Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 5, nummer 91, oktober 2016 II

 

Overzicht (na)scholingen

- Vmbo-conferentie geschiedenis, 4 november 2016

- Geschiedenisdag Leiden, 4 november 2016

- Scholingsdag VU Amsterdam, 4 november 2016

- Studiedag Koloniaal verleden in de klas 8 november 2016.    

- Studiedag VO-Digitaal Academy, 8 november 2016.

- Nascholingsconferentie havo/vwo over Verlichtingsideeën & de democratische revoluties, 25 november 2016

- Didactiekconferentie van de VGN, 25 en 26 november 2016 (Huize Bergen in Vught).

- Studiedag Oriëntatiekennis en historisch redeneren in een doorlopende leerlijn, 19 januari 2017 in Utrecht.

VO-Digitaal Academy: 8 november 2016

Dit schooljaar organiseert Tijd voor Geschiedenis de achtste editie van de VO-Digitaal Academy. Deze Academy is een volledig verzorgde studie- en inspiratiedag over de digitalisering in het onderwijs en het gebruik van digitale leermiddelen.
Speciaal voor geschiedenisdocenten presenteren wij onze digitale lesmethodes Tijd voor Geschiedenis en de editie voor het Tweetalig Onderwijs Exploring Time. Ook krijgt u al een preview van onze vmbo editie.
Tijdens de Academy is er tussen de lezingen en presentaties door voldoende gelegenheid om met collega’s en auteurs te spreken. Edublogger Martijn Wijngaards opent de dag en Maarten van Rossem sluit af. Deelname is voor docenten geheel kosteloos en de studiedag is gevalideerd als nascholing. Meld u nu aan of kijk op www.vo-d.nl  voor meer informatie!  

Middeleeuwse muziek

Op deze website staat een aantal filmpjes met voorbeelden van middeleeuwse muziek.   

Werelderfgoederen in Nederland

Wist u dat het populaire programma Het Klokhuis 10 speciale uitzendingen heeft gemaakt over de Nederlandse Werelderfgoederen? In elke uitzending staat een Werelderfgoed centraal. De uitzendingen staan op www.werelderfgoed.nl/educatie. Op deze site kunt u onder andere ook terecht voor:

- Nieuwe Werelderfgoedquiz: een leuke manier om uw klas kennis te laten maken met de 10 Werelderfgoederen;
- Gratis lessen met docentenhandleiding voor leerlingen uit groep 7 en 8;
- Digitool: Kunnen de leerlingen de Werelderfgoederen op de juiste plek in de kaart van Nederland plaatsen?;
- Links naar lesmateriaal van specifieke Werelderfgoederen.

The war against Columbus Day

Niet alleen in Nederland wordt de vraag gesteld hoe om te gaan met ons  koloniale verleden. Ook in de VS speelt het onderwerp. In verschillende gemeenschappen wil men af van Columbus Day en deze dag vervangen door  Indigenous People's Day

Professionele leergemeenschap docenten geschiedenis

De lerarenopleiding van de Universiteit Leiden (ICLON) start dit jaar een nieuwe professionele leergemeenschap (PLG) voor docenten geschiedenis in het VO. Het doel van de leergemeenschap: samenwerken met collega’s en met specialisten op het gebied van geschiedenis, vakdidactiek en erfgoed aan het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van geschiedenislessen. Er is speciale aandacht voor:
1. Het stimuleren van historisch denken en redeneren in de klas (domein A)
2. Het werken met een rijk scala aan historische bronnen
3. Het onderzoeken van het denken over geschiedenis door leerlingen.
De PLG komt 5 keer per schooljaar bijeen. De bijeenkomsten bestaan uit:
- een meer theoretisch deel (onderzoek geschiedenis/literatuur vakdidactiek)
- een meer praktisch deel (uitwisseling van bestaande praktijk, ontwerpen van nieuwe praktijk, evalueren van uitvoering). Deelnemers kiezen zelf hun doelen en kunnen samenwerken. Gedurende het schooljaar is er uitwisseling en feedback mogelijk via de Blackboardmodule PLG Geschiedenis (ICLON).
Meer informatie
Aanmelden voor de PLG

Egypte-avond voor docenten in Rijksmuseum van Oudheden op 18 november

Op vrijdag 18 november, de openingsdag van de nieuwe zalen over het oude Egypte en de tentoonstelling ‘Koninginnen van de Nijl’, organiseert het Rijksmuseum van Oudheden van 16.30 tot 19.30 uur een avond over het oude Egypte voor docenten van het basis- en voortgezet onderwijs. Er zijn lezingen, rondleidingen, workshops en een mummificatieatelier. Deelname is gratis, aanmelden kan via www.rmo.nl/docentendag 

Er staan op 18 november onder andere speed-rondleidingen door de nieuwe zalen, een lezing over de nieuwe Egypte-afdeling door dr. Lara Weiss (conservator Rijksmuseum van Oudheden) en schervenworkshops op het programma. Daarnaast is er een lezing over de tentoonstelling ‘Koninginnen van de Nijl’, museumdocenten demonstreren alle nieuwe lesmaterialen en is er een ludieke act over mummificatie in het oude Egypte. Onder de deelnemers wordt een geheel verzorgd teamuitje naar het museum verloot.

Stuk van het jaar

Stuk van het Jaar is een online verkiezing waarin gezocht wordt naar mooie, ontroerende en interessante schatten in Nederlandse archieven. De verkiezing vindt plaats in oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis. Gedurende deze maand zullen alle inzendingen, in een digitale expositie, online te zien zijn op de website www.stukvanhetjaar.nl. Iedereen wordt opgeroepen om te stemmen op zijn of haar favoriete stuk. De winnaar wordt eind oktober bekend gemaakt.  

Hitler

Het was mij eerlijk gezegd ontgaan, maar al in 2015 verscheen een nieuwe biografie van Hitler, die positief werd onthaald. Op dezeze website een interview met de auteur,

Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland zet elke werkdag,gedurende het academisch jaar, een college online. Een daarvan is een college van Dennis Bos (Universiteit Leiden)  over de Commune van Parijs. 

Stercollectie van VO-content

Maandelijks worden Stercollecties van VO-content gemiddeld 200.000 keer gebruikt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het vorige schooljaar. Sinds de oprichting van Stichting VO-content in 2011 zijn de Stercollecties kwalitatief stevig doorontwikkeld. Tussen 2011 en 2016 zagen 93 Stercollecties voor 10 vakken in het vmbo, havo en vwo het levenslicht. Inhoudelijk zijn de Stercollecties uitgebreid met onder andere eindtoetsen, de koppeling van examenopgaven, video’s van Teleblik, begrippenlijsten en digitale toetsvragen. Al sinds 2014 is het leermateriaal geschikt voor gebruik op alle tablets en laptops. Ook voor geschiedenis is er veel materiaal te vinden.  

Jean-Jacques Rousseau

Op Historiek schreef Enne Koops een kort artikel over Rousseau, handig voor de historische context Democratische revolutie. 

Het presidentschap van Barack Obama

Ook op Historiek een artikel van historicus en oud-docent geschiedenis Jan van Oudheusden over het presidentschap van Barack Obama. Aanleiding voor het artikel is het verschijnen van een geactualiseerde versie van Amerika, een kleine geschiedenis van zijn hand. In dit boek komen alle hoogtepunten (en dieptepunten) uit de Amerikaanse geschiedenis voorbij.

 



 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.