Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 6, nummer 108, juli 2017

 

Overzicht (na)scholingen e.d.

- Historicidagen 2017 24 t/m 26 augustus 2017    

- Collegedag Ontdek het oude Rome, 11 september 2017 in Leiden

- Bijeenkomst wereldgeschiedenis VGN, 20 september 2017

- Radboud Geschiedenis Nascholingsconferentie, 29 september 2017

- Netwerkbijeenkomst VGN Nieuwe Docenten, 30 september 2017

- Dag van de Geschiedenisdidactiek op 5 oktober 2017

- Geschiedenis Festival Haarlem, 7 oktober 2017

- Vmbo conferentie 3 november 2017

- VGN Didactiekconferentie 10 en 11 november 2017 in Vught

Nascholingstraject geschiedenis

Behoefte aan verdieping in de specifieke didactiek van het vak Geschiedenis? Wil je aan de slag met de vraag hoe je historische vaardigheden effectief kunt aanleren en ontwikkelen bij leerlingen? En wil je onderzoeken welke rol formatieve toetsing, activerende didactiek en ict, en differentiatie hierin kunnen spelen?
Meld je dan aan voor een reeks nascholingsbijeenkomsten van de Rijksuniversiteit Groningen, die zowel voor eerstegraads als tweedegraads docenten interessant en uitdagend is!  

Vmbo-conferentie over het examen geschiedenis

Voor de tiende keer organiseren de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, VGN op 3 november 2017  de vmbo-conferentie, ditmaal met de drie themalijnen: Staatsinrichting, Koude Oorlog en vakdidactiek.  Per thema is er een inhoudelijke lezing en kan er gekozen worden uit didactische workshops. Er wordt ook aandacht besteed aan de nieuwe syllabus en het gewijzigde examen Geschiedenis vmbo.

Meer informatie  

Nascholingen RUG

Komend schooljaar organiseert de Lerarenopleiding Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen verschillende nascholingen.
- Vakdidactische nascholing voor startende en ervaren geschiedenisdocenten (eerste- en tweedegraads) september 2017 - april 2018
- Dag van de Geschiedenisdidactiek op 5 oktober 2017

Onderzoek in zes stappen

Op Didactief Online staat een artikel over de SLO website 'Onderzoek in zes stappen', een website die leerlingen helpt op een effectieve manier onderzoek te doen en die docenten instrumenten geeft om onderzoek te begeleiden en te beoordelen. 

Nascholingsconferentie ‘Can Putin make Russia great again?’ Zwolle

Op dinsdagmiddag 26 september a.s. organiseren de Atlantische Commissie, NHL Hogeschool en de Christelijke Hogeschool Windesheim een nascholingsconferentie in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle met als thema: ‘Can Putin make Russia great again?’
De Russische Vladimir Poetin heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het uiteenvallen van de Sovjet-Unie volgens hem de ‘grootste geopolitieke catastrofe van de 20e eeuw was’. Miljoenen Russen kwamen hierdoor buiten de landsgrenzen te wonen, en het internationale aanzien van Rusland werd aanzienlijk beschadigd. Sinds Poetin in 2000 werd gekozen als president van Rusland, heeft hij de status van het land als wereldmacht in ere willen herstellen en de hegemonie van de Verenigde Staten willen doorbreken.
Op de conferentie gaan o.a. Ruslanddeskundige Tony van der Togt (Instituut Clingendael), journalist Laura Starink (Raam op Rusland) en universitair docent Hans Oversloot (Universiteit Leiden) in op de op de wijze waarop Poetin probeert erkenning te krijgen voor de status van Rusland als grootmacht en hoe hij zijn eigen (autoritaire) bewind én herverkiezing in 2018 probeert zeker te stellen. Tevens ontvangen alle deelnemers een exemplaar van het simulatiespel ‘Rusland, Letland en de NAVO’.
Klik hier voor het programma, meer informatie over de deelnamekosten en het digitale aanmeldingsformulier. U kunt zich aanmelden t/m 22 september a.s.

Richt online een museum in

Russel Tarr, docent geschiedenis aan de internationale school in Toulouse maakte een digitale applicatie waarmee leerlingen online een museum kunnen inrichten. Leerlingen uploaden afbeeldingen van schilderijen, beelden of voorwerpen en plaatsen bij elke afbeelding een toelichting.    

Geschiedenis festival Haarlem

Zaterdag 7 oktober strijkt het Geschiedenis Festival opnieuw neer in Haarlem. Dat betekent van 9 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds non-stop de beste sprekers, scherpe discussies, boeiende interviews en leerzame workshops. Met onder anderen Antony Beevor, Maarten van Rossem en Nelleke Noordervliet.

Herodotos' Historiën

Hoe betrouwbaar is het werk van de man die wel de vader van de geschiedschrtijving wordt genoemd? In een blog op Mainzer Beobachter geeft oudhistoricus Jona Lendering een antwoord. 

