Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 6, nummer 113, november 2017 I

 

Overzicht (na)scholingen e.d.

- Vmbo conferentie 3 november 2017

- Nascholingsdag Dekolonisatie Nederlands-Indië/Indonesië op landgoed Bronbeek, 3 november 2017

- Nascholing Holocaust/Shoah bij het NIOD in Amsterdam, 4 november 2017

- Scholingsdag VO-Digitaal Academy in Maarsen, 7 november

- Geschiedenisdag ICLON, 10 november 2017

- VGN Didactiekconferentie 10 en 11 november 2017 in Vught

- Nascholingsconferentie Europa en de Islamitische wereld, 17 november 2017

- Docentendag Geschiedenis Noordhoff in Kasteel Woerden, 24 november 2017

- Examenconferentie geschiedenis Utrecht, 24 november 2017

- Vakinhoudelijke nascholing Duitsland in Amsterdam, 1 december 2017

Tom de Kruif geschiedenisleraar van 2017

Op zaterdag 28 oktober 2017 werd Tom de Kruif uitgeroepen tot geschiedenisleraar van 2017

Libris Geschiedenis Prijs 2017

De Libris Geschiedenis Prijs 2017 is voor Selma, Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao van Carolijn Visser,

Borduurden de Vikings 'Allah' op hun begrafeniskleding?

In de vorige nieuwsbrief meldde ik: 'Wat hadden de Vikingen met de islam? Die vraag stellen Zweedse onderzoekers zich, nu ze geweven Arabische tekens hebben ontdekt op begrafeniskostuums die werden opgediept uit scheepsgraven Lees verder'.

Ik had misschien wat voorzichtiger moeten zijn, Jona Lendering waarschuwt namelijk geregeld voor te snelle conclusies. In dit artikel betwijfelt een kunsthistoricus zeer dat er sprake is van de naam van Allah op het kledingstuk.  

When Herbert Hoover Ended the Great Depression

Op History News Network staat een artikel van Kenneth Whyte met als titel When Herbert Hoover Ended the Great Depression en omdat hij verwacht dat mensen hem voor gek zullen verklaren met deze uitspraak voegt hij eraan toe: . (No, I’m Not Kidding). 

Oorlogspropagandakaarten

Op deze website staat een serie prachtige kaarten, waarmee propaganda werd gemaakt voor oorlogen in de twintigste eeuw. Veel ervan zijn voor mij nieuw, maar dat zegt natuurlijk niets.

Wereld in wanorde – Maarten Luther en de geboorte van de Reformatie

Bij uitgeverij Vantilt verscheen het boek: Wereld in wanorde – Maarten Luther en de geboorte van de Reformatie. Harline belicht hierin de begintijd van de reformatie. De Amerikaanse auteur beschrijft op verhalende wijze niet alleen de religieuze discussies, maar ook het politieke gekonkel en de vele bondgenootschappen die zich rondom en tegen reformator Maarten Luther vormden. Op Historiek staat een interessant fragment uit het boek, dat duidelijk maakt hoezeer de gezagdragers begin zestiende eeuw worstelden met het fenomeen Luther. Moest hij uitgenodigd worden op de rijksdag in Worms of niet? 

Ilse Koch (1906-1967) – ‘De heks van Buchenwald’

In het boek Een rechter in Auschwitz van Kevin Prenger, dat dit jaar verscheen, staat het verhaal over Ilse Koch (1906-1967) – ‘De heks van Buchenwald’.  Op Historiek kunt u dit verhaal lezen.

Neanderthalers

De afgelopen jaren is in deze nieuwsbrief geregeld aandacht besteed aan de Neanderthalers. Aanleiding was nagenoeg altijd dat er nieuwe gegevens beschikbaar waren gekomen, die een nieuw licht wierpen op deze mensensoort. Ook nu weer. In een grot in Slovenië is een geperforeerd stuk bot gevonden van zo'n 60.000 jaar oud, een fluit. De Neanderthaler was, zo meent Jona Lendering, dus geen achterlijk mens. 

Akoestiek in Griekse theaters

In een blog maakt Jona Lendering zich kwaad over het feit dat nieuw onderzoek zou hebben aangetoond dat de akoestiek in Griekse thaters helemaal niet zo goed was. Volgens hem hadden de onderzoekers moeten weten dat dit al lang bekend was. Ik moet  eerlijk bekennen dat dit mij was ontgaan.  

Filips II

Altijd handig die kleine wetenswaardigheden over een historische persoon voor in de les, in dit geval over Filips II.

Cubacrisis 1962

Volgens een recent door het National Security Archive vrij gegeven bron, Military Government Proclamation No. 1, overwoog de V.S. tijdens de crisis in 1962 om Cuba te bezetten.  

Zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis

Mag de zeeheldenbuurt nog wel zo heten? Mag Sinterklaas een zwarte helper hebben? De geschiedenis staat volop ter discussie. Wat er in de geschiedenisboeken komt is niet vanzelfsprekend, maar de uitkomst van een maatschappelijke discussie, waaraan steeds meer verschillende stemmen deelnemen.

