Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 7, nummer 123, april 2018 I

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- Workshop over differentiatie en zorgleerlingen in de geschiedenisles, 18 mei 2018     

- Dag van de Uitdagende Geschiedenis, 14 juni 2018

- Restauratie en constructie: Jaarlijkse scholingsdag geschiedenis, 29 juni 2018

Examen 2018

Relevante informatie over het geschiedenisexamen vindt u op http://www.histoforum.net/examen/. Leerlingen van havop en vwo kunnen onliene oefenen met chronologievragen en leerlingen van het vmbo met vragen over de twintigste eeuw en staatsinrichting.   

Nieuw toetsmateriaal op Histoforum

Een collega stelt het toetsmateriaal dat hij gedurende zijn lange loopbaan in het onderwijs heeft gemaakt, gratis beschikbaar aan collega's. Het materiaal, dat betrekking heeft op alle tijdvakken, mag alleen op de eigen school en niet commercieel worden gebruikt.  

Dag van de Uitdagende Geschiedenis

Goed geschiedenis geven is sowieso al een kunst. Als daarbij ook nog eens de eis wordt gesteld dat je onderwijs toegankelijk moet zijn voor iedereen, ongeacht zijn of haar specifieke achtergrond, zijn leerproblemen of fysieke beperkingen, dan wordt het een uitdaging. De Hogeschool van Amsterdam nodigt geschiedenisdocenten in Nederland van harte uit deel te nemen aan de Dag van de Uitdagende Geschiedenis op donderdag 14 juni. Een dag waarop zeven 'leermoeilijkheden' besproken worden in twee keynotes en interactieve workshops. Docenten gaan aan het einde van de dag naar huis met kant-en-klare handleidingen van al het gebruikte lesmateriaal.
Alle informatie over deze dag en een aanmeldlink staan op www.hva.nl/uitdagendegeschiedenis.     

Verdiepingsreis naar voormalige concentratiekampen

Ook in 2018 organiseert Stichting Sobibor, in samenwerking met het Duitse Bildungswerk Stanislaw Hantz, weer een Verdiepingsreis naar de Kampen van de Aktion Reinhard. Niet alleen Belzec, Treblinka, Majdanek, en Sobibor worden bezocht, maar ook dorpen, verzamelplaatsen en andere plaatsen in Oost-Polen die te maken hebben met Aktion Reinhardt. We logeren in Lublin, de stad van waaruit de Aktion werd georganiseerd. Tijdens een rondleiding zullen we de gebouwen bezoeken die daarbij belangrijk zijn, en zo horen we in een reis over het leven van zowel daders als slachtoffers. Ook brengen we een begeleid bezoek aan overblijfselen van het getto in Warschau en bezoeken we het Polin-museum. De samenwerking met een Duitse en Poolse organisatie zorgt er daarbovenop voor dat er bijzondere gesprekken ontstaan. Dit jaar is de reis van 29 september tot 6 oktober.

Sinds 2015 hebben we binnen deze verdiepingsreis ook een docentenprogramma, waardoor we 10 docenten mee kunnen nemen. Zij volgen natuurlijk hetzelfde programma en zijn onderdeel van de internationale groep. Op een aantal momenten zoeken we elkaar dan op om te spreken over hoe we wat we zien in de klas/op school kunnen gebruiken, hoe het ons onderwijs en in het bijzonder de lessen over de Holocaust kan verbeteren. Zo zullen we kijken naar de samenwerking tussen onderwijs en erfoedinstellingen. We zijn van plan daarnaast voor de groep die dit jaar eind september mee zou gaan een studiedag te organiseren waarbij ervaringen gedeeld worden en deskundigen uit het veld lezingen verzorgen. De kosten voor docenten bedragen 100 euro.
voor meer informatie kunt u kijken op http://www.sobibor.org/verdiepingsreis/
of mailen naar martijn.pellis@sobibor.org

LessonUp vmbo

Een collega deelt op internet zijn lessen die hij heeft gemaakt in LessoUp over het Historisch Overzicht 20e eeuw en staatsinrichting. U kunt de lessen, desgewenst, zelf aanpaasen.  

Verrijk je lessen, zet je curriculum op dieet

Joost van Oort van het Sint-Joriscollege gaf het curriculum voor topsportleerlingen opnieuw vorm. Daarvoor gebruikte hij ‘backwards design’ en filmpjes die de rode draad van de stof lieten zien. Lees hoe dit ook de lessen van reguliere leerlingen heeft verrijkt.
Lees verder

Restauratie en constructie: Jaarlijkse scholingsdag geschiedenis

Het programma van onze jaarlijkse inspiratiedag, dit jaar op vrijdag 29 juni, is rond. We zijn andermaal blij met het gevarieerde en prikkelende aanbod. Meld je snel aan!
Locatie: Oudemanhuispoort, Amsterdam. Tijd: Vrijdag 29 juni 2018, 09.30-17.00 uur.
Kosten: Inschrijven t/m 31/5: €100. Inschrijven na 30/5: €120. Inclusief lunch, een usb-stick vol met lesmateriaal, achtergrondmateriaal bij de twee lezingen en een schat aan beeldmateriaal.
U kunt u aanmelden via deze link
Alle informatie over het programma vindt u hier.  

