Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 12, nummer 239, december I 2023 

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- 7 december 2023 gratis webinar over aansluiting po- vo in het geschiedenisonderwijs

 

2024

- 19 januari 2024 Nascholingsdag Geschiedenis 2024 ICLON Leiden.

- 7 maart 2024 (vanaf 16.30 uur): De perfecte toetsvraag (in samenwerking met CITO)

- 10 april 2024 VMBO-Conferentie
- 18 april 2024 (vanaf 16.30 uur): Een middagje ouderwets luisteren (voor docenten én leerlingen)
- 7 juni 2024 (vanaf 11.30 uur): Migratie en filmdidactiek in EYE Amsterdam
 - 14-21 september 2024 Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen in Oost-Polen, waaronder Sobibor, Belzec en Treblinka (voor docenten 295 euro).

 


     

    Zelf zoeken naar Nederlandse tewerkgestelden uit de Tweede Wereldoorlog: de Collectie Arbeidsinzet van het Nederlandse Rode Kruis is digitaal

    Sinds 29 november kunt u zelf zoeken in de Collectie Arbeidsinzet van het Nederlandse Rode Kruis en dat biedt, denk ik, mooie aanknopingspunten voor een les over de Tweede Wereldoorlog: Laat kinderen zelf zoeken naar familieleden.
    Deze collectie bevat onder andere gegevens over Nederlanders die gedwongen in Duitsland werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de privacybescherming was de Collectie Arbeidsinzet lange tijd beperkt openbaar. Onderzoekers konden niet zelf in de collectie zoeken. Ze moesten een aanvraag indienen om onderzoek te laten uitvoeren door een medewerker van het Nationaal Archief. Dat is nu verleden tijd! Een groot deel van de collectie is vervroegd openbaar geworden, gedigitaliseerd én op naam te doorzoeken.

    ‘Timmer een regeerakkoord met Wilders volledig dicht’

    Mocht er een kabinet-Wilders komen, dan raadt historicus Beatrice de Graaf de regeringspartijen aan om in het regeerakkoord garanties op te nemen zodat de democratie niet in het geding komt. ‘Maar de geschiedenis leert dat het bijna nooit lukt om met een radicale partij te regeren in de hoop dat je die kunt temmen.’

    Lees het artikel

    ‘Vergeet de mythe van religie versus wetenschap’

    Geloof en wetenschap hebben altijd lijnrecht tegenover elkaar gestaan. Dat is een hardnekkig idee, en het klinkt nu opnieuw in het nieuwste boek van filosoof en journalist Rob Wijnberg. Maar het zit anders, leggen conservatoren van drie musea en wetenschapshistorici uit.
    Lees verder     

    Plato en Aristoteles over barbaren en slaven

    Mensen hebben altijd geworsteld met de vraag hoe ze hun dorp, stad of land politiek moesten inrichten. Bij het bedenken en ontwikkelen van regeringssystemen hebben de Grieken en Romeinen een belangrijke rol gespeeld. In het nieuwe boek van Fik Meijer, Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld, dat komende week verschijnt bij uitgeverij Prometheus, komen alle ‘deelnemers’ bij de politieke processen ruimschoots aan bod, evenals de buitenstaanders die geen deel hadden aan de politiek: vrouwen, vreemdelingen en slaven. Op Historiek een fragment uit het boek over hoe de grootste filosofen van die tijd eigenlijk aankeken tegen het fenomeen slavernij.

    Hoe kwam Adolf Hitler aan de macht? (animatie)

    In deze ruim vijf minuten durende animatie (TedEd) ordt in het kort uitgelegd hoe Adolf Hitler aan de macht kwam. Hoe zag Duitsland eruit in de tijd dat hij zijn beweging op poten zette? Was zijn partij gelijk populair? Waarom stemden zoveel Duitsers op de man die zo openlijk tekeer ging tegen Joden? En hoe slaagde Hitler erin om alle macht in handen te krijgen? 

    Themanummer curriculumontwikkeling Dimensies

    Voor het themanummer over curriculumontwikkling van Dimensies schreven Hanneke Tuithof (vakdidactica) en Alderik Visser (ex-SLO en nu schoolleider in Groningen) een Tengeleide, die u hier kunt lezen.

    Napoleon’s communicatieapparaat in infographics

    In het deze week verschenen boek Het rijk van Napeleon in infographics wordt aan de hand van meer dan honderd informatieve tekeningen het leven van Napoleon en zijn vele oorlogen beschreven en verbeeld. Op Historiek staat een fragment uit dit boek, over het uitgebreide communicatieapparaat dat tijdens de verschillende militaire campagnes werd opgetuigd.

    Fascisme: ontstaan, betekenis en kenmerken

    Het fascisme is een politieke ideologie, gebaseerd op een extreme vorm van populistisch nationalisme, met in zijn kern een mythisch geloof in een hergeboorte van de samenleving.
    Op Historiek staat een artikel over dit ondererp dat mogelijk geschikt is om in de klas te gebruiken.

    Gingen mensen in de middeleeuwen in bad?

    It was said that the Middle Ages was ‘one thousand years without a bath.’ However, a closer look shows that baths and bathing were actually quite common in the Middle Ages, but in a different way than one might expect.
    Lees verder

    Alweer: Oudheidkunde is een wetenschap

    Dit is de titel van een blog van Jona Lendering n.a.v. de verschijning van zijn jongste boekOudheidkunde is een wetenschap[ en dat mag je ook best eens uitleggen.   

    Emmanuel Le Roy Ladurie

    Op 22 november overleed de Frans historicus Emmanuel Le Roy Ladurie, die deel uitmaakte van de Annales en  in ons land vooral bekendheid genoot door zijn roman over het middeleeuwse stadje Montaillou..

    Expeditie

     Onder de kop Mysteries van toen, avonturen van nu bevat  eXpeditie informatieve, proefessionele, filmpjes over archeologie, geschiedenis & cultuur, natuur & wetenschap, mensen & folklore, sagen & legenden, mysteries en meer. De makers zijn geďnteresseerd in suggesties van docenten voor nieuwe filmpjes.

    Zijn er verschillen in de effecten van cumulatieve toetsen dan wel losse toetsen op de beheersing van grote hoeveelheden lesstof?

    Cumulatief toetsen zorgt voor een betere beheersing van de lesstof. Dat komt doordat kennis die leerlingen vaker moeten activeren, beter in het geheugen wordt opgeslagen. De herhaling, en niet zozeer de stapeling van lesstof, zorgt voor het effect. Ook op de langere termijn – na anderhalf jaar – blijkt dat leerlingen de kennis die cumulatief is getoetst makkelijker uit het geheugen ophalen. Makkelijker dan kennis via losse toetsen.
    Lees verder

    Recensies

  • - De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk.

  • Frits van 0ostrom, De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk. Met een nieuwe editie van de Middelnederlandse tekst naar alle bekende bronnen door Ingrid Biesheuvel en Frits van Oostrom. Amsterdam: Prometheus, 2023. Ingebonden met leeslintje, geďllustreerd in kleur, 592 p. Bron: Uitgeverij Prometheus (Publiek domein).

  • - Atlas van de algemene en Belgische geschiedenis

  • Jos Grommen, Roger Janssen, Albert Manet, Luc Van den Broeck (2023). Atlas van de algemene en Belgische geschiedenis. Hernieuwde editie 2023. Uitgeverij Van In, Wommelgem, november 2023
    169 pagina’s, kaarten, register. ISBN 978-94-647-0149-4; € 46.

  •  

    Laatste toevoegingen op Histoforum

    De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.