Collegedag Ontdek het oude Rome

Hoe leefden de Romeinen? Hoe richtten ze hun huis in, en hoe woonden de keizers? Kon je beter in de stad wonen of op het platteland? Kon een gewone man opklimmen tot de elite? En wat was de rol van de vrouw, in huis en daarbuiten?
In samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden organiseert Historisch Nieuwsblad op maandag 11 september 2017 een collegedag over het dagelijks leven in het oude Rome. Deskundige sprekers nemen u 2000 jaar terug in de tijd en maken inzichtelijk hoe de Romeinse maatschappij functioneerde ten tijde van het Keizerrijk. Als bezoeker van de collegedag krijgt u bovendien vrij toegang tot het museum, inclusief de tijdelijke tentoonstelling Casa Romana. Op deze expositie – met meer dan 800 objecten – maakt u kennis met het rijke leven in een chique Romeinse stadsvilla en het weelderige interieur.  

Zes freules

Wat hebben een bestsellerauteur, fascist, nazi, communist, boerin en hertogin met elkaar gemeen? Je leest het in De zes freules, een buitengewone familiekroniek. De zeer welgestelde adellijke Mitford-zussen schitterden op debutantenbals in het interbellum en waren voorbestemd om een goed huwelijk te sluiten. Het liep heel anders, ze werden het schandaal van hun tijd. Laura Thompson schrijft meeslepend over de rivaliteit tussen de zussen, over hun mythologisering en over het fenomeen Mitford. Waarom spreken deze zes zussen nog steeds tot de verbeelding?
De zes freules van Laura Thompson is het verhaal van de zussen Mitford, zes dochters uit een oude Engelse adellijke familie. Allemaal waren ze voorbestemd om een goed huwelijk te sluiten. Maar het liep heel anders.  

Hitler's philosophers

In dit artikel onthult Yvonne Sherratt hoe enkele van de grootste Duitse geesten enthousiaste fans van Hitler;d Derde Rijk werden.

Docentennascholing 'De eigen omgeving als lesmateriaal'

Op 19 en 20 oktober organiseert de Scholierenacademie een wetenschappelijk georiënteerde nascholing voor docenten uit het middelbaar onderwijs, met als thema ‘Onderzoek is overal’. Deze inspirerende tweedaagse nascholing voor alfa- en gammadocenten biedt een uitgelezen kans om uw kennis te verdiepen en in aanraking te komen met nieuwe perspectieven en inspiratie op te doen voor wetenschappelijk geïnspireerd onderwijs. De stad Groningen wordt tijdens deze nascholing als casus gebruikt.
De kennis die u opdoet in deze tweedaagse nascholing is toepasbaar op de eigen regio. Gedurende de nascholing is er voldoende mogelijkheid om nieuwe ideeën voor lessen te bespreken met collega’s en deze ideeën te verwerken in een lesontwerp. Aan het eind van de nascholing ontwerpt en presenteert u samen een (vakoverstijgende) les met als thema: ‘je eigen buurt’.
De nascholing duurt twee dagen en is registerleraar gevalideerd.  

Gebedenboek online

Een verborgen schat toegankelijk maken, dat was een van de belangrijkste doelen bij de crowdfunding voor het gebedenboek van Maria van Gelre. Een belangrijke stap is de online beschikbaarheid van het gebedenboek. Vanaf maandag 19 juni 2017 is het voor iedereen mogelijk om de rijkdom te aanschouwen, de teksten te lezen, te genieten van de zeshonderd jaar oude pracht. En vanaf 13 oktober 2018 is een gedeelte van dit bijzondere boek te zien op een tentoonstelling in Museum het Valkhof. 

De geschiedenis van Nederland in kaart gebracht

Deze animatie brengt tweeduizend jaar geschiedenis van Nederland letterlijk van jaar tot jaar in (kaart) beeld. 

Materiaal van de commissie Wereldgeschiedenis

Dit bericht stond al in de VGN nieuwsbrief, maar leek me belangrijk genoeg om ook nog eens op te nemen in deze nieuwsbrief. De commissie wereldgeschiedenis organiseert bijeenkomsten over het gebruik van wereldgeschiedenis. Deze gratis bijeenkomsten zijn bedoeld als inspiratie voor docenten en biedt praktische handvatten en materiaal. Een goed voorbeeld hiervan is het lesmateriaal dat docent Stefan Kras met ons gedeeld heeft tijdens de afgelopen bijeenkomst op 31 mei.

Stefan geeft als eerstegraads docent les op het Avicenna College voor islamitisch onderwijs in Rotterdam. Hij merkte dat zijn leerlingen moeite hadden om zich te interesseren voor de examenstof voor geschiedenis. Deze geschiedenis ging niet over hen! Hij besloot om zijn lessen om te gooien en het overzicht van de 20ste eeuw compleet te behandelen vanuit het perspectief van (het latere) Pakistan. Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog, dekolonisatie, Koude Oorlog, terrorisme, telkens is de regio Pakistan zijn vertrekpunt. Na zijn lessenserie weet je waarom de travel ban van Trump niet geldt voor Pakistan, het land waar de Taliban begon en Bin Laden aan zijn einde kwam. Klik hier voor meer informatie over Stefans project en de downloadlink naar zijn lesmateriaal.  

Cleopatra geen schoonheid

Het is het droeve lot van de historische Cleopatra dat ze telkens opnieuw moet opboksen tegen haar postume imago van bloedmooie oosterse mannenverslindster. Dit is het resultaat van een tweeduizend jaar oude politieke karaktermoord. In werkelijkheid was ze een intellectueel, en een uitstekend staatsman – en beslist geen schoonheid.

Lees verder

Prettige vakantie

 

teacher+5.gif

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.