Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 7, nummer 132, oktober 2018 I

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- Geschiedenis Festival Haarlem, 6 oktober 2018  

- symposium Opstand, Oranje, Oudewater., 6 oktober 2018

- Rondleiding voormalige vliegbasis Soesterberg, 6 oktober

- Studiedag over de Holocaust, 7 oktober 2018

- Dag van de geschiedenisdidactiek, 11 oktober 2018 

- Studiedag vmbo examen geschiedenis, 2 november 2018

- Noordelijke Onderwijsconferentie 'America First', 7 november 2018

- Studiedag VO-Digitaal Academy, 13 november 2018

- Geschiedenisdag Leiden, 16 november 2018 

- Didactiekconferentie van de VGN, 23 en 24 november 2018

- Studiereis naar Yad Vashem, 28 december 2018 t/m 6 januari 2019.

-  Studiereis Theresiënstadt, 28 februari – zondag 3 maart 2019

Noordelijke Onderwijsconferentie ‘America First’ 7 november 2018

Op woensdagmiddag 7 november a.s. organiseren de Atlantische Commissie, Stenden-NHL Hogeschool en de Christelijke Hogeschool Windesheim de Noordelijke Onderwijsconferentie in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle met als thema: ‘America First: wat betekent een terugtrekkende Verenigde Staten voor Europa en Nederland?’.

In zijn inauguratiespeech op 20 januari 2017 liet Donald Trump er geen misverstand over bestaan. Onder zijn presidentschap zou het eigenbelang voorop komen te staan in het Amerikaanse buitenlands beleid. Volgens Trump kan Amerika het zich niet langer veroorloven om politieagent van de wereld te spelen. Vanzelfsprekend riep Trump met deze uitspraken veel vragen op. Welke rol zou de Verenigde Staten onder Trumps leiding gaan spelen in de liberale internationale orde waarvan zij een belangrijke hoeder is? En wat gaan Europa, en meer specifiek Nederland, hier concreet van merken?

De Noordelijke Onderwijsconferentie probeert een eerste balans op te maken van de zogenaamde Trump-doctrine aan de hand van een aantal van Trumps uitspraken. Sprekers zijn dr. Ine Megens (Rijksuniversiteit Groningen), dr. Ruud van Dijk (Universiteit van Amsterdam), dr. Hugo Erken (RaboResearch) en dr. Naná de Graaff (Vrije Universiteit). Er worden onder meer historische paralellen getrokken met het Amerikaanse buitenlands beleid uit het verleden en er is aandacht voor de handelsoorlogen die Trump (mogelijk) ontketent en de gevolgen van de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Klik hier voor meer informatie en het programma van de conferentie. U kunt zich aanmelden t/m 31 oktober 2018.  

Animated Map: 2400 Europese geschiedenis

Een 'kaartanimatie' waarin 2400 jaar geschiedenis van de grenzen en bevolkingen in Europa per jaar zichtbaar wordt gemaakt in 12 minuten. Meer 'animated maps' over geschiedenis vindt u op deze website. 

Eeuwen op zoek naar de tijd

Jos Martens schreef een uitgebreid artikel n.a.v. de digitale publicatie In de ban van de tijd die voortvloeide uit een bijzonder knappe tentoonstelling in St.-Pietersabdij Gent, voor de viering van 200 jaar Universiteit Gent.
Het digitale boek (108 MB) is gratis downloadbaar in Nederlands, Frans of Engels en Is even goed leesbaar op tablet, op mobiele telefoon als op scherm. Het boek combineert tekst met beeld in verschillende vormen, zowel foto als video.

De Rusluie

Recent verscheen de roman De Rusluie. Een Nederlands-Russische familiegeschiedenis.
Vriezenveen, 1738. Clara Grobben, die door een ongeval verlamd is, kan niets anders dan lijdzaam toezien hoe haar familie gebukt gaat onder de armoedige omstandigheden. Clara ziet toe hoe andere boeren, thuiswevers, als marskramers hun weg naar Petersburg vinden. Deze Vjenneluie, de Rusluie genoemd, nemen linnen mee, tuinzaden en lijnzaadolie.

