Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 11, nummer 186, april 2021 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- Workshop De Verlichting met Jeroen Koch op 11 juni 

Protocollen centrale examens beschikbaar

De nieuwste protocollen en adviestabel voor de centrale eindexamens zijn beschikbaar. Doordat er dit jaar drie tijdvakken zijn en een extra herkansing, is de beschikbare tijd om na te kijken krap. “Het luistert allemaal erg nauw”, zegt Albert van der Meer, secretaris van het AOb-sectorbestuur vo.

 


30 seconden kaartjes voor het centraal examen havo

Collega Maaike Oberink maakte voor het centraal examen havo een set 30 seconds kaarten  met alle begrippen, gebeurtenissen en personen uit de drie historische contexten (Britse Rijk, Duitsland en Nederland) en van kenmerkende aspecten. Zij print tien sets kaarten uit en plastificeert die alvorens de kaartjes uit te knippen. Op die manier kan zij ze ook volgende jaar gebruiken.

Word-versie, pdf-versie 

Tacitus

'Tacitus is geen historicus maar een moralist', zegt Jona lendering in een artikel over hem dat hij schreef naar aanleiding van het verschijnen van een nieuwe vertaling van de Annales door Vincent Hunink..

HistoryGasm magazine

HistoryGasm is een website van Anke en Wendy, twee jonge historici met een hart voor alledaagse- en laagdrempelige geschiedenis. Ze houden van het ontdekken van het leven en de denkwijzen in de Middeleeuwen. Waren mensen echt zo anders? Daarover bloggen zij op deze website.  

En als u toch bezig bent met de middeleeuwen, dan is dit misschien ook een aardig artikel over gokken in de middeleeuwen.

Onderzoek hongerwinter

In het kader van het NWO-onderzoeksproject 'Heritages of Hunger' wordt onder docenten van po en vo een enquête afgenomen over lesmethoden over de Hongerwinter van 1944-1945. In 'Heritages of Hunger' wordt  samengewerkt met een internationaal consortium uit zestien landen om de hedendaagse relevantie van hongersnoden, inclusief de Nederlandse Hongerwinter, in kaart te brengen. Een van de Nederlandse partners in het project is EUROCLIO, en ook de meeste Nederlandse uitgevers van geschiedenismethoden werken mee aan het onderzoek. Middels deze vragenlijst wordt onderzocht wat docenten geschiedenis in het primair en voortgezet onderwijs vinden van lesmethoden over de Hongerwinter, op welke manier zij lessen over dit onderwerp insteken en welke visie zij hebben op de verdere ontwikkeling van educatie over de Tweede Wereldoorlog.

Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer tien minuten.
Meer informatie over het onderzoeksproject “Heritage of Hunger”.    

Dagelijks leven in kamp Westerbork

De indrukwekkende beelden van vertrekkende treinen uit concentratiekamp Westerbork staan bij velen van ons in het geheugen gegrift. Ze zijn onderdeel van de Westerborkfilm, die naast de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog ook het dagelijks leven in het kamp laat zien. De werkzaamheden in het kamp, cabaret, potjes voetbal en damesgymnastiek. Maar voor wie werd deze film nu gemaakt en waarom? Conservator Valentine Kuypers vertelt het bijzondere verhaal achter deze unieke beelden.

Meer weten en meer zien van deze film? Op zondag 18 april om 14.00 uur gaat Valentine samen met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork nog dieper in op de film tijdens het (gratis) online mediacafé. . Aansluitend op het programma wordt een deel van de nieuw gerestaureerde film vertoond.

U kunt zich hier aanmelden 

Real Clear History

Glenn Wibe  van History Teach attendeerde ons op de website Real Clear History die elke dag van de week attendeert op historische artikelen. Misschien aardig of er dagelijks even een (korte) blik op te werpen om te kijken of er iets interssants tussen zit. In zijn laatste blog wijst hij ook op bijzonder kaartmateriaal, bijvoorbeeld over de aanval op Pearl Harbor of Inside the Secret World of Russia's Cold War Mapmakers.

