Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 12, nummer 205 maart 2022 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

-- Workshop HC China 1842-2001, 13 april 2022 Utrecht

- Workshop taalgericht geschiedenisonderwijs, 13 april 2022 Utrecht

- Webinar HC Steden en Burgers in de Lage Landen, 20 april 17.00-18.30 uur

- Webinar HC Verlichting, 20 april 19.00-20.30 uur

- Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen van Aktion Reinhard., Van zaterdag 17 september tot en met zaterdag 24 september 2022. Prijs voor docenten is slechts 250 euro.

Informatie over de regionale en landelijke besprekingen voor het eindexamen geschiedenis havo/vwo 2022

Afgelopen jaar waren we door corona gedwongen om zowel de regionale als landelijke bijeenkomst(en) online te organiseren. Aangezien de digitale regiobijeenkomsten in kleinere groepjes goed zijn bevallen, zullen deze dit jaar wederom online worden georganiseerd. We hopen dat op deze manier zo veel mogelijk collega’s kunnen “aanschuiven”. De landelijke bijeenkomst zal dit jaar wel weer fysiek plaatsvinden in Utrecht.

De planning voor de besprekingen is als volgt:
- Regionale besprekingen: woensdag 18 en donderdag 19 mei (zowel HAVO als VWO, online) van 16:00 tot ca. 17:15;
- Landelijke bespreking: vrijdagmiddag 20 mei (Utrecht) (tijdstip volgt op een later moment).

Net als ieder jaar zijn de regiobesprekingen bedoeld om de (algemeen geldende) knelpunten te inventariseren die zijn opgevallen tijdens de correctie, of dat er een gedeelde vraag is ten bate van correctie en/of er een suggestie is ten bate van het corrigeren. Ter voorbereiding voor de bespreking neem je de desbetreffende vragen, het antwoordmodel en een steekproef van de gemaakte examens door. De opzet van de regionale bijeenkomsten zal hetzelfde zijn als vorig jaar. We zullen iedereen die zich aanmeldt indelen in een break-out-room, drie voor HAVO en drie voor VWO. Elke groep bespreekt een deel van de vragen (de eerste groep vraag 2-10, de tweede vraag 11-19 en de derde vraag 20-…). Zo kan inhoudelijk worden gediscussieerd over de knelpunten/ suggesties en is er voldoende tijd om dit netjes te notuleren.
Voor de (online) regiobijeenkomsten zijn we weer op zoek naar mensen die willen voorzitten of notuleren.
Graag zouden wij je willen vragen om via onderstaand formulier het volgende aan te geven:
- Ben je aanwezig bij de regionale bijeenkomst en zo ja, heb je voorkeur voor 18 en/of 19 mei en voor havo of vwo? Uiteraard kun je meerdere opties aangeven, mocht je op beide dagen aanwezig willen zijn of zowel een havo- als vwo-sessie willen bijwonen;
- Zou je eventueel willen voorzitten of notuleren?
- Heb je interesse om naar de landelijke vergadering komen?

Het formulier vind je via deze link: https://lnkd.in/dxunPu93

Voorbeeldvragen Steden en Burgers en China

Aan de bestanden met examenvragen heb ik een aantal voorbeeldvragen toegevoegd, die gemaakt zijn door een aantal collega's, uiteraard met vermelding van hun naam. Op deze manier vindt u op een plaats een zeer grote voorraad met (mogelijke) examenvragen.

100 nieuwe toetsvragen

Op de pagina met toetsopdrachten heeft een gepensioneerde collega, die het nog steeds heerlijk vindt om toetsen te ontwerpen, honderd nieuwe toetsvragen toegevoegd aan het supplement op deze pgaina.  In totaal zijn er nu zo'n 2500 toetsvragen over de tien tijdvakken.  

Nieuwe data verdiepingsreis naar Sobibor

De verdiepingsreis naar Sobibor is verplaatst naar 17-24 september 2022.

Waar komt de Venus van Willendorf vandaan?

Wetenschappers hebben ontdekt waar het materiaal waarvan het 11 centimeter hoge beeldje is gemaakt vandaan komt.

Lees verder.  

