Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 11, nummer 181, februari 2021 I

Overzicht (na)scholingen en conferenties

Als gevolg van de beperkende maatregelen van de overheid is onderstaand overzicht  helaas onder voorbehoud.

 

- Workshop Canon Tijdvak 1 t/m 8 door verschillende wetenschappers op 20 januari 2021 van 15.30 tot 20.30 inUtrecht.
- Workshop Canon Tijdvak 9 en 10 door verschillende wetenschappers op 27 januari 2021 van 15.30 tot 20.30 in Utrecht

- Didactiekconferentie VGN, 4 en 5 februari 2021 in Hulshorst.

- Online lezing HC China, van Keizerrijk tot kapitalisme (1842-2001) op 8 februari van 19.30-20.45 uur

- Online lezing HC China, van Keizerrijk tot kapitalisme (1842-2001) op 15 februari van 19.30-20.45 uur

- Online lezing HC Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700)  op 1 maart van 19.30-20.45 uur

- Workshop Historische Context China, 5 maart 2021 in Utrecht 09.30-13.00 (basis)

- Workshop Historische Context China, 5 maart 2021 in Utrecht 13.30-17.00 (verdiepend)

- Online lezing HC Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700)  op 8 maart van 19.30-20.45 uur

- Online lezing HC Verlichting op 12 april van 19.30-20.45 uur.
- Workshop De Verlichting met Jeroen Koch op 8 april 2021 van 13.30 – 17.00. (Bij voldoende animo komt er ook een workshop in de ochtend) in Utrecht.

- Online lezing HC Verlichting op 19 april van 19.30-20.45 uur. 

Waren prehistorische jagers wel alleen mannen?

In Peru zijn graven gevonden van vrouwen, met wie jachtwapens waren begraven. Reden om te speculeren over de vraag of het wel alleen mannen waren die op jacht gingen. Maar er zijn nog wel wat vragen (of zie dit artikel). 

De veronderstelling dat het alleen mannen waren die op jacht gingen, is voornamelijk gebaseerd op historische analogie. Voor Histoforum wijdde ik hier een deel van een opdracht aan. 

Ringen en bijltjes in Bronstijd mogelijk gebruikt als ‘geld’

In de Bronstijd werd bronzen voorwerpen soms als betaalmiddel gebruikt. Dat concluderen archeologen Maikel Kuijpers en Catalin Popa van de Universiteit Leiden. De bronzen objecten worden door hen zelfs aangemerkt als ‘de vroegste vorm van geld in Europa ten noorden van de Alpen’.
Lees verder

Help jij ons mee examens maken?

Ben jij docent in het voortgezet onderwijs? En vind je het ook zo belangrijk dat leerlingen examenvragen krijgen voorgelegd die aansluiten op hun niveau en interesses? Word dan constructeur bij Cito!
Per 1 augustus zoeken wij docenten voor de constructiegroep centrale examens
- geschiedenis en staatsinrichting kb/gt - geschiedenis en staatsinrichting bb/kb cbt en papier


Wat vragen wij van jou?
Je hebt als docent recente onderwijservaring in het schooltype waarvoor het examen gemaakt wordt en ervaring met examenklassen/geeft bij voorkeur les in examenklassen. Je beschikt over kennis van ontwikkelingen in het onderwijs en examinering, een flinke dosis creativiteit en talent voor analyseren en structureren. Docenten die meewerken aan een onderwijsmethode, komen niet in aanmerking.


Informatie en reageren
Wil je graag meer informatie? Bekijk dan onze website www.cito.nl  of neem vrijblijvend contact met ons op via wervingconstructeurs@cito.nl.
Heb je interesse? Vul dan uiterlijk 28 februari a.s. het aanmeldingsformulier op onze website in.  

Stemmentracker

Iedereen kent onderhand wel de Stemwijzer of gelijksoortige programma's die je partijprogramma's helpen vergelijken. Nieuw is de Stemmentracker van proDemos. Met Stemmentracker kijk je hoe politieke partijen in de afgelopen hebben gestemd bij allerlei thema's.   

Componeren voor de genezing van de koning

De Franse barok organist en componist maakte een compositie voor de genezing van de Franse koning Lodweijk XIV.
Lees verder.

Unie van Utrecht

Voor wie zijn kennis van de Unie van Utrecht even wil opfrissen, staat er op de website van Het Historisch Nieuwsblad een aardig artikel van Luc Panhuysen: De Unie van Utrecht. Visie, improvisatie en grootspraak.

