Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 6, nummer 107, juni 2017 II

 

Overzicht (na)scholingen

- Scholingsdag Kantelende beelden van de Koude Oorlog 30 juni 2017

- Historicidagen 2017 24 t/m 26 augustus 2017    

- Radboud Geschiedenis Nascholingsconferentie, 29 september 2017

- Vmbo conferentie 3 november 2017


Seminar ‘Lesgeven ober WOII en de  Holocaust'  in Jeruzalem

Het is weer mogelijk deel te nemen aan het Engelstalige seminar ‘Lesgeven over WOII en de Holocaust’. Deelnemers volgen dit seminar aan de International School for Holocaust Studies van Yad Vashem, het Holocaustmuseum in Jeruzalem. Deze studiereis wordt georganiseerd door het CIDI voor docenten middelbaar onderwijs en anderen die lesgeven over dit onderwerp. Geïnteresseerden kunnen zich nu opgeven voor het seminar, dat plaatsvindt van 29 december 2017 tot 7 januari 2018.

Het doel van dit seminar is uitwisseling van ideeën en ervaringen, verdieping van historische kennis, en het vertrouwd raken met nieuwe leermiddelen en methodes. Uitgangspunt is de Nederlandse context, met een sterke nadruk op het belang van racismebestrijding en een besef van de waarde van mensenrechten, en met aandacht voor de rollen van slachtoffers, daders en omstanders.

Deze studiereizen worden al sinds 2007 elk jaar georganiseerd. Deelnemers van de eerste seminars hebben na terugkeer het Platform Educatie WOII en Sjoa (http://holocausteducatie.nl/) opgericht, om de in Yad Vashem opgedane kennis uit te bouwen en door te geven. In bijeenkomsten en via de website werken zij samen aan projecten, zij houden contact en wisselen ervaringen, lesmateriaal en best practices uit. Het is de bedoeling dat daardoor een ‘olievlekwerking’ uitgaat van het seminar.

Het seminar wordt georganiseerd door medewerkers van CIDI en de International School for Holocaust Studies van Yad Vashem en gaat uit van een actieve inbreng van de deelnemers. De reis wordt voorbereid tijdens een ééndaags seminar in Kamp Vught, dat is gepland voor zondag 19 november, en afgerond met een terugkomseminar van een dag.

Aan dit seminar kunnen 25 docenten deelnemen. Het streven is een gemengde groep samen te stellen van docenten met meer en minder ervaring, werkzaam op verschillende schooltypes en educatieve instellingen, en met verschillende achtergronden. De voorkeur gaat uit naar docenten die lesgeven over de Tweede Wereldoorlog.

De studiereis wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Stichting Maror. Deelnemers hoeven daardoor slechts een eigen bijdrage van €500 te betalen. Van deelnemers wordt verwacht dat zij zich langere tijd met het thema bezighouden en deel willen uitmaken van het Platform Educatie WOII en Sjoa.

Heeft u belangstelling? Het programma en het aanmeldingsformulier kunt u aanvragen door een email te sturen naar: cidi@cidi.nl  of downloaden via http://holocausteducatie.nl/  of op www.cidi.nl 

 

Het inschrijvingsformulier vindt u hier.

De voorbereidingsbijeenkomst vindt plaats op zondag 19 november
Het seminar vindt plaats van 29 december 2017 – 7 januari 2018

U kunt zich tot uiterlijk 8 oktober aanmelden door het insturen van het aanmeldingsformulier en motivatiebrief.

Certificaten voor uitblinkers

Heeft u een leerling die een 9 of hoger heeft op zijn eindlijst? De VGN wil deze leerlingen graag in het zonnetje zetten met een certificaat. Vul het aanvraagformulier volledig in. Het postadres is het adres waar de certificaten naartoe gestuurd kunnen worden (meestal is dat uw eigen adres, zodat u het certificaat tijdens de diploma-uitreiking kunt overhandigen). U kunt certificaten aanvragen tot en met 21 juli 2017. 

Een expert leert anders dan een beginner

De wetenschap biedt ons aan de lopende band inzichten in ‘goed lesgeven’ maar bij de vertaalslag naar de praktijk gaat het steevast mis. Dat is de analyse van onderwijsadviseur Erik Meester (Fontys), die zijn ervaringen in vele sectoren binnen het onderwijs naast elkaar legt.

Lees het hele artikel

Het hemelse rijk herrezen. De geschiedenis van China in vogelvlucht

Bij uitgeverij Prometheus, Amsterdam verscheen Het hemelse rijk herrezen van Jan van Oudheusden( 256 blz. prijs € 15,-). Dit boek biedt een overzicht van, en inzicht in de lange, bewogen geschiedenis van China. Het laat ook zien hoe het reusachtige land met zijn hoge beschaving zijn plaats in de wereld weer opeist, na eeuwen van achterstand en ellende.
Deze sterk uitgebreide en geüpdatete uitgave van zijn Notendop-boek uit 2007 geeft tevens inzicht in actuele fenomenen als de Nieuwe Zijderoute en de spanningen om de Zuid-Chinese Zee). 

Mummies

Bij mummies denk je automatisch aan het oude Egypte. De best bewaarde mummie komt echter niet uit Egypte, maar uit China. In de adere van deze meer dan 2000 jaar oude vrouw bevond zich, toen men haar vond, nog steeds bloed.

