Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 13, nummer 242 januari II 2024 

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- 19 januari 2024 Nascholingsdag Geschiedenis 2024 ICLON Leiden.

- 25 januari 2024 Landelijke Studiedag Holocausteducatie

- 25 januari 2024 Workshops universiteit Utrecht

- 7 februari 2024 Eerste Haagse Holocaust Symposium

- 7 maart 2024 (vanaf 16.30 uur): De perfecte toetsvraag (in samenwerking met CITO)

- 10 april 2024 VMBO-Conferentie
- 18 april 2024 (vanaf 16.30 uur): Een middagje ouderwets luisteren (voor docenten én leerlingen)

- 20 mei 2024 Onderwijs Innovatie Festival in Harderwijk
- 7 juni 2024 (vanaf 11.30 uur): Migratie en filmdidactiek in EYE Amsterdam
 - 14-21 september 2024 Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen in Oost-Polen, waaronder Sobibor, Belzec en Treblinka (voor docenten 295 euro).

    VMBO-conferentie

    Op vrijdag woensdag 10 april 2024 organiseren de Hogeschool van Amsterdam en de VGN van 9.30-15.30 uur in het Kohnstammhuis van de Hogeschool van Amsterdam alweer vvoor de 14e keer dé studiedag voor VMBO docenten geschiedenis.
    Dit jaar is het thema: Democratie in de jaren 1920. Jong, wankel en actueel. Voor alle VMBO docenten: startend en ervaren, onder- en bovenbouw, met en zonder examenklassen. Met een afwisselend programma voor elk wat wils. Lezingen die aansluiten bij het eindexamenprogramma, workshops met praktische handvatten voor in de klas. Het belooft weer een mooie dag te worden. Vorig jaar waren ruim 130 collega’s aanwezig.
    Ga naar https://www.vgnkleio.nl.  Kijk bij Events voor het volledige programma en aanmelding! 

    Nascholingsworkshops universiteit Utrecht

    Op 25 januari zijn er de volgende workshops aan  de universiteit van Utrecht
    * Gevoelige gesprekken in de klas
    * Nederland na de Tweede Wereldoorlog
    * Historische context China 2.0: Chinees denken
    * Duitsland in Europa: Oost-Duitsland

    Alle informatie vindt u op deze website

    Vacature: Freelance auteur digitale leermiddelen Geschiedenis (freelance voor gem. 16-24 uur per week)

    Blink jij uit in het schrijven van educatieve teksten die zowel instructief als inspirerend zijn? Kun je lastige concepten eenvoudig en helder verwoorden? Ben je bekend met de doelgroep leerlingen in het voortgezet onderwijs? Weet je lesmateriaal aantrekkelijk te maken en ben je handig in het vinden van passende media?
    Ben je enthousiast geworden en wil je graag aan de slag als freelance auteur digitale leermiddelen Geschiedenis in een team dat gepersonaliseerd onderwijs mogelijk maakt? Lees dan nu verder

    De perfecte toetsvraag in samenwerking met Cito

    “Wie werd waar geboren en door wie werd hij hoe genoemd?” “Hoe heet Prins Bernard, zo niet waarom?” In deze bijeenkomst gaan we aan de slag met het maken van toetsvragen. En die zullen ongetwijfeld beter zijn dan de twee bovenstaande vragen, afkomstig uit een cabaretshow van Fons Jansen.
    Saskia de Boer, toetsdeskundige van het Cito, gaat o.a. vertellen over het gebruik van bronmateriaal en het formuleren van een duidelijke vraag met een eenduidig antwoord.
    We bespreken meegebrachte cases van lastige vragen en gaan samen aan de slag met het maken van vragen. Nu er besloten is om met een “Kenmerkende Aspecten Binas” te gaan werken, gaan we daar uiteraard ook bij stil staan: Wat betekent het voor je toetsing?
    Meer informatie over deze naschlingsbijeenkomst in Amsterdam. 

    Ter herinnering: KA's in  CE 2025

    Gezien de positieve reacties uit het werkveld en vanuit de VGN besluit het CvTE om met ingang van de centrale examens 2025 bij havo én vwo de kenmerkende aspecten af te drukken in het bronnenkatern bij het centraal examen. Deze verandering wordt vastgelegd in de syllabi 2025. De lijst van kenmerkende aspecten wordt als bijlage bij de syllabus opgenomen. In de lijst zullen de kenmerkende aspecten ongenummerd en gegroepeerd naar tijdvak worden vermeld: voor vwo alle 49 kenmerkende aspecten en voor havo de 35 kenmerkende aspecten die in het centraal examen worden getoetst. In de bijlage 1 van deze toelichting zijn voorbeelden opgenomen van de wijze waarop de kenmerkende aspecten worden afgedrukt in het bronnenkatern van het centraal examen.
    Lees de toelichting.

