Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 12, nummer 225, maart 2023 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- 17 maart Nationaal Geschiedeniscongres in Fort Vechten in Bunnik.

- 23 maart - 2 april Week van de klassieken
- 6 april, 9.30 – 13.00, Taalgericht geschiedenisonderwijs basis. Universiteit Utrecht 
- 6 april, 13.30 – 17.00, Taalgericht geschiedenisonderwijs schrijven. Universiteit Utrecht 
- 6 april, 13.30 – 17.00, Historische Context China 2.0. Universiteit Utrecht 

- 1-6 mei Studiereis Berlijn (Holocaust, Anne Frank, W.O.II)

- 16 juni VGN-pabodag in het Nationaal Archief in Den Haag.

.

    Vakdidactische special

    In de zomer van 2023 verschijnt een vakdidactische special van KLEIO. In een van de artikelen willen gastredacteuren Tim Huijgen (Rijksuniversiteit Groningen) en Carla van Boxtel (Universiteit van Amsterdam) een vijftal vakdidactische vragen uitwerken. Wil je daarom voor 27 maart 2023 de vijf meest interessante en nuttige vragen selecteren uit deze lijst? Alvast heel erg bedankt.

    Thorbecke zou de Eerste Kamer nog steeds absurd vinden

    Op 15 maart mogen Nederlanders naar de stembus om de leden van de Provinciale Staten te kiezen. Zij kiezen op hun beurt de Eerste Kamer. Thorbecke noemde de Eerste Kamer ooit ‘zonder grond of doel’. Zijn biograaf Remieg Aerts geeft hem daar niet helemaal gelijk in: ‘Politieke instituties zoals de Eerste Kamer komen eerder voort uit historische erfenissen dan uit logica, maar ze functioneren wel goed.’
    Lees het hele artikel van Jonas Penning de Vries.  

    Discussiedossier Geschiedenisonderwijs

    Het belang van (goed) geschiedenisonderwijs was de afgelopen tijd weer voer voor discussie. Op de website van historici.nl staat een bijdrage over dit onderwerp  van Tim Huijgen, vakdidactcius aan de RUG en portefeuillehouder Onderwijs bij het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap. Hij wijst o.a. op het belang van historische significantie. Op Histoforum staat hierover een artikel met een paar voorbeeldopdrachten.  

    Geschiedenisonderwijs

    Op zijn website 'ballonnendoorprikker reageert historicus Frans Kuijpers op een artikel van Bas van der Meijden (Windesheim) over de toekomst van het geschiedenisonderwijs. Hij pleit voor thematisch, in plaats van chronologisch onderwijs.  

    Hanzesteden

    Kaart van Europa met heel veel hanzesteden. Je kunt diep inzoomen.  

    Middeleeuwse schat gevonden in Hoogwoud

    Een detectorzoeker heeft in Hoogwoud (gemeente Opmeer, NH) een duizend jaar oude goudschat gevonden, bestaande uit vier versierde gouden hangers in de vorm van een maansikkel, twee stroken goudblad en negenendertig kleine zilveren munten. De datering van de munten in de periode 1200-1250 geeft aan dat de kostbaarheden rond het midden van de dertiende eeuw in de grond zijn verstopt.
    Lees verder op Historiek.

    Het verhaal van Vlaanderen

    Ondanks de torenhoge kijkcijfers blijven heel wat historici zich laatdunkend uiten over Het verhaal van Vlaanderen. Herman van Goethem sprak zelfs de hoop uit dat de reeks niet gebruikt zou worden in de klas. Zo’n academische banbliksem is onterecht, zegt Wouter Smets is lector didactiek geschiedenis en filosofie in de lerarenopleiding van de Karel de Grote Hogeschool. Lees waarom hij dat vindt.

    Van Westerbork naar Sobibor

    Van 23 maart tot 6 juli maken en spelen jonge theatermakers de voorstellingenreeks Sjiwwe voor Sobibor. In zeven voorstellingen onderzoeken zeven jongeren nieuwe manieren van herdenken, tachtig jaar na de transporten vanuit Nederland naar vernietigingskamp Sobibor. De voorstellingen zijn te zien op het terrein van kamp Westerbork en tijdens herdenkingen bij het Kindermonument in kamp Vught en de plaquette voor Sobibor in het Vondelpark. Sjiwwe voor Sobibor is een samenwerking van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Theater Na de Dam, Roestvrij theater en Stichting Sobibor.

    Op 2 maart 2023 is het tachtig jaar geleden dat de eerste trein vanuit kamp Westerbork naar Sobibor vertrok. In dat jaar, 1943, volgden nog achttien treinen naar het vernietigingskamp in Oosten van het door de Nazi’s bezette Polen. In Sobibor werden de 34.313 vanuit kamp Westerbork gedeporteerde Joodse Nederlanders en vluchtelingen bijna allemaal vrijwel direct bij aankomst vermoord. Van hen wisten slechts achttien te overleven.

    Bij het maken van de voorstellingen onderzoeken jongeren van Roestvrij theater uit Dwingeloo het systeem achter de deportaties, de persoonlijke verhalen van de slachtoffers en ontwikkelen zij nieuwe rituelen om te herdenken en te rouwen. Sjiwwe is de zevendaagse rouwperiode in de Joodse traditie. De zeven voorstellingen hebben elk een uniek karakter en worden uitgevoerd op de datum van een transport. Één van die data is 4 mei 1943. De voorstelling Sjiwwe voor Sobibor zal voorafgaand en tijdens de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork te zien zijn voor publiek.
    Meer informatie 

    Jan Janszoon: een Haarlemse moslimpiraat uit de 17e eeuw

    Van alle Jannen die ooit te kaap’ren hebben gevaren, was zeerover Jan Janszoon van Haarlem (1570-na 1641) misschien wel de meest spraakmakende. Hoewel hij niet de Jan van Pier, Tjores en Corneel uit het bekende zeemanslied was, had zijn leven zomaar kunnen worden bezongen.
    Lees verder

    Recensies

    * Korte recensie op de website van het Historisch Nieuwsblad van Duitsland 1923. Het jaar van de afgrond van Volker Ullrich.

    * Korte recensie op de website van het Historisch Nieuwsblad van De Chinezenmoord. De kolonisatie van Batavia en het bloedbad van 1740 van Leonard Blussé

     

  • Laatste toevoegingen op Histoforum

    De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.