Pespective-taking (Perspektivenübernahme)

Een pleidooi om in de geschiedenislessen meer aandacht te besteden aan het interpreatieve karakter van het vak geschiedenis, in het bijzonder aan perspective-taking. Aanleiding was een artikel van een collega over dit onderwerp op Historiek. 

De eerste moderne mens was een Marokkaan

De oudste moderne mens, Homo sapiens, leefde zo’n 315.000 jaar geleden. Tot nu dacht men dat hij 195.000 jaar geleden ontstaan was.
Een Duits-Marokkaans team heeft de oudste mens ter wereld ontdekt in Jebel Irhoud, Marokko. De mens die nu degradeert tot de ‘op één na oudste’, komt eveneens uit het noorden van Afrika: uit Omo Kibish, Ethiopië. En nummer drie, 160.000 jaar oud, komt ook al uit Ethiopië, uit Herto.  

Bier in plaats van water

Het is een veelgehoord verhaal: de middeleeuwers dronken bier omdat gewoon water te gevaarlijk was voor consumptie. Maar dat is hooguit een beetje waar, zegt Leen Alberts, geschiedenisdocent aan de Hogeschool Utrecht. 'Er was, zeker buiten de steden, best putwater. Maar bier is lekkerder, voedzamer. En minder kil en vochtig dan water, wat artsen toen beter leek voor de gezondheid.' Als bier liefhebber kan ik het daar natuurlijk alleen maar hartgrondig mee eens zijn.

Lees verder

Romeinse vrouwen

Je kunt het trivia noemen, maar het blijft toch altijd aardig om je lessen te voorzien van aardige weetjes over welk onderwerp dan ook maar. Dat geldt bijvoorbeeld voor deze zeven dingen die u (en zeker uw leerlingen) waarschijnlijk niet wisten over Romeinse vrouwen.

Over hunebedden, dolmens en menhirs

Onlangs verscheen Herman Clerinx' Een paleis voor de doden. Over hunebedden, dolmens en menhirs. Herman Clerinx beschrijft de beschavingen die zo’n vijfduizend jaar geleden hunebedden en dolmens bouwden en menhirs rechtop zetten. Ze plaatsten die monumenten niet zozeer om hun doden te eren, maar vooral om hun eigen leefwereld te verbeteren.
Voor dit boek reisde Clerinx onder andere naar Drenthe, de Belgische Ardennen, Duitsland, Zweden, Ierland, Spanje, Bretagne en natuurlijk Engeland en Schotland. Hij vertelt wat er aan megalithische monumenten te zien is, en voor de Benelux geeft hij zelfs exact aan waar welk monument te vinden is.
Onder het motto ‘nadenken is niet verboden’ gaat Clerinx verder na wat de bedoeling en het nut van al die monumenten was. Daartoe combineert hij de archeologische gegevens met inzichten uit de antropologie, zonder de wetenschap ooit geweld aan te doen. Clerinx legt zelfs uit hoe Stonehenge aan de basis lag van een officieel erkende godsdienst: de religie van de moderne druïden.

Aanbevolen door Jona Lendering.

Recensies

De afgelopen maanden verscheen er op Histoforum een aantal recensies van Jef Abbeel van boeken over De Sovjetunie en Rusland:

 • Tien dagen die de wereld deden wankelen

  John Reed,Tien dagen die de wereld deden wankelen. Reportage. Uitgeverij Schokland, De Bilt / EPO, Antwerpen, 2017. 320 p., woordenlijst.ISBN 978 94 626710 3 4; € 24.

  Poetin van A tot Z

 • Vladimir Fedorovski, Poutine de A à Z. Editions Stock, Paris, 2017. 285 p., chronologie.ISBN 978-2-234-08120-8 ; € 19.

 • Een Russische kijk op het westen

 • Michel Niqueux, L’Occident vu de Russie. Anthologie de la pensée russe de Karamzine à Poutine. Institut d’Etudes Slaves, Paris, 2016. 790 p., foto’s, noten, bibliografie, register. ISBN 978-2-7204-0545-7; €40.
  Lenin in de trein

 • Catherine Merridale, Lenin in de trein. De reis naar de revolutie. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, A’dam / Pelckmans, Kalmthout, 2016. 288 p., kaarten, foto’s, noten, register. ISBN 978 90 468 2125 1; € 24,99.

 • Romanovs en Revolutie
  Irina Zacharova, Dmitri Ljoebin, Jelena Solomacha, Sergej Mironenko, Alexander Münninghoff,  1917. Romanovs en Revolutie. Het einde van een monarchie. Uitgeverij Hermitage en WBOOKS, Amsterdam, 2017. 200 p., foto’s, chronologie, stamboom, prenten, foto’s, noten. ISBN 978-90-78653-66-0; € 29,95.

 • Rusland; van Andropov tot Poetin

 • Hans Oversloot, De verwoestingen van Rusland. Een politieke geschiedenis van Andropov tot Poetin. Uitgeverij Prometheus, A’dam / WPG, Antwerpen, 2017. 568 p., noten, bibliografie, register. ISBN 978-90-351-4177-3; € 30.

 •  

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.