30 Maart: Docentenbijeenkomst en lezing ‘The Dawn of Everything’

Hoe leefden onze voorouders duizenden jaren geleden? Welke vormen van sociale en economische organisatie zijn er door de geschiedenis heen geweest? En waren oude samenlevingen wel zo anders dan de onze? In The Dawn of Everything geven archeoloog David Wengrow en antropoloog David Graeber antwoord op deze én andere vragen.
Ter ere van de publicatie van de Nederlandse vertaling Het Begin van Alles organiseert uitgeverij Maven Publishing op 30 maart een lezing door de auteurs in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, en zij nodigen jullie van harte uit! Speciaal voor docenten big history worden er een aantal kaarten vergoed. Voorafgaand aan de lezing organiseert het Big History Project een bijeenkomst waar jullie bij kunnen praten en alvast vooruit kunnen blikken op de lezing. Voor eten en drinken wordt uiteraard gezorgd.
Waar: Universiteit van Amsterdam, binnenstadscampus. De exacte locatie volgt!
Wanneer: Woensdag 30 maart
Hoe laat: 18:00-21:30
Kosten: Gratis!
Aanmelden 

Voetbal als instrument om propaganda te bedrijven

Op 10 juni 1934 werd Italië voor de eerste keer wereldkampioen voetbal. In eigen land versloeg het Italiaanse elftal Tsjecholowakije na verlenging met 2-1. De Italiaanse dictator Benito Mussolini had het toernooi gebruikt als propaganda voor het fascisme. In deze video wordt het aan de macht komen van Mussolini, het WK Voetbal en de propaganda die erbij werd gebruikt, behandeld.

Masterclass ‘Held of Schurk?

op donderdag 7 april is er voor gemotiveerde leerlingen uit de bovenbouw van het vwo een masterclass ‘Held of Schurk? Hoe er in Oost en West Duitsland om gegaan werd met historistische verleden van de Tweede Wereldoorlog' op de  Campus van de Radboud Universiteit  in Nijmegen.

Meer informatie.  

Activerende werkvormen – Revolusi! Indonesië onafhankelijk

Lesmateriaal voor het vmbo
Het Rijksmuseum en ThiemeMeulenhoff lanceren lesmateriaal geïnspireerd op de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk. Er zijn drie videoportretten gemaakt van jongeren met een link naar voormalig Nederlands-Indië en de Molukken. In deze video’s staan we stil bij de impact op de betrokken van het koloniaal verleden en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Het lesmateriaal is methode onafhankelijk en heeft als doel om het gesprek te voeren in de klas met interactieve werkvormen.

Studiereis Teaching about the Holocaust 2022

De Anne Frank stichting organiseert dit jaar in samenwerking met de Vrije Universiteit, Herinneringscentrum Westerbork en Gedenkstätte Bergen-Belsen een studiereis (summerschool) voor docenten en docenten in opleiding. De summerschool vindt (bij voldoende aanmeldingen) plaats van 25 juli t/m 28 juli 2022.

Meer informatie

De ondergang van het Romeinse Rijk

Er zijn een paar rare theoriën: de Romeinen gingen ten onder aan loodvergifteging, ze dronken te veel wijn of zaten teveel in bad. Classicus Fik Meijer denkt er anders over, en legt in deze podcast uit wat hij denkt dat de ware redenen zijn voor de ondergang van het Romeinse Rijk.

Overzicht activiteiten Rijksmuseum van Oudheden in Week van de Klassieken

De vijftiende Week van de Klassieken (10 t/m 20 maart 2022) heeft als thema propaganda. Alle activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden zijn online te volgen via livestreams. Een aantal activiteiten in de avonduren kunt u ook in het museum bijwonen. Deelname aan alle online lezingen, symposia, workshops, etc. is gratis. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de activiteit kunt volgen. De livestream is vanaf een kwartier voor aanvang online.

Meer informatie

Uitnodiging première documentaire: Auschwitz, ons verhaal

Tijdens de première van de nieuwe documentaire over Auschwitz, ons verhaal, spreken getuigen uit Nederland en België over hun ervaringen tijdens de jaren 1941-1945. De documentaire zal worden ingeleid door Frédéric Crahay en Herman Teerhöfer.

Aan het woord zijn zes mensen die één ding gemeen hebben; zij werden als Jood naar Auschwitz gedeporteerd en vertellen het na. Max Hamburger, Thérèse Granek, Nelly Basch, Régine Beer, Bloeme Evers en Dov Nasch vertellen over hun deportatie naar Auschwitz en de moeilijke terugkeer naar het leven nadien. In de documentaire laat de overlevende gevangenen hun persoonlijke verhaal vertellen alsof ze recht tegenover je zitten. Het is hun persoonlijke oorlogsgeschiedenis en zo wordt het verhaal van transport tot bevrijding duidelijk. De Duitsers behandelden hen als vee en die ontmenselijking weten zij heel persoonlijk over te brengen. Hoe blijf je mens en waar putten zij kracht uit?

