Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 11, nummer 182, februari 2021 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- Online lezing HC China, van Keizerrijk tot kapitalisme (1842-2001) op 15 februari van 19.30-20.45 uur

- Online lezing HC Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700)  op 1 maart van 19.30-20.45 uur

- Workshop Historische Context China, 5 maart 2021 in Utrecht 09.30-13.00 (basis)

- Workshop Historische Context China, 5 maart 2021 in Utrecht 13.30-17.00 (verdiepend)

- Online lezing HC Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700)  op 8 maart van 19.30-20.45 uur

- Online lezing HC Verlichting op 12 april van 19.30-20.45 uur.
- Workshop De Verlichting met Jeroen Koch op 8 april 2021 van 13.30 – 17.00. (Bij voldoende animo komt er ook een workshop in de ochtend) in Utrecht.

- Online lezing HC Verlichting op 19 april van 19.30-20.45 uur. 

Baldadige Gerards

Een van de kinderen van Claudia de Breij schrijft voor groep 7 mét spellingcontrole aan, over Willem van Oranje en zij leest:dat Willem van Oranje dus een statushouder was die is vermoord door baldadig Gerards.

Formatief evalueren: werken aan groei

SLO maakte voor Van Taalf tot Achttien een, handig, goed leesbaar, bewaarnummer  vol met kennis over en praktijken van formatief evalueren. Leraren, schoolleiders en experts van de leernetwerken ‘Formatief evalueren’ bundelden theorieën, praktijkvoorbeelden, instrumenten en hulpmiddelen om jou als leraar en schoolleider handvatten te geven om werk te maken van formatief evalueren.  

Flipped classroom in secondary education history classroom.

Collega David van Alten promoveert volgende maand op Flipped classroom in secondary education history classroom, een onderwijskundig onderzoek,. U kunt het proefschrift downloaden op deze pagina. Het onderliggende lesmateriaal en de filmpjes vindt u hier (is even zoeken). 

Nieuw Licht

Vanavond, 15 februari, is op Nederland 2 om 20.25 uur e documentaire 'Nieuw Licht" te zien over het Nederlandse slavernijverleden.

Aardige opening van een (willekeurige?) les

Vraag de leeerlingen eens of zij weten wie de eerste vrouwelijke hoogleraar was, of misschien beter wanneer ons land voor het eerst een vrouwelijke hoogleraar kreeg. Het gesprek zal vervolgens waarschijnlijk al snel komen op Aletta Jacobs en heel misschien Wilhelmina Drukker. Een vervolgvraag zou dan kunnen zijn, wat zegt dit over ons verleden? 

Laat Bart Van Loo een tv-serie maken over de Bourgondiërs

Op de website Doorbraak.be een pleidooi van Frank Hellemans om Bart van Loo een tv-serie te laten maken over de Bourgondiërs, een pleidooi ook voor verhalende geschiedenis. Een genre dat op zowel lof als kritiek kan rekenen. Hellemans noemt o.a. Tom Holland, een Oxfordiaan die door Jonas Lendering als eens een kwakhistoricus werd genoemd. Kortom never a dull moment in historry land.
'Schrijvers die in een meesterlijke synthese én met gevoel voor drama en anekdotiek historische verhalen vertellen, scoren de laatste jaren opvallend goed. Denk maar aan het succes van In Europa van Geert Mak. De literaire non-fictie van Frank Westerman. En bij ons de meeslepende verhalen over Congo en de Indonesische Revolusi van David Van Reybrouck. Ook niet te vergeten De Bourgondiërs van Bart Van Loo, natuurlijk.'.
Lees verder

In gesprek met Hobbes, Locke en Rousseau: de coronacrisis vanuit politiek-filosofisch perspectief

In een tweedelige serie onderzoekt Pètra van de Gevel hoe politiek filosofen, zoals Hobbes, Locke en Rousseau de coronacrisis zouden bekijken en analyseren. In tijden van crisis komt het normale functioneren van liberaal-democratische instellingen onder druk te staan. Er is dan ook een conflict ontstaan tussen (wetenschappelijke) expertise en de wil van de meerderheid. In het eerste deel beschrijft ze hoe deze politiek filosofen zouden pleiten voor een maatschappij geleid door experts en niet burgers zelf in tijden van crises.  

Spotprenten analyseren

Mark Hagenaars die veel instructiefilmpjes voor het geschiedenisonderwijs maakte, heeft vandaag een nieuw filmpje geplaatst waarin hij leerlingen leert hoe ze een spotprent kunnen analyseren. Ook ik heb me daaraan gewaagd op Histoforum.

Kieswijzers

In maart zijn er, vermoedelijk, weer verkiezingen voor de Tweede Kamer. Tijd dus om de aandacht te vestigen op hulpmiddelen om je stem te bepalen. Zo is er bijvoorbeeld de Kieswijzer, die op 3 februari nog in ontwikkeling was. Ook het AD heeft een kieswijzer.  En dan is er de Stemwijzer van ProDemos, die je vanaf haldf februari kunt invullen. En dan zijn er nog het Kieskompas en de PartijenWijzer.. En we eindigen met de uitgebreide kieswijzer waarin u per beleidsonderdeel voor of tegen moties kunt stemmen.

 

In de vorige nieuwsbrief wees ik op de Stemmentracker van proDemos. Met Stemmentracker kijk je hoe politieke partijen in de afgelopen hebben gestemd bij allerlei thema's.    

Overzichtelijke info over formatief handelen

SLO maakte voor Van Taalf tot Achttien een mooi overzichtelijk bewaarnummer staat vol met kennis over en praktijken van formatief evalueren. Leraren, schoolleiders en experts van de leernetwerken ‘Formatief evalueren’ bundelden theorieën, praktijkvoorbeelden, instrumenten en hulpmiddelen om  handvatten te geven om werk te maken van formatief evalueren.

De lessen van de Holocaust

Waarom en hoe moeten we kinderen en jongeren lesgeven over de Holocaust? De bundel Holocaust Education: Contemporary challenges and controversies werpt hierover belangrijke vragen op. Hoewel deze niet allemaal bevredigend worden beantwoord, zet de bundel aan tot nadenken. Ook over de wijze waarop de Holocaust op Nederlandse scholen wordt behandeld.
Lees verder. 

Instructiefilmpje Holocaust

Collega Maurits Harmsen maakte een instructiefilmpje over de Holocaust.

Aboriginal scheppingsverhaal is 37.000 jaar oud en waargebeurd

Het scheppingsverhaal van het Gunditjmara volk uit Australië is fascinerend. Ze vertellen hoe de god Budj Bim naar aarde kwam en zichzelf veranderde in een vulkaan. Generatie op generatie vertellen de leden van het volk elkaar dit verhaal, dat een belangrijke rol speelt in hun legende over het ontstaan van de aarde.
Lees verder 

Oudste bierbrouwerij ter wereld?

In Egtpte, in Abydos,  zijn de resten van een 5.000 jaar oude bierbrouwerij ontdekt.

Tussenadviezen van de wetenschappelijke Curriculumcommissie

 Op deze website kunt u de tussenadviezen van de wetenschappelijke Curriculumcommissie downloaden. 

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.