De terechtstelling van Oldenbarnevelt, de moord op de gebroeders De Witt, de trans-Atlantische slavenhandel, kinderarbeid, de collaboratie in de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Nederlands-Indië. Het zijn de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis. Maar ook recentere gebeurtenissen als het Zuid-Moluks terrorisme, de krakersrellen in de jaren tachtig, de rol van Dutchbat in Srebrenica en de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh horen erbij. Rob Hartmans beschrijft ze in  het boek Zwarte bladzijden uit de vaderlandse geschiedenis, omdat we er recht op hebben te weten wat er gebeurd is: ook als dat pijnlijk is. De rouwranden van ons verleden zijn vaak omstreden, maar ze horen net zo zeer bij ons als de glorieuze momenten.

Aflaatbrief met naam van Luther gevonden

In een archief in de Spaanse Nationale Bibliotheek in Madrid is recent een aflaatbrief ontdekt waarop de naam van de Duitse reformator Maarten Luther (1483-1546) vermeld staat. De aflaat – opgesteld door de beroemde aflaathandelaar Johann Tetzel (1465-1519) – komt uit 1508 en dateert nog van voor de tijd dat Luther zich tegen de aflaathandel keerde.

Vergeten slavernijgeschiedenis

Onder de titel Over deze Nederlandse slavernijgeschiedenis hebben we het nooit schreef Reggie Baay voor de Correspondent een artikel over de Nederlandse slavenhandel in Azië.  Een vergeten geschiedenis, volgens Baaij. Als we het over slavenhandel hebben gaat het altijd alleen over Suriname en de Antillen en nooit over Nederlands-Indië.
Lees ook dit artikel van Marjolein Overmeer over hetzelfde onderwerp.

In 2014 wijdde Acta Historia een themanummer aan de slavernij in Azië. Dit nummer is op deze pagina te lezen en te downloaden. 

Nineveh en de hangende tuinen van Babylon

Jona Lendering in in zijn blog enthousiast over de tentoonstelling in het RMO in Leiden over de tentoonstelling Nineveh. Hij gebruikt zijn blog ook om nog weer eens te melden dat de beroemde hangende tuinen van Babylon een verzinsel zijn.

Studiereis naar Lesbos: Goed onderwijs aan nieuwkomers

Van 3 - 7 mei 2018 organiseert Hélène van Oudheusden de studiereis Goed onderwijs aan nieuwkomers naar Lesbos. De reis is o.a. geschikt voor:
1. Leraren die vluchtelingkinderen in de klas hebben of wiens ouders naar Nederland vluchtten.
2. Leraren aardrijkskunde, geschiedenis of maatschappijleer die lesgeven over de thema's democratisch burgerschap, vluchtelingen, migratie en de multiculturele samenleving.
We maken deze reis met respect voor de benarde situatie van vluchtelingen en de lokale bevolking op Lesbos onder de EU-Turkije afspraak.

 De 5-daagse training Goed onderwijs aan nieuwkomers op Lesbos maakt dat je jouw onderwijs op school nog meer cultuursensitief (en traumasensitief) kunt afstemmen op neveninstromers en vluchtelingkinderen. De training is inclusief e-learning Goed onderwijs aan nieuwkomers en persoonlijke coaching op je leervraag.
Meer informatie 

King Bi: muziektheater en museumbezoek

King Bi is een intieme voorstelling op school waarin we je meenemen naar de tijd van koning Willem II. De thema’s vrijheid en (homoseksuele) liefde staan centraal.
De voorstelling is te boeken in combinatie met een SnapGuide-rondleiding in het Rijksmuseum van de bekende Youtuber Rutger Vink, alias Furtjuh. SnapGuide is een splinternieuwe, gratis onderwijstool op je smartphone voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Meer informatie

Geschiedenis in beeld, een museumles in Boijmans van Beuningen

Lopend door de vaste collectie bekijken, vergelijken en analyseren leerlingen kunstwerken die vallen binnen de onderwerpen renaissance, zeventiende eeuw en entartete Kunst. De inhoud van de museumles sluit aan bij het examenprogramma geschiedenis havo/vwo en is bedoeld ter verrijking en verbeelding van de leerstof.

Uit de drie onderwerpen renaissance, zeventiende eeuw en entartete Kunst kiest de docent er twee die tijdens de rondleiding behandeld worden. In het derde thema verdiepen leerlingen zich zelfstandig voor of na de rondleiding, door middel van een opdrachtenformulier. Hierbij komen een aantal kenniseisen aan bod zoals ‘Europese overzeese expansie’, ‘handelskapitalisme en het begin van een wereldeconomie’ en ‘totalitarisme, communisme en fascisme / nationaalsocialisme’. Leerlingen krijgen de kans hun kennis te trainen op vaardigheden die op het eindexamen geëist en getentamineerd worden. Hoe komt het veranderende mens- en wereldbeeld tot uiting in deze beeldende kunst? En hoe zijn personen en objecten te plaatsen binnen het desbetreffende tijdvak?

Meer informatie

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.