Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

5Jaargang 13, nummer 246, maart II 2024 

 

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- 27 maart 2023 Symposium Holocausteducatie

- 15 maart 2024 8e Nationale Geschiedenisonderwijs Congres

- 10 april 2024 VMBO-Conferentie

- 16 april 2024 Eerste Geschiedenis Academy
- 18 april 2024 (vanaf 16.30 uur): Een middagje ouderwets luisteren (voor docenten én leerlingen)

- 19 april 2024 Collegedag over het thema Koloniaal verleden

- 20 mei 2024 Onderwijs Innovatie Festival in Harderwijk
- 7 juni 2024 (vanaf 11.30 uur): Migratie en filmdidactiek in EYE Amsterdam
 - Helaas is de Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen in Oost-Polen, waaronder Sobibor, Belzec en Treblinka, volgeboekt. U kunt zich al wel aanmelden voor de reis van 2025 (13 t/m 20 september)..

    Vacature bestuur VGN

    Wij zoeken een nieuw lid van het Dagelijks Bestuur van de VGN. De voorkeur gaat uit naar een docent die lesgeeft in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo). Van wie we het volgende verwachten:

    · Actieve deelname aan bestuursvergaderingen, 8 tot 10 keer per jaar.
    · Interesse en liefs ook ervaring in het digitale domein zoals social media, mailchimp, websites en WordPress.
    · Nauwe samenwerking met de webredactie van de VGN.
    · Verzorgen van een maandelijkse nieuwsbrief.
    · Competentie om anderen te enthousiasmeren en samen te werken in digitale projecten.
    · Zien van kansen voor de VGN in het digitale domein en in staat zijn om die te realiseren.
    · Beschikbaarheid van een paar uur per week voor bestuurswerkzaamheden.

    Bij voorkeur solliciteren vóór 31 maart  2024.
    Informatie over de vacature en zaken die hiermee verband houden zijn verkrijgbaar bij de Marjan de Groot-Reuvekamp, voorzitter@vgnkleio.nl en bij de Linda van Beek, secretaris@vgnkleio.nl. Graag jouw reactie/sollicitatie met motivatie en cv opsturen naar de secretaris: Linda van Beek.  

    JORTgeschiedenis

    Op het YouTubekanaal van JORTgeschiedenis is nu het gehele historisch overzicht voor het vmbo te vinden. Van staatsinrichting tot een nieuwe wereldorde; alles komt aan bod.
    * Staatsinrichting
    * De Eerste Wereldoorlog
    * Het interbellum
    * De Tweede Wereldoorlog
    * Europa en de wereld 1945-1989
    * Nederland 1945-1989
    * Een nieuwe wereldorde

    Historisch Overzicht van 1848

    Alle interactieve Lesson-Op-lessen voor het vmbo eindexamenprogramma 2024 staat nu op deze website.

    Webinar onderzoeks- en denkvaardigheden voor AK en GS in het PO

    Werk je in de bovenbouw van het basisonderwijs en wil je jouw lessen voor aardrijkskunde, geschiedenis of thematisch onderwijs verrijken? Dan kun je deelnemen aan een webinar over gericht werken aan onderzoeks- en denkvaardigheden.

    Het webinar is ontwikkeld in het kader van het Peilingsonderzoek Mens en Maatschappij dat onlangs heeft plaatsgevonden. Ook leerkrachten en directies van scholen die niet aan het onderzoek deelnamen zijn van harte welkom.

    Het webinar wordt verzorgd door Annemarie Wering en Bert-Jaap van der Ploeg van Hogeschool KPZ (Zwolle) in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Het wordt georganiseerd op donderdag 11 april van 16.00 - tot 18.00 uur, online. Opgeven kan via Webinar - Peil.Mens en Maatschappij.   

    Collegedag - Koloniaal verleden

    Op 19 april organiseert het Historisch Nieuwsblad in Amsterdam (Oosterdokskade 143) een collegedag over het thema Koloniaal verleden met als titel 'Hoe hielden kolonisten de bevolking eronder?'
    De geschiedenis van het Europese kolonialisme bevat nog veel onbekende verhalen. Over onderdrukkers en idealisten, onderworpenen en tot slaaf gemaakten, collaborateurs en vrijheidsstrijders. Vier historici vertellen wat hun onderzoek ons leert over dit veelbesproken verleden. De focus ligt tijdens deze collegedag op Indonesië. Met als sprekers Martin Bossenbroek, Margreet van Till, Reggie Baay en Anne-Lot Hoek. 

