Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 12, nummer 229, mei 2023 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

 

24 mei Expertmeeting Nieuwe Referentiekader,

- 1 juni Expertmeeting Nieuwe Referentiekader,

- 6 juni Expertmeeting Nieuwe Referentiekader,

- 16 juni VGN-pabodag in het Nationaal Archief in Den Haag.

 

    Nieuwe kerndoelen geschiedenis

    SLO heeft van het Ministerie van OCW de opdracht ontvangen voor de actualisatie van de kerndoelen voor primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Nu is ook het geschiedeniscurriculum aan de beurt voor een herziening.

    Wil je invloed uitoefenen op de toekomst van het geschiedenisonderwijs en heb je kennis van het curriculum in het po en de onderbouw van het vo? Geef je dan NU op als leraar/vakexpert: aanmelding vóór 26 mei.

    De werkzaamheden starten na de zomervakantie. Alle informatie vind je hier.

    Examen 2023: examenbesprekingen en forum

    Traditiegetrouw organiseert de VGN examenbesprekingen om de algemene knelpunten tijdens het corrigeren van de examens te inventariseren. Opgeven voor de examenbesprekingen kan via de onderstaande links.
    H/V-bespreking online: dinsdag 16 en woensdag 17 mei starttijd 16:00.
    H/V-bespreking fysiek: maandag 22 mei 13:00-16:00 (Utrecht).
    VMBO-bespreking online: dinsdag 23 mei 15:30-17:30.

    Ook zullen wij vanaf het moment van de eerste geschiedenisexamens het VGN examenforum weer open zetten. Ook hier overleg je met collega's van andere scholen tijdens het nakijken van de VO-examens.

    Onderzoek inhoudelijke keuzes geschiedenisleraren

    Onderzoekers van ICLON, HvA, RUG, EUR, KDG, UU & HU willen in kaart brengen hoeveel ruimte en vrijheid docenten geschiedenis ervaren bij het maken van inhoudelijke keuzes voor hun lessen. Dit onderzoek probeert in kaart te brengen welke aspecten hierbij een rol spelen en welke afwegingen leraren geschiedenis maken.

    De vragenlijst bestaat uit 18 vragen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. De vragenlijst sluit 26 mei 2023. De onderzoeksgegevens worden op anonieme wijze opgeslagen, geanalyseerd en gerapporteerd. Mocht je vragen hebben over de vragenlijst, dan kunt je contact opnemen met Albert Logtenberg.

    Als je interesse hebt om over dit onderwerp deel te nemen aan collegiale uitwisseling en/of professionalisering dan kun je dat aan het einde van de vragenlijst aangeven door het achterlaten van je email-adres. Tevens kun je daar aangeven of je wilt deelnemen aan een vervolginterview.

    Klik hier om naar de vragenlijst te gaan.   

    De Vlaamse canon is er eindelijk. Wat staat erin en hoe ‘Vlaams’ is hij?

    Een fiere minister Ben Weyts (N-VA) presenteert vandaag de langverwachte Vlaamse canon. Die is opvallend breed, al zijn er enkele hiaten. De kolonisatie van Congo kreeg een plaats, de opkomst van extreemrechts niet. Slaagden de samenstellers erin de critici te sussen?
    Lees verder, waar ook een link naar de canon staat.  

    Reizen door de oudheid • Troje

    Intensieve cursus voor docenten met studiereis naar Troje in oktober 2023.
    De ‘Reizen door de Oudheid’ zijn intensieve cursussen voor leraren aan het voortgezet onderwijs die worden georganiseerd door de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in samenwerking met Labrys Reizen. Tijdens de jaarlijkse reizen werken de cursisten op locatie actief een bepaald thema uit en worden de mogelijkheden daarvan voor de eigen lespraktijk besproken. De thematiek van de cursussen richt zich hetzij op vakwetenschappelijke verdieping, hetzij juist op verbreding.
    Meer informatie

    De Vitruviusman van Leonardo da Vinci

    “De mens, een kleine wereld genoemd, bevat in zich alle algemene volmaaktheid van de hele wereld.”
    Een van de bekendste tekeningen van Leonardo da Vinci toont een afbeelding van een naakte man met de armen en benen in twee elkaar overlappende posities. Da Vinci maakte deze beroemde tekening rond 1490. Hij wilde er de lichaamsverhoudingen mee weergeven, zoals de Romeinse architect Vitruvius die eerder had beschreven.
    Lees verder op Historiek