Jaarvergadering VGN

Op 16 april vindt de jaarvergadering van de VGN plaats. Net zoals voorgaand jaar hopen we weer op de aanwezigheid van veel enthousiaste leden, zodat er een levendige discussie kan ontstaan. Dit is namelijk het moment om mee te praten over de koers van de vereniging, te horen wat onze commissies allemaal doen en de financiële situatie eens nader te beschouwen. Kom dus allemaal!
Wanneer: maandag 16 april, van 17.00 tot 19.30 met aansluitend een borrel
Waar: Pastoraal Centrum Augustinus, Rozenstraat 1, Utrecht
Inschrijven: via onze secretaris Maarten van Gils per mail.
Graag van te voren aangeven of je aanwezig wil zijn vanwege de te bestellen soep en broodjes. De agenda van de vergadering en het jaarverslag van het bestuur vind je op de website. Mochten deze op tijd beschikbaar zijn dan zullen ook de jaarverslagen van de verschillende commissies daar verschijnen.

MeetUp Burgerschap VO

Het burgerschapsonderwijs staat hoog op de politieke agenda. Diverse recente onderzoeken hebben laten zien dat meer aandacht voor burgerschapsvorming noodzakelijk is. Het ministerie van OCW werkt aan een aanpassing van de sectorwet die de burgerschapsopdracht beschrijft. Bovendien denkt het ontwikkelteam Burgerschap van Curriculum.nu na over een leerlijn burgerschapsonderwijs in het PO en VO. ProDemos nodigt u uit om samen met vier experts de ‘grote opdrachten’ voor democratieonderwijs en leerlingenparticipatie in het VO te formuleren. Deze brengen we na de MeetUp onder de aandacht van beleidsmakers en het ontwikkelteam van Curriculum.nu.

Datum: donderdag 26 april 2018
Tijdstip: van 15 tot 17 uur - inloop vanaf 14.30 uur en na afloop is er een borrel
Kosten: geen
Doelgroep: betrokkenen bij burgerschapsonderwijs in het VO

Bent u leraar en betrokken bij het burgerschapsonderwijs? Of lerarenopleider of schoolleider met een burgerschapsvisie? Doet u onderzoek naar burgerschap, democratieonderwijs of leerlingenparticipatie? Bent u beleidsmatig betrokken bij het burgerschapsonderwijs? En wilt u meepraten over de richting van het burgerschapsonderwijs in het voortgezet onderwijs?

Meld u dan voor 16 april aan voor de MeetUp Burgerschap VO in Den Haag bij ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Meer informatie over de middag vindt u op https://www.prodemos.nl/meetup

Historische begrippenlijst en onderwerpen: Uniek en generiek

Op Historiek is een alfabetische lijst met unieke en generieke historische (kern)begrippen en algemene geschiedenisonderwerpen, met links naar achtergrondverhalen over de betreffende thema’s in aanbouw. Deze lijst is ook ideaal voor leerlingen die gebruikmaken van lesmethodes zoals Geschiedeniswerkplaats (GWP), Feniks of Memo. 

Nieuwe historische contexten havo/vwo

Hanneke Tuithof en Alderik Visser schreven voor Kleio een artikel over de achtergronden gemaakt bij de keuzes voor nieuwe historische contexten. 

Pre-Columbiaanse geschiedenis van Amerika herschreven

Het lijkt erop dat de geschiedenis van pre-Columbiaans Amerika moet worden herschreven na de vondst van 81 nieuwe archeologische sites.

Voor de liefhebbers van historische video-games

Foundation is een nieuwe bouwsimulatie over de middeleeuwen met een nadruk op 'organic development, monument construction and resource management' Op deze pagina meer informatie en een promofilmpje.  

Dagelijks leven in het oude Athene

Een TED Ed filmpje van vijf minuten over het dagelijksleven in Athene in 427 ten tijde van de Peloponnesische oorlog (wel Engelsatalig). 

Nieuwe editie Geschiedeniswerkplaats onderbouw

Voor het schooljaar 2018-2019 is er een nieuwe editie van Geschiedeniswerkplaats onderbouw beschikbaar. In dit filmpje legt de uitgever Noordhoff uit wat er nieuw is aan deze editie

Studiedag en studiereis oudheid

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseert in samenwerking met Labrys Reizen in 2018 opnieuw een intensieve nascholingscursus voor docenten. De cursus bestaat uit een studiedag aan de UvA te Amsterdam en een achtdaagse studiereis naar Noord-Griekenland. De inhoudelijke leiding van de studiedag en de reis is in handen van prof. dr. Vladimir Stissi (mediterrane archeologie) en drs. Christine de Haan-Oudshoorn (klassieke taal- en letterkunde).

Docentencursus 17 t/m 24 oktober 2018: Macedonië. Rijkdom, Macht en Identiteit. 

Wat is wijsheid?’ Week van de Klassieken 2018 in teken van filosofie

Wat is wijsheid? De elfde Week van de Klassieken (5 t/m 15 april 2018) heeft denken in de klassieke wereld als thema en biedt een bomvol programma voor jong en oud, leek en academicus. In het hele land zijn er lezingen, rondleidingen, voorstellingen met theater en poëzie, boekpresentaties en debatten over filosofie en filosofen van het antieke Rome en Griekenland. Voor kenners en scholieren zijn er de jaarlijkse quizzen en wedstrijden. De openingslezing is op donderdagmiddag 5 april in het Rijksmuseum van Oudheden. Dan spreekt dr. Bert van den Berg (Universiteit Leiden) over ‘Het kosmisch perspectief: antieke filosofen in de ruimte’. Cultuurhistoricus David Rijser schreef voor de Week van de Klassieken het themaboekje ‘De portiek van de buren’. Hij toert daarmee langs diverse locaties. Een overzicht van alle activiteiten staat op www.weekvandeklassieken.nl