Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 12, nummer 201, januari 2022 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- Nascholingswebinar Steden en Burgers, Verlichting, Duitsland en China, 20 januari 2022 

- Mini-symposium over historische vaardigheden in het geschiedenisonderwijs, 15 februari 2022 in Groningen 

- Bijeenkomst wereldgeschiedenis, 9 februari 2022 Online

- Workshop Anton de Kom, 10 maart 2022, 16.00 – 20.00,

- Bijeenkomst wereldgeschiedenis, 9 februari 2022

- Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen van Aktion Reinhard., Van zaterdag 24 september tot en met zaterdag 1 oktober 2022. Prijs is slechts 250 euro.

 

Gezocht: ervaren geschiedenisdocenten!

In het kader van een onderzoek naar het onderwijsleergesprek in de klas over gevoelige historische onderwerpen, zijn wij op zoek naar ervaren docenten geschiedenis (8 jaar of langer werkzaam in het onderwijs) in de regio Noord-Holland. In de periode februari t/m april zouden wij jullie graag interviewen over jullie ervaringen met het onderwijsleergesprek over gevoelige onderwerpen in de klas. Ook willen we graag weten hoe verschillende perspectieven en de waarden die daaraan ten grondslag liggen aan bod komen in jouw lessen.
Voorafgaand aan het interview willen wij een onderwijsleergesprek over een gevoelig onderwerp opnemen. Dit wordt tijdens het interview gebruikt om verdiepende vragen te stellen over de loop van het gesprek. Het interview heeft een open karakter en duurt ongeveer één uur. Daarnaast willen wij twee leerlingen per klas interviewen om hun ervaringen wat betreft het bespreken van gevoelige onderwerpen in de klas te bevragen. Als dank ontvangen jij en de leerlingen (uiteraard) een cadeaubon en daarnaast houd ik de deelnemende docenten op de hoogte van de uitkomsten van het onderzoek.
Deze interviews zijn onderdeel van een groter (promotie)onderzoek aan de UvA waarin een professionaliseringsprogramma ontwikkeld wordt waarin het voeren van gesprekken over gevoelige onderwerpen centraal staat. Het onderzoek vindt plaats onder begeleiding van Geerte Savenije, Jannet van Drie en Carla van Boxtel. Je kunt je aanmelden via b.prent@uva.nl.

The Dig

Vorige jaar zal ik de prachtige, langzame, film The Dig over de opgavring va n een graf bij het Engelse Sutton Hoo. Op 5 januari 2022 schreef Jona Lendering een lezenswaardige hisblog over de film.

Zie ook: Archaeologists Say They Have Found the Anglo-Saxon Workshop Where the Treasures of Sutton Hoo Were Forged 

Democratie steunt op kritische benadering van het verleden

Pogingen om de geschiedenis met decreten en opgelegde canons vast te leggen ondermijnen de toegang tot kritische kennis, schrijft Maria Grever. Want van een gestold verleden leer je niets.
Lees verder 

De in Oost-Afrika ontdekte fossielen van Homo sapiens blijken niet 200.000, maar tenminste 230.000 jaar oud te zijn.

In de hoop meer te weten te komen over onze eigen voorouders, trokken expeditieleden in de jaren zestig naar een afgelegen plaats in het zuidelijk deel van Ethiopië om hier naar menselijke resten te speuren. En met succes. In het plaatsje Omo troffen ze de oudste fossiele resten van Homo sapiens aan. Wetenschappers hadden het vermoeden dat de overblijfselen iets minder dan 200.000 jaar oud moesten zijn, al bleef de precieze leeftijd onbekend. Een lastig vraagstuk waar onderzoekers zich nu opnieuw in hebben vastgebeten.
Lees verder

Vroegchristelijke ring

In een wrak voor de kust van de oude havenstad caesarea is een prachtig vroegchrsitelijke ring gevonden.
Lees verder  

Multiperspectiviteit en beeldvorming in de geschiedenislessen in de tweede graad

Multiperspectiviteit en beeldvorming zijn twee speerpunten van de nieuwe eindtermen geschiedenis. Vanuit praktijkvoorbeelden bekijken we in deze navorming hoe je hiermee in de tweede graad van het secundair onderwijs aan de slag kan gaan. We geven ook voorbeelden die specifiek inspelen op de eigenheid van de drie verschillende leerplannen van de tweede graad.
Praktisch
Begeleiding | Gijs Gerits - docent Geschiedenis lerarenopleiding secundair onderwijs Thomas More | Els Vinckx - docent Geschiedenis lerarenopleiding secundair onderwijs aan PXL
datum | woensdag 16 februari 2022, 14 - 16u.
plaats | campus Vorselaar
doelgroep | leraren geschiedenis tweede graad
bijdrage | 45 euro
cursuscode | 21159
Schrijf je in

Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen

Onder de codenaam Aktion Reinhard werden door de nazi’s tussen maart 1942 en oktober 1943 in het Generaal-Gouvernement (Oost Polen) bijna twee miljoen Joden vermoord, onder wie meer dan 35.000 Nederlandse Joden. Aktion Reinhard was daarmee een van de grootste en gruwelijkste niet-militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog.
Van zaterdag 24 september tot en met zaterdag 1 oktober 2022 organiseert de Stichting Sobibor in samenwerking met de Duitse organisatie Bildungswerk Stanisław Hantz, een verdiepingsreis naar de vernietigingskampen van Aktion Reinhard. We staan stil bij de slachtoffers en besteden aandacht aan daders en omstanders. Naast Sobibór, Treblinka, Bełżec, Trawniki worden ook Majdanek en voormalige sjtetls, waar zogenaamde doorgangsgetto's gevestigd werden, bezocht. Naast deze bezoeken zijn er diverse lezingen. Ook wordt aandacht besteed aan omgang met het Joodse erfgoed.
Aanmelden ‘docentenprogramma’
Docenten betalen voor deze reis slechts €250,-, inclusief vliegreis, hotel en maaltijden. Docenten kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@sobibor.org. Meer informatie over de reis vindt u hier  en hier

Ganzen in Sobibor, niet in Auschwitz

Peter Pannekoek sprak in zijn oudejaarsconference over ganzen in Auschwitz. Op 1 januari schrijft de NRC daarover: ‘Hier verwijst hij naar Auschwitz, waar een troep ganzen een broodje kreeg toegeworpen opdat hun gekrakeel het geschreeuw uit gaskamers zou overstemmen.’ Bij mij, maar ook bij andere collega’s en in de literatuur, is niks bekend over gakkende ganzen in Auschwitz. Wél is het bekend dat in het vernietigingskamp Sobibor ganzen werden ingezet om het gekerm en geschreeuw al gakkend te overstemmen. U kunt dit terug zien in Sobibor / Un Viant Qui Passe van Claude Lanzmann en nalezen in het Niemann Album, foto’s van vernietigingskamp Sobibor. In dit kamp in het oosten van Polen zijn meer den 34.000 Joden uit Nederland vermoord. (Menno Visser, reisleider van de Verdiepingsreis van de stichting Sobibor (www.sobibor.org))


SS Unterscharführer Willi Wendland (left) and Rudolf Kamm with a German shepherd and a flock of geese on the grounds of the Erbhof (Ancestral Farm) at Sobibor Camp II, summer 1943.
Sobibor perpetrator collection

Nieuwe editie Learning to Teach History

Bij Routledge is een nieuwe druk verschenen van Learning to Teach History in the Secondary History van Terry Haydn en Alison Stephen.


Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.