Voetbal als afleiding en valse hoop

Ignaz Feldmann (1901) kwam al op jonge leeftijd in aanraking met een relatief nieuwe sport: voetbal. Nooit had hij kunnen bedenken hoe belangrijk die sport in zijn latere leven zou zijn. Toen het in maart 1938 voor Joden niet langer werd toegestaan om in clubverband te sporten, vluchtte de Joods-Oostenrijkse profvoetballer van Hakoah Wien, naar Nederland.
Lees verder 

NachtLicht

Het is dit jaar vijfhonderd jaar geleden dat de Spanjaarden onder leiding van Hernán Cortés de hoofdstad van de Mexicas/Azteken innamen en verwoestten. In hun veroveringstocht zouden ze de culturen van de Azteken en hun buurvolken bijna volledig uitwissen.
Met NachtLicht schreef Guy Brugmans een roman die speelt in de tijd die hieraan voorafging. Tussen 2005 en 2009 verbleef de auteur in Mexico, waar hij kennismaakte met de fascinerende oude culturen van de Azteken en hun buurvolken. Daarna heeft hij zich gedurende lange tijd verdiept in de wetenschappelijke literatuur over de Azteekse een Zapoteekse culturen.
Het verhaal speelt zich af in de periode 1486 en 1498 in het zuiden van Mexico. Het is een woelige periode waarin het vreedzame Zapoteekse volk onder druk staat van de opdringerige Mixteken en bloeddorstige Azteken. NachtLicht is de naam van een jonge fluitspeler in een Zapoteekse weversfamilie die rouwt om de dood van de oudste zoon GroteArend. Hij is getuige van steeds bitsere discussies tussen zijn verdraagzame vader en strijdvaardige broer, de krijger SnelleCoyote, die ervan uitgaat dat de vijandige Mixteken zijn broer hebben vermoord. SnelleCoyote zint op wraak en wil zich aansluiten bij de Azteken, het machtige krijgersvolk dat onder de heerser Ahuitzotl grote gebieden onderwerpt.
Guy Brugmans. NachtLicht - wat aan de verovering van Mexico voorafging. ISBN 978-94-6388-619-2. €18,95. www.lezensweg.be 

Culturele oorzaken voor de val van de Weimar Republiek

'De mens was volgens Friedrich Nietzsche ontdaan van alle zekerheden. De moderniteit had als een storm door Europa gewoed. Elke vorm van zingeving en elke illusie van waarheid was weggevaagd. De westerse cultuur bevond zich op de rand van een afgrond. Pessimisme over het peil van de beschaving bleek een hardnekkig verschijnsel te zijn in Duitsland. Politici slaagden er maar niet in het crisisgevoel het hoofd te bieden. Door de jaren heen werd men daarom ontvankelijk voor radicale totaaloplossingen. In dit klimaat van wanhoop kon uiteindelijk een dictator aan de macht komen.'

Het hele artikel van Tibbe Jonker vindt u op Historiek. 

Artikelen over de Opstand

Ook op Historiek staan diverse artikelen over de opstand van de Nederlanden tegen Spanje, bijvoorbeeld over het Smeekschrift, Margaretha van Parma, de Beeldenstorm en een samenvatting van de Tachtigjarige Oorlog. 

Peertest

Peertest is een nieuwe website waarop leerlingen elkaar vragen kunnen stellen over een onderwerp en die door  medeleerlingen laten beantwoorden. Zij kunnen elkaar antwoorden ook bekijken en beoordelen. Een ideetje misschien voor docenten die werk willen maken van formatief handelen. 

Migranten in de Gouden Eeuw:  Hoe de Republiek leerde omgaan met verschillen

In de zeventiende eeuw nam het aantal vreemdelingen in de Republiek sterk toe. De extra arbeidskrachten waren goed voor de economie, vonden veel stadsbesturen. Maar er was ook kritiek: hadden die nieuwkomers wel de juiste mentaliteit? En hoeveel verscheidenheid kon het land eigenlijk aan?

Lees het hele artikel van Mirjam Janssen op de website van het Historisch Nieuwsblad.

De ramadan – geschiedenis van de vastenmaand

'De ramadan is een belangrijke viering binnen de islam en één van de vijf zuilen van deze religie, verplichtingen waar moslims zich aan dienen te houden. Waar komt de islamitische traditie van de vastenmaand vandaan? Een korte geschiedenis van de ramadan.'

Lees verder 

Aramees

Het is niet de eeerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn dat ik graag wij op een blog van Jona Lendering. Dit keer is het een korte blog over het Armees als eerste wereldtaal en het belang daarvan voor de oudheidkunde.

Vergadering van de Staten van Holland anno toen 

De vergadering van de staten van Hollandt (1724) uit: 2e vervolg vd Nederduitse Latynse keurdigten

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.