van jey Nederlands Bijbelgenootschap gaat bijbelwetenschapper Matthijs de Jong in op deze vraag. Aanleiding is recent onderzoek waarin gesteld wordt dat de belangrijkste formatieve periode van de Bijbel de 7e eeuw voor Christus is.    

Professor Breinstein legt Romeinen uit

Leon Mijderwijk bespreekt op de website HistoriŽn het boek Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de Romeinen van Sarah Devos en Heleen Brulot, een boek voor jonge leerlingen.

Scholing - Inspiratiedag 17 juni

Op vrijdag 17 juni 2016 organiseert de Universiteit van Amsterdam in de Oudemanhuispoort de Inspiratiedag / doorscholing LEVE DE REPUBLIEK! - een scholingsdag voor docenten geschiedenis.
• Lezing Arjan Nobel over de Opstand en de Republiek
• Presentatie en tafelgesprekken historisch denken in het CE
• Inspiratietafels met best practices docenten & studenten
• Diverse workshops door vakdidactici UvA en HvA


LEZING │ Als het op de Nederlandse Opstand en de Republiek in haar bloeitijd aankomt, is Arjan Nobel de UvAkenner bij uitstek. Nobel snijdt zijn verhaal toe op de historische context ‘De Republiek’ en, opgepast: hij rekent hardhandig af met een aantal hardnekkige mythen over de Opstand, Willem van Oranje en andere klassieken uit onze geschiedenisboeken.

 

HISTORISCH DENKEN IN HET CE │ Wat vraagt het Centraal Examen precies van leerlingen als het op historisch denken (‘domein A’) aankomt? Presentatie van een analyse van de examens van afgelopen jaren, gevolgd door rondetafelgesprekken waarin we bespreken wat dit betekent voor onze lessen, en ervaringen en ideeŽn uitwisselen.

WORKSHOPS O.M.│ ■ Geschiedenis schrijven Hoe historisch denken en schrijven zich hand in hand kunnen ontwikkelen (Jannet van Drie) ■ Werken met beelden Werkvormen en opdrachten om leerlingen op een meer visuele manier met het verleden te laten werken (Uddhava Rozendal) ■ Betekenis geven Hoe leerlingen zťlf meer betekenis of gewicht kunnen geven aan de geschiedenis die ze bestuderen (Dick van Straaten) ■ Verklaren Keur van werkvormen om leerlingen te laten werken met oorzaak en gevolg (Marcel van Riessen) ■ Big History De ‘big picture’ in een verhaal dat 13,8 miljard jaar omspant: interdisciplinair denken met geschiedenis in het hart (Constance van Hall) ■ en meer…

Lokatie: Oudemanhuispoort, Amsterdam.
Tijd: 09.30-17.00 uur.
Kosten inschrijving tot 30/5: €120 (Inschrijven na 30/5: €140).
Incl. lunch en usb-stick vol met materialen.  

Geschiedenis en samenhangend onderwijs

Het meesterschapsteam Geschiedenis organiseert op 3 juni een mini-symposium over Geschiedenis en samenhangend onderwijs. Er is aandacht voor praktijkvoorbeelden en ruimte voor discussie.
De volgende thema’s staan centraal:

Vakoverstijgend onderwijs in de praktijk
Samenhang in denkvaardigheden
Geschiedenis en literatuuronderwijs
Geschiedenis en Aardrijkskunde

Met bijdragen van Joop van der Schee (hoogleraar geografie voor educatie/communicatie), Wouter Meijer (docent geschiedenis Vathorst College), Carla van Boxtel (Universiteit van Amsterdam) en Hubert Slings (Vrije Universiteit). Deelnemers wonen afwisselend alle vier de sessies bij.

Datum: 3 juni
Tijd: 13.00-17.00 uur
Locatie: Vrij Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Aanmelden
U kunt zich aanmelden tot en met 15 mei via het inschrijfformulier op de website.

Profielwerkstukkenproject van de Atlantische Onderwijscommissie

Komend schooljaar organiseert de Atlantische Onderwijscommissie weer een project voor leerlingen die hun profielwerkstuk over een thema gerelateerd aan internationale vrede & veiligheid schrijven.
Het project biedt koppels uit 5 HAVO en 6 VWO de mogelijkheid extra begeleiding te ontvangen bij het schrijven van hun profielwerkstuk. Van deelnemende koppels wordt verwacht dat ze ambitieus zijn en gemotiveerd om een ‘excellent’ profielwerkstuk te schrijven. Daarnaast dienen ze tenminste ťťn van de volgende profielvakken te hebben: Aardrijkskunde, Geschiedenis en/of Maatschappijwetenschappen.
De koppels komen vanaf september een aantal keer bijeen op het kantoor van de Atlantische Commissie om extra begeleiding en adviezen te ontvangen en medeleerlingen uit het hele land te ontmoeten. Daarnaast kunnen koppels interessante side-events bijwonen en zo kennismaken met het Haagse netwerk.
Het project start met een kennismakingsbijeenkomst in de 2e helft van juni. Na de zomer start de begeleiding. Deelnemers leveren hun definitieve PWS in voor de kerst, zodat zij zich na de jaarwisseling volledig op hun eindexamen kunnen richten. Een deskundige jury beoordeelt de profielwerkstukken en kiest een winnaar uit.
Koppels uit het hele land worden uitgenodigd om zich aan te melden via het digitale aanmeldingsformulier op onze website. Daar is ook meer informatie over het project te vinden.
De aanmeldingsperiode loopt t/m 29 mei a.s. Er is plek voor een beperkt aantal koppels.