Het verhaal van Clara vormt de start van dit schitterende familie-epos dat een periode van tweehonderd jaar omspant. Terwijl de families in Rusland in steeds grotere welvaart leven, komen de Franse Revolutie, de Bataafse Revolutie en de Russische Revolutie voorbij. Tegen de achtergrond van deze historische gebeurtenissen worstelen verschillende verhaalpersonages met hun drang naar vrijheid, vechten ze tegen onderdrukking en moeten ze erbarmelijke omstandigheden het hoofd bieden.  

Inca Dress Code

Het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel start in het najaar de tijdelijke tentoonstelling Inca Dress Code van 23 november 2018 tot 24 maart 2019. Ongeveer 200 voorwerpen uit de eigen museumcollectie, uit het Linden Museum van Stuttgart, het MAS in Antwerpen en uit Belgische privéverzamelingen worden tentoongesteld rond het thema textiel van de Andesculturen.

De tentoonstelling geeft de bezoeker de kans om de verfijning en beheersing van de weefkunst te bewonderen, naast de kleurenpracht van textiel en pluimen, evenals schitterende sieraden in goud, zilver en schelp. Het is een uitgelezen kans om de weefkunst, de complexiteit van de motieven en de uiteenlopende en tot vandaag stralende kleuren van de stoffen en veren te ontdekken en te bewonderen. Terwijl u hun garderobe ontdekt (schoenen, kleren, hoofddeksels en juwelen) leert u ook de mensen zelf kennen in hun dagelijkse leven. Bewonder de unieke stukken van uitzonderlijke kwaliteit en met een ongeziene kleurenpracht, naast ongeziene voorbeelden van edelsmeedkunst.
Meer informatie vindt u op de website van het museum. 

Ze weten niets van geschiedenis

Als je denkt dat leerlingen niets van geschiedenis weten, kijk dan eens naar de situatie 100 jaar geleden. Dat is de titel van een deel uit het nieuwe boek van Sam Wineburg Why learn history (when it's already on your phone).

Lees het hele stuk hier

Big History

Wetenschapsjournalist Marcel Huslpas schreef een zeer kritisch artikel over David Christian's boek Big History.

Pure Rubens

Tot 13 januari loopt de tentoonstelling 'Pure Rubens'. De tentoonstelling 'Pure Rubens' toont het grootste overzicht van Rubens' olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. In de olieverfschetsen is de briljante toets van de meester zelf altijd aanwezig.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een zeer belangrijke collectie olieverfschetsen van Rubens. De verzameling is uniek voor Nederland en behoort tot de allerbeste ter wereld. 'Pure Rubens' toont de schilders ongekende verbeeldingskracht: het vermogen om steeds op andere manieren verhalen te vertellen, waarbij je als bezoeker wordt meegenomen en ondergedompeld. Museum Boijmans Van Beuningen en het Museo Nacional del Prado in Madrid werkten samen om de mooiste werken bijeen te brengen. Ze tonen de hand van de meester in al zijn facetten en verraden zijn temperament: gretig, levendig, barok.

Meer informatie vindt u op de website van het museum.

100 jaar Wapenstilstand. De erfenis van 14-18

Het Vredescentrum van de Provincie en Stad Antwerpen vzw organiseert in het najaar allerlei activiteiten rond het 100-jarige jubileum van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

De Groote Oorlog komt onder andere aan bod in historische lezingen, een boekpresentatie, een theatervoorstelling, een debat en poëzievoordrachten.

Meer informatie vindt u op de website.

Vooravondlezing in de KU Leuven

Op 16 januari 2019 is er in de vooravond een kezing door Violet Soen met als thema “Geschiedenis is een werkwoord. De historische methode herbekeken.

Hermes

De inhoudsopgave van de laatste editie van Hermes, te tijdschrijft van de lerarenvereniging in Vlaanderen. De recensies uit dit nummer vindt u hier.

 

 

Deze spotprent is meer dan tachtig jaar oud 


  • Laatste toevoegingen op Histoforum

    De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.