Denkmee.cvte.nl

Dit is het online discussieplatform van het College voor Toetsen en Examens. Een plek voor docenten om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan over de centrale examens.
Waarom dit platform?
Dit is een discussieplatform voor docenten in het voortgezet onderwijs die waarde hechten aan goede centrale examens. Het platform wordt gefaciliteerd door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Je kunt hier als docent en/of examensecretaris onder meer ideeën uitwisselen over de uitvoering van de centrale examens tijdens de coronacrisis. Dit platform is er voor jou; om met ons en met elkaar in gesprek te gaan, je mening te geven en ervaringen te delen over de centrale examens en alles wat daarmee samenhangt.

Het CvTE gebruikt dit platform om specifiek vragen aan het onderwijsveld voor te leggen. Daarnaast kan je zelf een idee, uitdaging of discussie posten.

Online-minicollegs Romeinen

In het kader van de Maand van de Geschiedenis presenteerde het Rijksmuseum van Oudheden in oktober 2020 een reeks van vier online mini-colleges over de Romeinen in Nederland. Museumconservator Jasper de Bruin neemt u in zijn verhalen mee op ontdekkingstocht langs de Nederlandse Rijn, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Tekeningen van archeologisch illustrator Kelvin Wilson omlijsten zijn verhalen.

Infographic Canon en kenmerkende aspecten

De vernieuwde Canon vormde aanleiding tot herziening van de infographic over het curriculum geschiedenis:
Downloaden is toegestaan, verspreiding wordt op prijs gesteld. Commentaar is altijd welkom. 

Examenbesprekingen havo/vwo 2021

Dit schooljaar is het helaas niet mogelijk om de regionale- en landelijke eindexamenbesprekingen op de vertrouwde manier door te laten gaan. De havo/vwo-commissie heeft nagedacht over een manier waarop we met elkaar toch tot een kwalitatief goed verslag komen. Het centraal schriftelijk eindexamen voor zowel havo als vwo is dit jaar op 18 mei.

Op donderdag 20 mei wil de havo/vwo-commissie samen met de regiovoorzitters en andere belanghebbenden tot een kwalitatief goed verslag komen. Op vrijdag 21 mei willen we in de middag het eindverslag online publiceren.

Wil je meedenken over de organisatie van de regionale –en landelijke examenbespreking of andere onderwerpen die te maken hebben met geschiedenis op havo en/of vwo? Stuur een mail naar vgnhvcie@gmail.com  en we nemen contact met je op.  

Frederik Hendricks, watergeus uit Drenthe

Kort stukje over een watergeus uit het Drentse Westerbork, aan wiens activiteiten al snel een einde kwam.

Hoe twee jonge vrouwen vrijwillig kampbewaakster in Auschwitz werden

Promovendus Paul van de Water schreef voor de website van het Historisch Nieuwsblad een artikel over twee Nederlandse meisjes die zich vrijwillig aanmelden voor bewakingsdiensten in concentratiekampen.

Rijksstraatwegen

Waar een bijzondere hobby toe kan leiden: 'Op 13 maart 1821 ondertekende koning Willem I het Koninklijke Besluit waarin hij bepaalde welke wegen in Nederland rijksstraatwegen zouden worden. Dat was niet het eerste besluit over rijksstraatwegen. Maar door dit besluit lagen de rijksstraatwegen wel meer dan 100 jaar vast. Pas de rijkswegenplannen van de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw wezen andere rijkswegen aan.

In 2021 is het dus 200 jaar geleden dat het besluit over de rijksstraatwegen is genomen. In 2012 ben ik begonnen om alle rijksstraatwegen uit het besluit van 1821 te fietsen. Op deze website vind je verhalen over de rijksstraatwegen en de ervaringen van mijn fietstochten.'

Ook interessant, en misschien wel vooral, voor uw aardrijkskunde collega's.  

Lesmateriaal met erfgoed

Wie aan de slag gaat met het maken van lesmateriaal met erfgoed kan zich eerst  verdiepen in bestaande online tools en platformen waarmee je lesmateriaal kunt ontwikkelen en delen om dit te doen. In dit overzicht van platformen helpen we je de keuze te maken voor een platform dat past bij jouw wensen. 

Tijdvakfilmpjes

Op 28 januari 2021 heb ik de filmpjes van Joost van Oort bij de hc De Lage Landen toegevoegd.

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.