Histoforum      Lesmateriaal      Toetsmateriaal      Vakinformatie      Magazine    

SixPack

De SixPack is een onderzoeksgerichte opdracht waarbij de informatie in veel gevallen afkomstig zal zijn van internet. Maar ook andere bronnen, zoals boeken, krantenartikelen en interviews komen in aanmerking. De SixPack is enerzijds gebaseerd op de webquest zoals die in 1995 werd ontwikkeld door de Amerikaan Bernie Dodge en anderzijds op het informatievaardigheden concept van de Big6.

Albert van der Kaap, Enschede, albert@vanderkaap.org      

Het verwerken van informatie

Voor het analyseren en verwerken van de gevonden informatie kan het nodig zijn, zeker in lagere leerjaren, leerlingen te ondersteunen bij het structureren van het onderzoek. Je kunt bijvoorbeeld in de opdracht een of meer invulschema’s opnemen.


  Voordelen Nadelen
KPN    
Vodafone    
T-Mobile    
     
     
     

Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van een meer of minder gedetailleerd stappenplan, waarin je stap voor stap uitlegt wat ervan de leerlingen wordt verwacht.

Evaluatie en reflectie
Om te bereiken dat leerlingen leren op methodische wijze onderzoek te doen en dit gaan internaliseren is het zinvol leerlingen te vragen elke onderzoeksstap (kort) te evalueren. Daarvoor kan in de opdracht een deelopdracht/aanwijzing worden opgenomen. Ook is het belangrijk deze evaluatie mee te laten tellen in de beoordeling.

Mogelijke evaluatievragen op het eind van deze stap.

In de hogere leerjaren kunt u, desgewenst, de aanwijzingen voor de evaluatie achterwege laten. De leerling moet dan zel kiezen voor een adequate evaluatievorm.

Complexiteitsscan
Om de moeilijkheidsgraad van dit onderdeel van de SixPack in beeld te brengen kun je gebruik maken van de complexiteitsscan. Nadat je de scan voor elk onderdeel hebt ingevuld, krijg je op het werkblad RES een overzicht van de moeilijke onderdelen van de opdracht.


Blijkt de opdracht als geheel te moeilijk voor de doelgroep, dan kun je onderdelen ervan vereenvoudigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 De SixPack

 Onderdelen van de SixPack

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010