Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 5, nummer 93, november 2016 II

 

Overzicht (na)scholingen

- Nascholingsconferentie havo/vwo over VerlichtingsideeŽn & de democratische revoluties, 25 november 2016

- Didactiekconferentie van de VGN, 25 en 26 november 2016 (Huize Bergen in Vught).

- Collegedag over Egypye in het RMO Leiden, 19 januari 2017

- Studiedag OriŽntatiekennis en historisch redeneren in een doorlopende leerlijn, 19 januari 2017 in Utrecht. 

Deelnemers gezocht geschiedenisquiz

De organisatie van de landelijke geschiedenisquiz voor middelbare scholieren zoekt deelnemers. Afgelopen jaar is met een nieuwe opzet begonnen, voortgekomen uit de quiz ‘Watzkeburt?’

Meer informatie en inschrijven. 

Voorbeeldexamen vernieuwd centraal examen geschiedenis vmbo

Cito heeft een voorbeeldexamen gemaakt ten behoeve van het vernieuwde geschiedenisexamen vmbo, zoals dat voor het eerst in 2018 wordt afgenomen. 

Gamma Masterclass 'Social Media'

Tijdens de Gamma Masterclass op 15 en 16 december worden scholieren ondergedompeld in de gammawetenschappen met Social Media als centraal thema. Een groep van 24 scholieren krijgt de kans om samen met topdocenten van de universiteit de juridische, sociologische, geografische en economische aspecten van social media te bekijken. Ook is er een eindopdracht waarbij scholieren zelf online tools gaan gebruiken. Verder gaan de scholieren na de eerste dag met de groep uit eten, is er een avondspel ťn blijven ze overnachten in Simplon.
Let op: de deadline voor aanmelden is 20 november. 

De Verslagenen

De Verslagenen is een boek dat een ander perspectief biedt op de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Begon het interbellum wel in 1918?    

Duitsland 1871-1914

Op de website van het Duitsland Instituut in Amsterdam staan tips/invalshoeken van Frist Boterman voor de behandeling van de historische context Duitsland. 

Oudste bijl

In Ierland is de tot nu oudste gepolijste bijl gevonden. De bijl is zo gaaf dat het vermoeden bestaat dat deze een puur ceremoniŽle functie had (grafgift).

Lachen met de oude Grieken

Op Geschiedenis Beleven staat een aardig artikel van Heleen Geilenkirchen over Griekse komedies. Waarom worden zij veel minder vaak opgevoerd dan de tragedies, vraagt zij zich af. Vinden wij ze niet (meer) grappig? En waar lachten de oude Grieken om? 

Verdwenen beroepen

Op dezelfde website staat ook een serie met prachtige foto's van verdwenen beroepen. Als je ze in een Power-Point Presentatie begint heb je een aardige binnenkomer van menige les.

Nostalgie naar de Koude Oorlog

De laatste jaren is sprake van nostalgie naar de periode van de Koude Oorlog. Volkomen onterecht, meent Martin Bossenbroek. Zeven grote kwesties zorgden volgens hem, in een artikel op de website van het Historisch Nieuwsblad,  voor hoogoplopende spanningen en diepe verdeeldheid. Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek  Fout in de Koude Oorlog. 

Oorlogsmuseum Overloon revancheert zich

Eindelijk heeft het Oorlogsmuseum Overloon een vaste tentoonstelling over de bezetting die de toets der kritiek glansrijk kan doorstaan, meent Bas Kromhout op de website van Historisch Nieuwsblad. Te lang heeft de bezoeker het moeten doen met een verouderde en achterhaalde expositie. Maar dat is gelukkig voorbij. De nieuwe tentoonstelling is zowel uiterlijk en inhoudelijk helemaal bij de tijd.

Nieuwe digitale historische kaart

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft dinsdag een digitale kaart gelanceerd die een gedetailleerd beeld laat zien van Nederland aan de vooravond van de Gouden Eeuw. Nederland is al sinds de late middeleeuwen het meest verstedelijkte gebied van Europa. Maar hoe zag ons land er precies uit? De digitale kaart laat een gedetailleerde momentopname van ons land in de zestiende eeuw zien. De kaart toont meer dan honderd steden en veel wegen, gebouwen en waterlopen. De Rijksdienst:

Tentoonstelling Palmyra in Deventer

Vanaf 11 november is de tentoonstelling ‘Palmyra, Stad van Duizend Zuilen in Deventer’ te zien in Museum De Waag. De tentoonstelling toont de Syrische stad door de eeuwen heen, van haar ontdekking door de Westerse wereld in de zeventiende eeuw, tot de recente dramatische gebeurtenissen die de stad wereldwijde bekendheid hebben gegeven.
Aanleiding voor de tentoonstelling zijn de recente vernielingen door IS in de belangrijkste archeologische site van SyriŽ ťn de bijzondere band van die stad met Deventer. Waar komt deze agressie van IS vandaan?  

 


 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.