Strijd om West Frisia

 “Strijd om West-Frisia” beschrijft de ontstaansgeschiedenis van het Graafschap Holland tussen de jaren 900 tot 1100. Met dit 288 pagina tellende boek levert de auteur een bijzondere historische bijdrage aan de inzichten en beleving van de ontwikkeling van het graafschap Holland. Auteur Kees Nieuwenhuijsen uit Rotterdam is een geboren Vlaardingen en al geruime tijd verbonden aan de Stichting Slag bij Vlaardingen. In 2012 publiceerde hij met Tim de Ridder het bronnenoverzicht Ad Flardingun: Vlaardingen in de elfde eeuw. Aan zowel dat als dit boek ligt een wetenschappelijke studie ten grondslag. In “Strijd om West-Frisia” schrijft hij een breed toegankelijke en zeer lezenswaardige geschiedenis over de eerste twee eeuwen heerschappij van het West-Friese gravengeslacht. De historie van wat we nu het graafschap Holland noemen is een periode van opzienbarende intriges en moordcomplotten.
Strijd om West-Frisia | paperback, 288blz. | € 14,99 | ISBN 9789401907569 | Uitgeverij Omniboek, Utrecht.   

The Jewish plot to kill Hitler

De ondertitel van het artikel van Robert Rockaway (professor emeritus at Tel Aviv University, and the author of But He Was Good to His Mother: The Lives and Crimes of Jewish Gangsters) op internet The Jewish plot to kill Hitler maakt meteen duidelijk waar het artikel (19 april 2016) over gaat: How the FBI prevented Jewish American gangsters from altering the course of history in 1933.

The Museum of the World

Prachtige website van het Brits Museum in samenwerking met Google. Zoek kunstvoorwerpen op een tijdlijn. 

Zeldzame garderobe uit zeventiende-eeuws scheepwrak in Waddenzee

Bij een zeventiende-eeuws scheepswrak in de Waddenzee bij Texel hebben archeologen een grote archeologische vondst gedaan, bestaande uit onder meer een zeer exclusieve japon die wonderbaarlijk goed bewaard is gebleven. De japon blijkt van een Schotse gravin te zijn geweest.

4 mei

‘Het Concertgebouw in Amsterdam is jaarlijks gastheer voor het herdenkingsconcert op 4 mei. Een bijzondere plek en een bijzondere gelegenheid, waar u en uw leerlingen van harte welkom zijn. Jongeren tot en met 18 jaar krijgen gratis toegang. Het concert start om 21.15 uur in het concertgebouw. Meer informatie en (gratis) kaarten bestellen kan via www.4meiconcert.nl
Wilt u in uw les aandacht besteden aan het verband tussen muziek en herdenken, bekijk dan het lesmateriaal op www.annefrankcantate.nl. Deze interactieve website plaatst de muziek in een historisch perspectief. Leerlingen ontdekken allerlei muzikale begrippen en de interactieve opdrachten nodigen uit om zelf te experimenteren met muziek en de emotie van herdenken.’ 

Tuin der Lusten

Bekijk en beluister een audiovisuele tour door het schilderij de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch verteld door Midas Dekkers. 

Graf Toetanchamon

De mogelijke vondst van twee extra kamers in het graf van Toetanchamon blijft de gemoederen bezighouden. Op 16 april 2016 verscheen op Scientias.nl dit artikel.

Holland Festival

Dit jaar heeft Holland Festival een aantal voorstellingen die mogelijk  interessant zijn voor geschiedkundigen.
- Ca Ira (1) Fin De Louis, een theatervoorstelling van JoŽl Pommerat, toont hoe de Franse revolutie de basis voor het moderne Europa heeft gelegd. Politiek theater wordt belangwekkend drama. De geschiedenis is in de voorstelling van Pommerat even relevant en actueel als alle gebeurtenissen van nu. 11, 12 Juni – Stadsschouwburg Amsterdam
- Cabaret Crusades: The Secrets of Karbala is onderdeel van een filmtrilogie van Egyptische kunstenaar Wael Shawky, geÔnspireerd op werk van de Libanese schrijver Amin Maalouf. Het toont de gruwelen van de Middeleeuwse godsdienstoorlogen in het Midden-Oosten vanuit een Arabisch perspectief. De cast bestaat volledig uit poppen met verbluffende expressiviteit. Zelden werden de kruistochten zo mooi verbeeld. 8, 9 juni - Frascati
- The Dark Ages van Milo Rau gaat over de duistere geschiedenis die vooraf ging aan het ontstaan van een verenigd Europa. Acteurs vertellen hun persoonlijke verhalen over uitzetting en rondzwerven, toewijding en wanhoop. De acteurs afkomstig uit BosniŽ, Duitsland, Rusland en ServiŽ hebben allemaal te maken gehad met oorlogen van de ondergang van het Derde Rijk tot de belegering van Sarajevo. De onheilspellende klanken van de controversiŽle Sloveense rockband Laibach maken deze intieme psychoanalyse tot een geheel. 17,18 juni – Frascati.

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.