Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 6, nummer 106, juni 2017 I

 

Overzicht (na)scholingen

- Scholingsdag Kantelende beelden van de Koude Oorlog 30 juni 2017

- Historicidagen 2017 24 t/m 26 augustus 2017    

- Radboud Geschiedenis Nascholingsconferentie, 29 september 2017

- Vmbo conferentie 3 november 2017


(Advertentie) 


Laten we het eens over de toekomst hebben
Soms is het tijd voor iets nieuws. Een master Leraar Geschiedenis volgen aan de Hogeschool van Amsterdam biedt je de uitgelezen kans om meer uit jezelf en je carrière te halen. Je ontwikkelt je tot eerstegraadsleraar geschiedenis.
Het onderwijs wordt verzorgd door hooggekwalificeerde docenten die de praktijk kennen. Je vakkennis komt op academisch niveau en wordt breder, dieper en up-to-date. En wat je leert kun je direct in je werk toepassen. Lastig te combineren? We bieden een flexibel deeltijdprogramma.

Meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek: mastereducation@hva.nl.

Meer informatie 

Begrijpend lezen en geschiedenis: docenten gezocht

Wil jij gratis een digitaal leesprogramma uittesten met je brugklas havo/vwo? Ben jij docent geschiedenis en/of aardrijkskunde en heb je komend schoojaar 16 uur over om mee te werken aan praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek? En werk je in de omgeving van Noord-Nederland? Dan zoeken wij jou!
De Rijksuniversiteit Groningen test met project Gazelle een digitaal programma om het begrijpend lezen van informatieve teksten te stimuleren. We onderzoeken o.a. of het aanbieden van een digitaal oefenprogramma met hints het leesbegrip en de motivatie om te lezen binnen zaakvakken bevordert. Zo kunnen we bepalen of het geschiedenisonderwijs in de onderbouw verrijkt kan worden door aandacht te besteden aan begrijpend lezen.
Klik hier voor meer informatie: http://bit.ly/2oo3q1d

Verslagen examenbesprekingen vmbo en havo/vwo

Het verslag van de examenbespreking vmbo vindt u hier.
De verslagen van de havo en vwo besprekingen staan hier.  

Waar leefde de ouste mens?

In wat nu Griekenland en Bulgarije is, werden resten gevonden van een zogenaamde  'pre-mens'. Een vondst die mogelijk nieuw licht werpt op de wieg van de mens. Stond deze niet in Afrika, maar in Europa? Volgens dit artikel is er in ieder geval meer onderzoek nodig.  

Cartoons in het nieuws

Cartoons staan in iedere krant. Maar wat betekenen ze precies? Met het lespakket Cartoons in het nieuws leren de leerlingen van alles over cartoons en spotprenten.
Het lespakket is gemaakt in samenwerking met het Persmuseum en behandelt een aantal aspecten van cartoons: de spotprent als commentaar op het nieuws, de herkenbaarheid van prominente personen, het stijlgebruik van cartoonisten en het analyseren van cartoons. 

Agrarische revolutie: Grootste fout in de geschiedenis?

Nieuw is deze bewering natuurlijk niet, Jared Diamond kwam er dertig jaar gelden al mee. Maar voor wie er niet echt bekend mee is, is dit waarschijnlijk wel een aardig artikel. Misschien nog wel aardiger is het grote aantal reacties op het artikel. 

Deserteurs

Artikel op de website van de Koninklijke Bibliotheek over Duiste deserteurs in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.  

Wie vonden het alfabet uit?

In dit artikel legt Jona Lendering uit dat het niet de Feniciërs waren die het alfabet hebben uitgevonden. 

Massada

Op Historiek op een mooi artikel van dezelfde Jona Lendering over dwat er werkelijk gebeurd kan zijn op het rotsplateau waarop Masda, het paleis-fort van koning Herodes de Grote lag.

Chique wonen in het antieke Rome

In het Rijksmuseum van Oudheden opent op 24 mei de grote zomertentoonstelling ‘Casa Romana’.
Die belooft een kennismaking met het rijke leven in een chique Romeinse stadsvilla en de rijkdom van  het interieur. Bezoekers nemen een kijkje in de luxe vertrekken én in het leven van alledag van de villabewoners, van ochtendrituelen tot slaapkamergeheimen. Te zien zijn zo‘n 800 tweeduizend jaar oude voorwerpen uit de museumcollectie zoals luxe Romeinse servies, glaswerk, olielampjes en portretten in geënsceneerde Romeinse interieurs. Klassieke archeologie gaat in ‘Casa Romana’ moeiteloos samen met kunst uit recentere tijden en modern design, met een knipoog naar de Romeinen of geïnspireerd op de Oudheid. ‘Casa Romana’ is te zien tot en met 17 september 2017.

Koude Oorlog

Enne Koops schreef voor Historiek een artikel over de Koude Oorlog met een samenvatting en een tijdlijn.   

Nederlanders en Stonehenge

Hebben Nederlanders in de prehistorie de Britten die Stonehenge bouwden vervangen? Deze conclusie zou getrokken kunnen worden uit een groot genenonderzoek van mensen uit prehistorisch Europa. 

Geschiedenisboeken in Zuid-Korea

Het is niet meer dan symbolisch, want de geschiedenisboeken die de vorige president van Zuid-Korea had geïniteerd waren toch al niet echt populair, maar de nieuwe president Moon Jae-in heeft de door de staat uitgegeven schoolboeken voor het vak geschiedenis nu officieel aan de kant gezet.

Bunkerdag

10 juni 2017 is het weer Bunkerdag. In de aanloop daarnaartoe kunnen leerlingen uit Zeeland, Zuid-Holland, Friesland en Noord-Holland met de webquest Sporen van WWII alles ontdekken over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in hun provincie heeft achtergelaten.
Met de webquest ‘Sporen van WWII’ onderzoeken leerlingen van vmbo, havo en vwo wat er in hun omgeving is gebeurd en wat de ingrijpende gevol gen voor de bewoners waren. In het bijzonder gaat het om sporen van de Atlantikwall. Ook kunnen leerlingen het verband met andere plekken aan de West-Europese kust onderzoeken: Engeland, Noord-Frankrijk en Vlaanderen. Ze doen in vijf stappen onderzoek en maken ten slotte een werkstuk over hun ontdekkingen. Op de interactieve kaart kunnen ze hun bevindingen uploaden. De webquest Sporen van WWII is te vinden op www.sporenww2.nl.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.