    TEFAF 2024

    Voormalig docent geschiedenis en Latijn Jef Abbeel bezocht de TEFAF in Maatsricht en schreef voor Histoforum een impressie met veel afbeeldingen

    Week van de Klassieken 2024

    Van 4 tot en met 14 april zullen er op diverse locaties in Nederland en België weer vele activiteiten georganiseerd worden. Dit jaar rond het thema 'Mens en natuur'.
    In de agenda is het volledige programma te vinden. Er zullen regelmatig nieuwe activiteiten worden toegevoegd aan het programma, dus blijf de pagina in de gaten houden.

    Met de oudheid kun je alle kanten op

    In zijn nieuwste boek neemt oudhistoricus Fik Meijer anderhalf millennium antieke staats- en regeringsvormen door. Valt daar wat van te leren? Dat moet je niet overdrijven, vindt Meijer. ‘We zeggen graag dat onze democratie is geënt op de Oudheid, maar dat is natuurlijk apekool.’

    Lees verder  

    De geschiedenis van de geuzen, een bonte groep rebellen

    Op Historiek wordt regelmatig geschreven over de geuzen. Maar wie waren deze zestiende-eeuwse opstandelingen die de Tachtigjarige Oorlog deden losbarsten? Vaak worden ze voorgesteld als bloeddorstige godsdienstfanaten of naïeve idealisten, maar eigenlijk vormden ze een zeer diverse groep. In het boek 'In opstand!' vertelt Pieter Serrien  ik hun verhalen. In onderstaande geuzengeschiedenis geeft hij een samenvatting van de revolte die de verdere geschiedenis van de Lage Landen zou bepalen.
    Lees verder

    Psycholoog onderzocht Hitler in 1924: “Een ziekelijke psychopaat”

    Roger Moorehouse beschrijft in het boek Zijn strijd, dat deze week verschijnt bij uitgeverij Omniboek, een bewogen en vormende periode in het leven van Adolf Hitler: zijn gevangenschap in de Landsberg-gevangenis. Toen Hitler na zijn mislukte staatsgreep, de Bierkellerputsch van 8 en 9 november 1923, in deze gevangenis terechtkwam, werd verwacht dat hij weer in de obscuriteit zou verdwijnen. Niets bleek minder waar. In het jaar dat Hitler in Landsberg doorbracht, werkte hij het nazigedachtegoed verder uit en dicteerde zijn manifest Mein Kampf (‘Mijn strijd’) aan vertrouweling Rudolf Hess. Op Historiek een fragment uit het boek van Moorehouse, over de eerste periode van Hitler in de gevangenis, toen hij psychisch werd onderzocht.
    Lees verder

     

  • Conferentie Euroclio in Bulgarije

    Binnenkort is het weer tijd de jaarlijkse EuroClio-conferentie, ditmaal op 25-27 April in Sofia, Bulgarije. Het thema van dit jaar is: '(Be)Longing: Confronting Our Memories'.
     
    Wat is de interactie tussen geschiedenisonderwijs, identiteit en herinnering? Wat kunnen we doen om een inclusieve omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt? Wat is de rol van geschiedenisonderwijs in identiteitsvorming? Wat beïnvloedt wat we ons herinneren en wat we vergeten? Tijdens de dertigste editie van de EuroClio-conferentie zullen deze vragen centraal staan in workshops en lezingen. Meer informatie via de website van Euroclio

     

  • Recensies

    • Walen werken wel! Een daad van verzet tegen de foute clichés over Wallonië
      Thomas Dermine (2023). Walen werken wel! Een daad van verzet tegen de foute clichés over Wallonië. Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, Gent, oktober 2023. 216 pagina’s, grafieken, bibliografie, noten. Paperback, 22 x 15 cm. ISBN 978-94-647-5976-1; € 22,99.

    •  

    • Laatste toevoegingen op Histoforum

      De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.