    Van cholera tot kanker: ook in de negentiende eeuw een gezondheidskloof

    De ‘gezondheidskloof’ blijkt niet alleen iets van deze tijd. Ook in de negentiende eeuw overleden mensen uit lagere sociale groepen op jongere leeftijd en aan andere doodsoorzaken dan meer welvarende mensen. Dat ontdekte historicus Owen Lammertink in zijn proefschrift, dat hij op 12 mei verdedigde aan de Radboud Universiteit.
    Lees verder

    Die Partei hat immer Recht

    Tijdens het lezen van Achter de muur, een geschiedenis van de DDr, stuitte ik op het lied Der Partei hat immer Recht. Deit lied lijkt mij bruikbaar in een les(senserie) over de DDR of de Koude Oorlog. Het werd geschreven en gecomponeerd door Louis Fürnberg en werd gezien als een loflied van de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED). De tekst vindt u hier en het leis is te beluisteren op YouTube 1 en 2 (met Engelse ondertiteling) en als onderdeel van het album Rote Lieder (Die besten politischen Lieder aus der DDR op Spotify.

    It’s Not Just Math and Reading: U.S. History Scores for 8th Graders Plunge

    The latest test results continue a nearly decade-long decline. Try a sample quiz to test your knowledge. Klachten over het niveau zijn blijkbaar niet alleen van alle tijden, maar ook van alle plaatsen. Zorgen in de V.S. over het niveau van het geschiedenisonderwijs daar.
    Lees het artikel in de New York Times

    De “komst van de Grieken”

    Voor wie belangstelling heeft in de oorsprong van de oude Grieken, maar vooral ook voor het ontstaan van het Grieks is dit een aardige blog van Gert Knepper op Mainze Beobachtiger.

    Liefde van toen: de opmars van de huwelijksadvertentie

    De zoektocht naar een partner, de kennismaking, de verkering: het ging vroeger allemaal net wat anders dan nu. In een nieuwe serie belicht Mark Traa voor Historiek de ‘liefde van toen’. Deel 1: de opmars van de huwelijksadvertentie.
    Lees verder

    Liefde van toen: zo regelde je vroeger een date

    De zoektocht naar een partner, de kennismaking, de verkering: het ging vroeger allemaal net wat anders dan nu. In een serie belicht Historiek de liefde van toen. Deel 2: zo regelde je vroeger een date.
    Lees verder

    Onderzoeker ontrafelt codebericht uit Oranjehotel

    In 2018 wordt in het archief van de Nederlandse verzetsman Frits van der Schrieck een codebericht aangetroffen. Hij schreef het in 1942 tijdens zijn eenzame opsluiting door de Duitse bezetter in de Polizeigefängnis van het huis van bewaring in Scheveningen, beter bekend als het Oranjehotel. Het is een mysterieus stukje papier, aan beide zijden zorgvuldig volgeschreven met getallen en leestekens. Een verzetsplan, een noodkreet, of geheime informatie over de vijand? Florentijn van Kampen, onderzoeker bij de iHub op de Radboud Universiteit, heeft het codebericht ontrafeld en onthult hier zijn verborgen boodschap.
    Lees verder

    Der Einsatz von künstlicher Intelligenz in der Geschichtswissenschaft – ein Zwischenbericht zu ChatGPT und Midjourney

    Felix Guffler schreef voor Archivalia ee, wat hij noemt, tussenbericht over het gebruik van AI (ChatGPT en Midjourney. Wel Duyitstalig.

    Recensie

    Evaluating NATO Enlargment. From Cold War Victory to the Russia-Ukraine War
    James Goldgeier – Joshua R. Itzkowitz Shifrinson e.a., Evaluating NATO Enlargment. From Cold War Victory tot he Russia-Ukraine War. Uitgeverij Palgrave Macmillan / Springer Nature, Heidelberg, april 2023. XVII + 645 p., kaart, tabellen, literatuur, register. Hardback, 21 x 15 x 4 cm. ISBN 978-3-031-23363-0; € 99,99.

     

  • Laatste toevoegingen op Histoforum

    De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.