Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 12, nummer 208, mei 2022 I

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- Studiedag bij de tentoonstelling Revolusi!, 9 mei

- Bijeenkomst wereldgeschiedenis in Utrecht, 11 mei

- Pabo studiedag over slavernij, 3 juni 2022 in Rotterdam.

- Conferentie Connecting the past to the present and the future, woensdag 31 augustus tot en met vrijdag 2 september 2002

- Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen van Aktion Reinhard., Van zaterdag 17 september tot en met zaterdag 24 september 2022. Prijs voor docenten is slechts 250 euro.

Instructiefilmpjes voor het geschiedenisexamen

Mark Hagenaars maakte een filmpje met tips voor het geschiedenisexamen. Joost van Oort heeft nieuwe filmpjes gemaakt bij de historische context China. U vindt alle filmpjes over tijdvakken en historische contexten bij elkaar op Histoforum. 

Examenforum

Vanaf 13 mei kunt u terecht op het examenforum van de VGN.

Eindadvies referentiekaders Ruimte en Tijd

Op 14 april 2022 verscheen het Eindadvies over een referentiekader voor Ruimte en Tijd voor de kerndoelen voor primair onderwijs (po) en de onderbouw van het voortgezet onderwijs (vo), in opdracht van het Ministerie van OCW.

Hulp gevraagd bij onderzoek naar het geschiedenisonderwijs in Nederland

Wij zijn een groep studenten van de Radboud Universiteit en doen onderzoek naar geschiedenisonderwijs in verschillende landen in Europa waaronder Nederland. In samenwerking met Euroclio maken we een onderzoeksrapport ter bevordering van de kwaliteit van geschiedenisonderwijs.
Daarom willen we graag een enquête verspreiden onder Nederlandse geschiedenisdocenten om meer te weten te komen over jullie ervaringen met en opvattingen over het onderwijs.
Zou u onze enquête kunnen invullen en eventueel kunnen verspreiden onder collega’s? De antwoorden blijven anoniem en de gegevens worden louter gebruikt voor ons onderzoeksrapport.
Dit is de link naar de enquête: https://forms.gle/Aw8RRfGs68kwYhtq7
Bij voorbaat dank en vriendelijke groet,
Kairo Kuijpers, Kees van der Horst, Koen Terheijden, Livia Manusama, Arthur Goverde, Marten Wildenborg en Floor Toebes

Studiedag bij de tentoonstelling Revolusi!

Op maandag 9 mei organiseert Hanneke Tuithof als lid van de Commissie Versterking geschiedenis voormalig Nederlands-Indie in samenwerking met het Rijks en met hulp van het Nationaal Archief een studiedag bij de tentoonstelling Revolusi!
Er zijn workshops met de zes genomineerden voor geschiedenisdocent van het jaar van afgelopen jaar. Daarnaast treden er andere interessante sprekers op. Jet Bussemaker zal er ook zijn.
Het programma begint om 9.30 en eindigt om 14.00 uur na een rondleiding door de tentoonstelling.
Deelnemers kunnen zich hier aanmelden.  

Historische vaardigheden

Een mooi cahier met diverse historische vaardigheden (35 pagina's) over de eerste vier tijdvakken, gemaakt door collega Owen Lammertink van geschiedenisdidactiek.nl .  

Erich Mielke's rode koffer. Werdt Erich Honecker gechanteerd?

Artikel van Albert Vinke op Historiek.net over de Stasi.

Bijeenkomst wereldgeschiedenis

Woensdag 11 mei is de nieuwe bijeenkomst van de commissie wereldgeschiedenis. Het programma van de avond wordt verzorgd door de volgende geweldige sprekers.


Ingrid de Zwarte, universitair docent aan de Universiteit van Wageningen en schrijver van het boek ‘De Hongerwinter’ (2019). Momenteel is zij onderdeel van een onderzoeksteam dat vergelijkend onderzoek doet naar hongersnoden in Europa in de 20ste eeuw en stelt zij de vraag: Hoe uniek Nederlands was De Hongerwinter als je hem vergelijkt met ervaringen in andere landen?


Docent Antheun Janse presenteert het project onderwijssamenvattingen van wereldhistorische literatuur, speciaal geschreven voor geschiedenisdocenten die op zoek zijn naar primaire bronnen, quotes en weetjes om te gebruiken in de klas. Hij presenteert o.a. zijn recentste onderwijssamenvatting van het boek ‘Grensland: Een geschiedenis van Oekraïne’


We eindigen de avond met een groepsdiscussie over de vraag: Is de nieuwe historische context ‘China 1842-2001’ een voorbeeld van wereldgeschiedenis of van nationale geschiedenis? We zijn benieuwd naar ieders ervaringen uit de praktijk en wisselen didactische tips uit.


Iedereen is van harte welkom. De bijeenkomst is woensdag 11 mei in de opleidingsruimte Utrecht, Mariaplaats 3. De inloop met broodmaaltijd is om 18.00 en het programma duurt van 18.30 tot uiterlijk 21.00 uur. Toegang is gratis. Meld je vooraf aan via commissie.wereldgeschiedenis@gmail.com .  

Conferentie Connecting the past to the present and the future

Van woensdag 31 augustus tot en met vrijdag 2 september 2002 organiseert het History educatores International research network (Heirnet) voor de 18e keer haar jaarlijkse conferentie: live en online in de Hogeschool van Amsterdam aan de Wibautstraat 5a in Amsterdam. De titel is dit jaar: Connecting the past to the present and the future.

Flyer

Gedetailleerd programma 

Overigens ben ik mening dat Carthago vernietigd moet worden

‘Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden’ is een bekend gezegde van Marcus Porcius Cato (234-149 v. Chr.) vlak voor de Derde Punische Oorlog (149-146 v. Chr.). Deze eindigde inderdaad met de verwoesting van Carthago. Maar heeft Cato dat echt zo gezegd?
Lees het blog van Josine Schrickx op Mainzer Beobachter

Curriculumwaaier

De curriculumwaaier is een zeer nuttig instrument voor een ieder die zich serieus met curriculumontwikkeling bezighoudt. Het bestaat uit kaarten die beschrijven wat een curriculum is, hoe je een curriculum ontwikkelt en wie er betrokken zijn bij curriculumontwikkeling. Op de voorkant van iedere kaart staat een model afgebeeld waarmee je naar het curriculum kunt kijken. Op de achterzijde staat een korte toelichting.

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.