    Tijdschrift voor Geschiedenis

    Het Tijdschrift voor Geschiedenis is Open Access, dat wil zeggen voor iedereen gratis te lezen.
    Klik hier.

    Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau

  • Na het succes van Het verhaal van Nederland over de geschiedenis van ons land duikt Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau in de geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau. Van de eerste Nassaus die voet zetten op Nederlandse bodem in Breda, tot aan koning Willem-Alexander. In een 8-delige televisieserie, vanaf woensdag 31 januari 2024 om 20.30 uur op NPO 1, neemt verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Oranje dynastie. Daan bezoekt elke plek van betekenis en duikt soms midden in het drama op. Daarnaast wordt zijn vertelling gecombineerd met het commentaar van deskundigen.
    Meer informatie 

    Studiedag Holocausteducatie 

    Op donderdag 25 januari vindt in het  Herinneringscentrum Kamp Westerbork de Landelijke Studiedag Holocausteducatie plaats voor docenten in het VO, MBO en HBO. Voor het uitgebreide programma kijk op: https://www.kampwesterbork.nl/studiedag-holocausteducatie.
    Aan deelname zijn geen kosten verbonden en er rijdt een pendelbus vanaf station Assen. Met bijdragen van hoogleraar Holocausteducatie Marc van Berkel, Jessica Durlacher, Minister Paul, Ter Info, Tim Huijgen en Remco Ensel. Over gebruik van bronnen, het verhaal van een Sinti familie in de klas, het herkennen van antisemitische stereotypen, het bespreken van disruptieve momenten in de klas, speelfilms in de klas, contextualiseren en een bezoek aan de historische plek van kamp Westerbork. In samenwerking met  VGN Didactiekconferentie. 

    Het koninkrijk Ashanti, gestoeld op goud en slavernij

    Vanaf de late Middeleeuwen begon de Akan-regio in West-Afrika tot de verbeelding te spreken in Europa. De eerste Portugese ontdekkingsreizigers noemden de kustlijn waar zij als eersten hun anker uitwierpen El Mina: de Mijn. Daaropvolgende golven van Europese handelsreizigers werden gelokt door dezelfde bodemschat als waar de Portugezen het op voorzien hadden en die al eeuwenlang Noord-Afrikaanse handelskaravanen door de Saharawoestijn had aangetrokken: een overvloed aan botergeel goud van de hoogste kwaliteit.
    Lees verder

    Thirteen Discoveries Made About Human Evolution in 2023

    Als er een periode is waarover onze kennis als geschiedenisdocenten geregeld achterhaald is, dan is het wel de prehistorie. Nieuwe vondsten en nieuwe technieken werpen geregeld een nieuw licht op[ deze periode., ook in 2023: Smithsonian paleoanthropologists reveal some of the year’s most fascinating findings about human origins. The year 2023 proved to be another exciting 12 months for research in human evolution. Many of the top stories tell us more about the diet and tool use of our early ancestors and relatives and the environment where they lived. Others provide evidence for behaviors: hunting, making jewelry and interacting with each other in previously unexplored ways. Whether by taking a fresh look at previously excavated fossils or uncovering new evidence altogether, all of these stories expand the breadth of knowledge about our shared ancient past and bring to light more information about what it means to be human.'

    1,300-Year-Old Ship Burial Unearthed in Norway

    The custom of burying people in their ships was believed to help provide safe passage to the afterlife
    Archaeologists in Norway have discovered a 1,300-year-old ship burial that pre-dates the Viking Age. It’s now the oldest known ship burial in Scandinavia, according to a statement from the Norwegian University of Science and Technology.
    Lees verder

    Beatrijs’ dilemma: zwijgen of opbiechten?

