Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 12, nummer 200, januari 2022 I

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- Nascholingswebinar Steden en Burgers, Verlichting, Duitsland en China, 20 januari 2022 

- Bijeenkomst wereldgeschiedenis, 9 februari 2022 Online

- Mini-symposium over historische vaardigheden in het geschiedenisonderwijs, 15 februari 2022 in Groningen 

- Workshop Anton de Kom, 10 maart 2022, 16.00 – 20.00,

- Bijeenkomst wereldgeschiedenis, 9 februari 2022

- Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen van Aktion Reinhard., Van zaterdag 24 september tot en met zaterdag 1 oktober 2022.

Willem van Oranje als schaker

Recensie van het boek De zwijger van René van Stipriaan door Rob Hartmans.  

Welkom in de ...

Welkom in de middeleeeuwen is een nieuwe loot aan de stam van de komische historische jeugdserie Welkom in de .... De serie start op 2 januari.

Mummie van farao Amenhotep I voor het eerst digitaal uitgepakt

In de negentiende en twintigste eeuw zijn in Egypte behoorlijk wat mummies opgegraven. En ze zijn door de jaren heen bijna allemaal ‘uitgepakt’ voor vervolgonderzoek. Bijna allemaal. Want de mummie van Amenhotep I durfden onderzoekers eigenlijk niet uit de doeken te doen.

Lees verder 

Stalin: De jeugdjaren

Over Stalin bestaan al genoeg degelijke biografieën, o.a. van Robert Conquest, Robert Service en Oleg Chlevnjoek. Maar die gaan niet specifiek over zijn jeugdjaren (1878-1917). Daar is weinig over gepubliceerd, omdat er lange tijd beperkt materiaal beschikbaar was. Er zijn slechts drie serieuze boeken over: van Robert Tucker, Edward Ellis Smith en Aleksandr Ostrovski. Sinds de openstelling van de archieven van Georgië, van andere Kaukasus-landen en van de vroegere Sovjet-Unie, is er veel informatie beschikbaar.

Bespreking door Jef Abbeel op Histoforum van Stalin de jeugdjaren van Simin Sebag Montefiore.

Jan Quint, de voorlaatste gehangene op de Grote Markt in Groningen

Artikel van Albert van der Kaap naar aanleiding van de moord op Aaltje Alles, wier lichaam in 1822 werd gevonden in de gracht rond de Hanckemaborg in Zuidhorn.

Tentoonstelling in Antwerpen. Komt een Italiaan naar de Nederlanden
Ontdek 500 jaar stad en streek met koopman Guicciardini 

Museum Plantin-Moretus. Komt een Italiaan naar de Nederlanden | Museum Plantin-Moretus (museumplantinmoretus.be)

3 december 2021 – 6 maart 2022

Kaarten van Mercator, Ortelius, prenten van Pieter Bruegel

Meer hierover op Histoforum Magazine.  

Twee voor Twaalf ‘China, 1842-2001’

De werkvorm ‘Twee voor Twaalf‘ is één van de meest gedownloade werkvormen op de website Geschiedenisdidactiek. Niet alleen is het een leuke, korte en afwisselende werkvorm (die ook nog eens eenvoudig zelf te maken is), ook zijn leerlingen bezig met de belangrijkste begrippen bij een onderwerp en moeten ze met elkaar discussiëren over de juiste antwoorden.
Hier is de werkvorm te vinden voor de eerste deelvraag uit de Historische Context ‘China, 1842-2001‘.    

De geschiedenis van de CPN na 1956

Collega Floris Betlem maakte een uitgebreiode (ruim twee uur) film over de geschiedenis van de CPN vanaf 1956, met een nadruk op de zware verkiezingsnederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 25  mei 1977.

Video: Rome in het jaar 320

De Amerikaanse archeoloog en professor Bernard Frischer werkt al lange tijd aan het project Rome Reborn. Doel is om een digitale reconstructie te maken van het Rome van 320 na Christus. De stad had toen tussen de 1 en 2 miljoen inwoners. Samen met de Khan Academy maakte de professor verschillende animaties waarin delen van het oude Rome te bekijken zijn.
Lees verder

Kindersterfte

Wie zich bezig houdt met genealogie wordt, zodra hij terecht komt in de negentiende eeuw, getroffen door het het aantal kinderen dat levenloos geboren wordt of heel erg jong sterft. Bijna even opvallend is dat nieuw geboren kinderen heel vaak dezelfde naam krijgen als een of meer overleden broertjes of zusjes. Voor ons tegenwoordig onvoorstelbaar. Wij benadrukken graag het unieke van ieder kind en sinds enige tijd is het daarom mogelijk een levenloos geboren kind alsnog officieel een naam te te kennen. Voor wie ik lief heb wil ik heten, zegt de dichteres Neeltje Maria Min heel mooi.

Lees verder  

De kruisvaardervorstendommen, proeftuinen van het Europese kolonialisme?

Het in één adem noemen van ‘kruistochten’ en (de)kolonisatie of van een Leopold II en Godfried van Bouillon… Het gebeurt geregeld in dekoloniseringsdiscussies. De vergelijking en associatie lopen echter mank.
Lees verder

Ontbossing was ook de Neanderthalers niet vreemd

Archeologen hebben bewijs gevonden dat de mensachtigen het landschap 125.000 jaar geleden al naar hun hand zetten. Ontbossing is – helaas – aan de orde van de dag. Tussen 2005 en 2017 zou er zelfs elk jaar vijf miljoen hectare – dat is een gebied groter dan het gehele oppervlak van Nederland – tropisch bos omgezet zijn voor het verbouwen van landbouwproducten. We hebben dit gedrag niet van een vreemde, zo blijkt. Want ook Neanderthalers, onze verre verwanten, gebruikten zo’n 125.000 jaar geleden vuur om landschap naar hun hand te zetten.

Lees verder 

Vikingen langhuis

In Noorwegen is een gigantisch langhuis van de Vikingen ontdekt.

Lees verder.

Een puzzel uit de oudheid

Het is het najaar van het jaar 218 v.Chr. De Karthaagse veldheer Hannibal trekt in vijftien dagen met 20.000 man, 6.000 ruiters en enkele olifanten over de Alpen. Zijn vijanden, de Romeinen, zijn onvoldoende voorbereid. Door deze operatie krijgt de Tweede Punische Oorlog (218-201 v.Chr.) een ander verloop.

De vraag over welke pas het Karthaagse leger Italië binnenviel, houdt de gemoederen al eeuwen bezig. In Hannibal in de Alpen benut Jona Lendering het vraagstuk om te tonen waar oudheidkundigen zich zoal mee bezighouden. De overlevering van antieke teksten, de stereotypen waarvan antieke auteurs zich bedienden, klimaatreconstructie, het antieke landschap en de darmflora van zoogdieren komen allemaal aan de orde. Het boek gaat echter ook over de volgorde waarin wetenschappers hun bewijs opbouwen en over de problemen die ontstaan als ze van die volgorde afwijken.

Hannibal in de Alpen gaat dus niet alleen over de Oudheid maar ook over de oudheidkunde.
Hannibal in de Alpen | Een puzzel uit de oudheid | Jona Lendering | 9789401918008 | Verschijnt 18 januari 2022 | € 20,-


Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.