De première is op donderdag 31 maart van 14:00 – 16:30 uur in het auditorium van het Joods Museum te Amsterdam. Meer informatie en tickets is hier te vinden.

Studiereis naar Auschwitz en Krakau voor Amsterdamse docenten

Van vrijdag 30 september tot en met maandag 3 oktober 2022 organiseert CIDI een studiereis naar Auschwitz en Krakau voor Amsterdamse docenten in het voortgezet onderwijs en bovenbouw basisonderwijs. We bezoeken de Poolse stad Krakau om opzoek te gaan naar sporen van de weggevaagde Joodse cultuur. Daarna brengen we een studiebezoek aan Auschwitz.
Deze studiereis wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Amsterdam en is daarom gericht op Amsterdamse docenten. Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 augustus aanmelden via cidi@cidi.nl.
Meer informatie: hier.

Onderzoek doen bij het vak geschiedenis

Onlangs werd op Twitte de vraag opgeworpen of het profielwerkstuk niet moest worden afgeschaft. Mijn antwoord is dat onderzoek doen een belangrijke vaardigheid is, waarmee leerlingen tijdens hin middelbare schooltijd ervaring zouden moeten opdoen. Voorwaarde is dan wel dat er deugdelijke eisen aan het profielwerkstuk worden gesteld en dat de begeleiding serieus wordt genomen.
Op de website History Skills staaat een stappenplan voor het doen van historisch onderzoek met o.a. aandacht voor het formuleren voor hoofd- en deelvragen.     

Historiografie en identiteit

Met als titel Humanist Cornelius Aurelius en de creatie van de Bataafse mythe schreef  van Bram Peters voor Historiek een interessant artikel over het ontstaan van de Bataafse mythe.

De vergeten oorlog

Zeg “Karthago” en we zien Hannibals olifanten voor ons, ergens op een besneeuwde Alpenpas. Het is begrijpelijk dat die beroemde gebeurtenis alle aandacht trekt en daarmee de conflictueuze betrekkingen tussen de Karthagers en de Romeinen naar de achtergrond verdringt. De vergeten oorlog gaat over zo’n overschaduwd conflict: de Eerste Punische Oorlog (264-241 v.Chr.), waarin Rome een zeemacht werd en Karthago zijn bezittingen op Sicilië verloor. Volgens de Griekse geschiedschrijver Polybios was de Eerste Punische Oorlog de langste, intensiefste en grootste oorlog uit de geschiedenis. Het conflict had dan ook ingrijpende gevolgen, zoals de eenwording van Italië en de opkomst van Numidië. Met De vergeten oorlog krijgt de Eerste Punische Oorlog het boek dat hij verdient.
De vergeten oorlog | De strijd tussen Rome en Kartagho | Jona Lendering | 9789401918640 | € 20,-

DNA-onderzoek naar de geheimen van 600 jaar oud perkament

Middeleeuwse boeken verbergen geheimen die niet direct zichtbaar zijn. Kunsthistorica Hanneke van Asperen gaat in een nieuw project de mysteries van 600 jaar oude perkamenten bladen ontrafelen, samen met Wageningen University & Research en Naturalis Leiden met behulp van DNA- en eiwitanalyse. Een primeur in Nederland.
Lees verder

Strijd voor de hertog

Strijd voor de hertog van Nicki Bullinga is een spannend historisch jeugdboek over Gelre tijdens de Honderdjarige Oorlog. In 1387 werkt de dertienjarige Tijmen in opdracht van heer Wenemar van Kuyc in het kasteel van Grave aan een kruidenboek als zijn vriend Ries hem komt ophalen: vlak bij Grave ligt een gewonde monnik die door Bourgondische soldaten is overvallen. Het zijn gevaarlijke tijden: hertogin Johanna van Brabant wil met behulp van de hertog van Bourgondië Grave heroveren, maar het stadje wordt beschermd door hertog Willem I van Gelre. Hertogin Johanna stelt een ultimatum: Willem moet Grave overgeven, anders zal zij samen met Bourgondië de stad gaan belegeren. Willem doet er met Wenemar van Kuyc alles aan om hulp voor Grave te krijgen, maar dan ontdekken ze dat Johanna een verraderlijk plan heeft. De jongens staan voor de keuze: Grave verlaten, of het beleg doorstaan...

Strijd voor de hertog | Nicki Bullinga | 9789401917438 | NUR: 280 | € 17,50 (tot 1/9/2022)


Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.