    Beatrijs, het middeleeuwse Maria-mirakel, behoort ongetwijfeld tot de Nederlandse klassieken. Maar wat moet je ermee? Is het werkje alleen nog bedoeld als verplicht leesvoer voor onze ‘middelbare’ scholieren, of biedt het verhaal nog steeds een levende levensles voor de mens in nood?
    Lees het artikel op de website van het Historisch Nieuwsblad

    ‘Le Viking ridicule’

    Dat de Vikingen geen hoorntjes op hun helmen hadden, of dat daar in ieder geval geen direct bewijs voor bestaat, hoef ik u vast niet te vertellen. Maar voor veel mensen blijft het een verassing als ik ze daarvan op de hoogte breng tijdens mijn dagelijkse jacht door de donkere bossen van sociale media, op zoek naar nepgeschiedenis.
    Een gratis artikel van Historische Nieuwsblad over de schandalige manier waarop Le Monde AI inzet voor afbeeldingen. 

    Ook ‘gewone’ Duitsers al snel dupe van nazi-bewind

    Het gangbare beeld van economische vooruitgang behoeft fikse bijstelling, volgens een artikel op Historiek. Nadat Adolf Hitler op 30 januari 1933 in Duitsland aan de macht was gekomen, waren joden, communisten en socialisten er het haasje. Voor de overige Duitsers begonnen juist jaren van economische vooruitgang. Dat laatste is althans het nog steeds heersende beeld. Maar dat beeld klopt niet. Ook ‘gewone’ Duitsers betaalden onder het nazibewind al snel tol, getuige onder meer oplopende sterftecijfers.

    Het fascisme als politieke religie

    In Fascisme. Oorsprong en ideologie neemt historicus Robin te Slaa de lezer mee op een historische zoektocht naar de oorsprong en ideologie van het fascisme. Vorige eeuw geloofden miljoenen Europeanen in deze revolutionair-utopische ideologie die haar geestdriftige aanhangers grootse idealen bood om voor te leven, te sterven en te doden. Te Slaa kijkt ook vooruit en staat stil bij de vraag in hoeverre het fascisme bezig is aan een comeback. Op Historiek publiceren we een interessant fragment uit zijn onderzoek, waarin we lezen over het fascisme als politieke religie en beschreven wordt hoe binnen de fascistische bewegingen bijvoorbeeld aangekeken werd tegen het christendom.
    Een lang artikel op de website van het Historisch Nieuwsblad 

  • Das Andere Amerika. Die USA im Filmbild der DDR

    „Das Andere Amerika“ war eine im Filmwesen der DDR gängige Formel, mit der amerikanische Filme oder Persönlichkeiten gemeint waren, die man als „progressiv“ einschätzte, weil sie internationalistisches Engagement zeigten oder in den USA als Dissidenten galten. Aber die Formel spiegelt auch eine Ambivalenz, die in zahlreichen DEFA-Filmen Ausdruck fand: Stand Amerika dort zumeist für das große Andere und den mächtigen Feind, schwelte im anti-amerikanischen Diskurs doch oft auch die Sehnsucht nach einem anderen, nämlich besseren Amerika als eine eigensinnige Utopie. So war Anti-Amerikanismus ein produktives Stimulans für politische Dokumentaristen wie Walter Heynowski und Gerhard Scheumann. Außerdem brachte der Anti-Amerikanismus das Genre des „DEFA-Indianerfilms“ als Gegenbild zum Western hervor. In den 1980er Jahren schieden sich am Anti-Amerikanismus die Geister einer Generation, der allmählich die Luft ausging.

    In het Deutsches Historische Museum in Berlijn draaien van 19-29 januari 2024 films over de relatie DDR-VS. Op deze website een overzicht van de films.

    Recensies

    - Leven en lijden op (en naast) de atletiekbaan.
     Ivan Sonck. (2024). Leven en lijden op (en naast) de atletiekbaan. 25 memorabele momenten.
    Uitgeverij Willems, Noorderwijk/ Perruptio, Grimbergen, januari 2024. Paperback, 288 pagina’s, € 25 ISBN 978-94-933-0625-7.

    - Mama las Marx
    Recensie van het boek van Else Weesjes (2023). Mama las Marx - Communistirusche gezinnen in naoorlogs Nederland. Uitgeverij Mazirel Pers, 296 pagina's. 24,99 euro.

    - Het lot van Atalanta. Een filosofische verkenning van het langeafstandslopen
    Hanna Vandenbussche (2021). Het lot van Atalanta. Een filosofische verkenning van het langeafstandslopen. Uitgeverij Houtekiet/VBK, Antwerpen/Amsterdam, november 2021. Paperback, 208 pagina’s, bibliografie, noten. ISBN 978-90-8924-974-6, € 22,99.


  • Laatste toevoegingen op Histoforum

    De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.