Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 6, nummer 97, januari 2017 II

 

Overzicht (na)scholingen

- Collegedag over Egypye in het RMO Leiden, 19 januari 2017

- Studiedag Oriëntatiekennis en historisch redeneren in een doorlopende leerlijn, 19 januari 2017 in Utrecht.  

- Symposium over Limburgse geschiedthema’s, 1 februari 2017 in Sittard

- Atlantische Onderwijsconferentie Het Europese verkiezingsjaar 2017, 7 maart 2017 in Utrecht

- Geschiedenisconferentie van de VGN bij ProDemos in Den Haag, 10 maart 2017 in Den Haag

- Workshop het nieuwe examen voor havoleerlingen, 22 maart 2017

- Historicidagen 2017 24 t/m 26 augustus 2017 

Examenrooster 2018

Het is nog een beetje vroeg, maar voor wie het nu al wil weten, het examengeschiedenis vindt voor havo- en vwo-leerlingen plaats op dinsdag 15 mei van 09.00-12.00 uur en voor vmbo-leerlingen op woensdag 16 mei van 09.00-10.30, respectievelijk 11.00 uur. 

CIA

Op de webiste van de Central Intelligence Agency staat het World Factbook met een schat aan informatie over allerlei landen. De CIA heeft ook een Flickr pagina met kaarten vanaf de jaren veertig.  

Willem van Oranje een opportunist?

Begin januari 2017 verscheen een nieuw boek over Willem van Oranje, geschreven door twee jonge histori. In dit boek wordt Willem afgeschilderd als een opportnist, die vooral oog had voor zijn eigen belang.
Zie dit artikel in de Volkskrant.

Nationale Geschiedenisonderwijscongres

Op vrijdag 10 maart 2017 organiseert de VGN (de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland), in samenwerking met de afdeling Geschiedenis van de Erasmus Universiteit Rotterdam, op het Binnenhof in Den Haag het derde Nationale Geschiedenisonderwijscongres - een nascholingsconferentie met als thema Burgerschapsvorming. Actueel en relevant door het geschiedenisonderwijs. Naar aanleiding van het vorig jaar verschenen rapport Ons Onderwijs 2032 van de commissie-Schnabel staat burgerschapsvorming op de kaart als een van de centrale doelen van het eenentwintigste-eeuwse onderwijs. Op het derde Nationale Geschiedenisonderwijscongres staat de relatie tussen geschiedenisonderwijs en burgerschapsvorming centraal.

In het ochtendprogramma zullen prof.dr. Siep Stuurman (em. Erasmus Universiteit Rotterdam/Universiteit Utrecht) en dr. Jan Drentje (Rijksuniversiteit Groningen) reflecteren op het thema Burgerschapsvorming en de relatie met het geschiedeniscurriculum doordenken. Hierop volgt een discussie met de zaal over dit uiterst relevante thema. In het middagdeel wordt dit thema in tal van nascholingsworkshops voor geschiedenisdocenten uitgewerkt. Zie hiervoor de website van VGN: http://www.vgnkleio.nl/congres-2017. Ook zal de  VGN een visienota over geschiedenisonderwijs en burgerschapsvorming presenteren.   

Workshop het nieuwe examen voor havoleerlingen

Op 22 maart organiseert Hanneke Tuithof (UU) van 13.00-17.00 uur een workshop in de Uithof over het nieuwe examen voor havoleerlingen.  

Voorlichting verlichting havo-examen

In het voorjaar worden er op diverse plaatsen voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd over de verlichting van het havo-examen. Nadere gegevens volgen. 

De vijf Nota’s van Mussert aan Hitler

De vijf Nota’s van die Mussert schreef aan Hitler zijn nu digitaal beschikbaar.

Chester

Op YouTube staat een fraaie 3D reconstructie van de oude noordpoort in het middeleeuwse Chester. Een vergelijkbare reconstructie van het kasteel van Chester (17e eeuw) vindt u hier. Een reconstructie van Deganwy Castle vindt u hier

Leerstijlen

In het onderwijs doen nogal wat mythes de ronde. Een van de meest hardnekkig is misschien wel die over het belang en nut van leerstijlen. Lees bijvoorbeeld eens dit Engelstalige artikel van Paul Kirschner. 

Profielwerkstukkenwedstrijd

De Marie Lokeprijs 2017 is de prijs voor het beste profielwerkstuk Cultuur & Maatschappij. De Marie Lokeprijs wordt sinds 2006 door het Alfasteunpunt uitgereikt aan de leerling met het beste profielwerkstuk Cultuur & Maatschappij. Alle leerlingen uit 5 havo en 6 vwo kunnen hun C&M-profielwerkstuk inzenden. Aan de eerste prijs is, naast eeuwige roem, ook een geldbedrag van 200 euro gekoppeld. En de tweede, derde en de publieksprijswinnaars gaan ook niet met lege handen naar huis!

De Jan Penprijs 2017 is de prijs voor het beste profielwerkstuk Economie & Maatschappij. Het Gammasteunpunt reikt jaarlijks de Jan Penprijs uit aan de leerling met het beste profielwerkstuk Economie & Maatschappij. Alle leerlingen uit 5 havo en 6 vwo kunnen hun E&M-profielwerkstuk inzenden. Aan de eerste prijs is, naast eeuwige roem, ook een geldbedrag van 200 euro gekoppeld. En de tweede, derde en de publieksprijswinnaars gaan ook niet met lege handen naar huis!

Geschiedenis van Britse eilanden in kaarten

Aan de hand van kaarten wordt in dit zeven minuten durende filmpje de geschiedenis van de Britse eilanden, jaar, voor jaar, in beeld gebracht,

Geschiedenis van Europa in kaarten

Tien minuten had men nodig om hetzelfde te doen voor de geschiedenis van Europa. Dit filmpje toont het verloop van W.O. I in kaarten en in dit filmpje, ten slotte, wordt het verloop van W.O. II, dag voor dag, in kaart gebracht.  

Hetty

Op 13 december verscheen bij Callenbach Hetty van Hetty Verolme, de young-adult editie van haar boek De kleine moeder van Bergen-Belsen. Verolme is een van de laatste overlevenden van Bergen-Belsen. In dit aangrijpende en waargebeurde boek over de Tweede Wereldoorlog vertelt Hetty Verolme hoe ze als veertienjarig meisje Bergen-Belsen overleefde.  

China laat geschiedenis herschrijven

Blijkens een bericht op Deutschlandfunk laat de Chinese overheid de geschiedenis van de Jaapans-Chinese oorlog herschrijven. Lees hier het hele bericht (in het Duits) of hier een artikel in het Engels.. 

Het belang van kennis

Interessant artikel van Johannes Visser (De Correspondent) over het belang van kennis in een tijd waarin je alles kunt googelen.

 



De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.