Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 5, nummer 90, oktober 2016 I

Overzicht (na)scholingen

- Docentendag Fontys Lerarenopleiding, 7 oktober 2016

- Nascholing over 'Duitsland 1871-1945 van DIA en Open Universiteit 7 oktober 2016 

- Vmbo-conferentie geschiedenis, 4 november 2016

- Geschiedenisdag Leiden, 4 november 2016

- Scholingsdag VU Amsterdam, 4 november 2016

- Studiedag Koloniaal verleden in de klas 8 november 2016.    

- Studiedag VO-Digitaal Academy, 8 november 2016. 

- Samenwerken aan maatwerk, 15 november 2016

- Nascholingsconferentie havo/vwo over VerlichtingsideeŽn & de democratische revoluties, 25 november 2016

- Didactiekconferentie van de VGN, 25 en 26 november 2016 (Huize Bergen in Vught).

- Studiedag OriŽntatiekennis en historisch redeneren in een doorlopende leerlijn, 19 januari 2017 in Utrecht.

Studiedag: Koloniaal verleden in de klas (VO)

Welke plaats heeft het koloniale verleden in de samenleving? Hoe kunnen we dit deel van het verleden op een constructieve manier bespreken? Welke rol spelen musea en scholen in dit debat? Het Rijksmuseum en ThiemeMeulenhoff nodigen leraren van de Maatschappijvakken uit het voortgezet onderwijs uit om zich tijdens hierover te buigen.
Sprekers zijn Martine Gosselink, hoofd van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum, en historicus Zihni ÷zdil, auteur van het boek Nederland mijn vaderland. Geschiedenisleraar Jan-Wolter Smit geeft praktische tools voor in de klas. Tijdens het middagprogramma gaan we dieper in op praktische toepassingen. Hoe behandel je het koloniale verleden in de klas? In samenwerking met onderwijspartner ThiemeMeulenhoff, die rond dit thema een aantal lessen ontwikkelde.
De studiedag is op dinsdag 8 november van 9.30-17.30 uur. Deelname kost € 60 per persoon.
www.rijksmuseum.nl/studiedagen   

Romeinse leger

Voor de liefhebber: een animatie van de evolutie in de Romeinse tactiek van het leveren van veldslagen.  

Advanced Placement World History

Advanced Placement is een examenprogramma in de V.S. voor de betere leerlingen. Soms leiden hierop behaalde resultaten tot vrijstellingen op College. In dit artikel legt een Amerikaanse moeder uit waarom zij er spijt van heeft dat haar zoon aan het AP World History heeft meegedaan. En dat terwijl zij er aanvankelijk trots op was geweest dat haar zoon ervoor had gekozen het programma te volgen. Een verhaal over het waarom van geschiedenisonderwijs.

25 jaar ÷tzi

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat ÷tzi werd gevonden. Reden voor Scientias.nl om er nog weer eens een kort artikel aaan te wijden.

Voor het volk

Voor het Volk is een onlangs verschenen essay dat met 40 foto’s van bekende fotografen uit Oost en West 30 jaar Europese geschiedenis beslaat, te beginnen in 1983, in de vorm van 25 column-achtige hoofdstukken, geschreven door oud-EuroparlementariŽr Els de Groen. Voor het Volk behandelt een periode waarin populisten en nationalisten zich verzetten tegen de grensoverschrijdende aanpak en benadering van internationale kwesties. Voor het Volk is een boek over de onmacht van muren.

Beoordelen van opdrachten met bronnen

Kort artikel over het beoordelen van opdrachten met bronnen aan de hand van een opdracht op de Amerikaanse website Beyond the Bubble van de Stanford History Education Group. 

Webklassen Rijksuniversiteit Groningen

7 november start de tweede webklasronde van dit jaar. De inschrijving voor deze ronde opent op maandag 10 oktober. In een webklas maken leerlingen in tien studielasturen kennis met een wetenschappelijke studie van hun interesse door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiŽren.
Leerlingen kunnen zich vanaf maandag 10 oktober inschrijven op de website van de Scholierenacademie

Onderzoeksvragen

Van een leerling kreeg ik een mailtje waarin ze schreef dat de informatie op Histoforum over hoofd- en deelvragen haar goed had geholpen om voor een werkstuk de onderzoeksvragen te formuleren. Daarom hierbij de link naar deze pagina

Egyptische tempel in kleur

Benieuwd hoe de hiŽroglyfen er ooit in kleur hebben uitgezien. Op deze website filmpjes van een digitale  reconstructie vanwandschilderingen in Egyptische tempels.

De Canon van Nederland in het Openlucht Museum

Op dit moment wordt gewerkt aan het onderdeel De Canon van Nederland in het Openlucht Museum in Arnhem. Op deze website kunt u het proces volgen. 

Tentoonstelling in Scheepvaartmuseum

De collectie van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam bestaat honderd jaar. Om die reden heeft het museum een tentoonstelling samengesteld met 350 bijzondere objecten uit de jubilerende collectie.
Meer informatie op de website van Historiek.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht/a>.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek
nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.