Histoforum      Lesmateriaal      Toetsmateriaal      Vakinformatie      Magazine    

SixPack

De SixPack is een onderzoeksgerichte opdracht waarbij de informatie in veel gevallen afkomstig zal zijn van internet. Maar ook andere bronnen, zoals boeken, krantenartikelen en interviews komen in aanmerking. De SixPack is enerzijds gebaseerd op de webquest zoals die in 1995 werd ontwikkeld door de Amerikaan Bernie Dodge en anderzijds op het informatievaardigheden concept van de Big6.

Albert van der Kaap, Enschede, albert@vanderkaap.org      

Inleiding

Een onderzoeksopdracht hangt niet in de lucht. Hij maakt deel uit van een leerplan. In de inleiding wordt de SixPack dan ook geïntroduceerd en in de context van de leerstof geplaatst. Het moet voor de leerling duidelijk zijn op welk onderdeel van de leerstof de SixPack betrekking heeft. Is de SixPack een van de vele werkvormen of vervangt de SixPack de gehele leerstof of een deel ervan?

Een efficiënte manier om een SixPack vorm te geven is aan het eind te beginnen. Dat wil zeggen, je bepaalt  om te beginnen wat moet het resultaat zijn van het onderzoek in termen van verworven kennis, vaardigheden en attitude.  Zie ook het artikel over 'Backward Design'. Hierin wordt een samenvatting gegeven van dit pricipe zoals dat wordt beschreven door Wiggins en McTyghe in hun boek 'Understanding by design.'

Aandachtspunten

Deze vragen zijn niet zo eenvoudig te beantwoorden. Duidelijk is echter wel dat het traditionele werkstuk plagiaat in de hand werkt. Nadenken over de vorm van het eindproduct kan daarom zeer lonend zijn. Zo kun je leerlingen in plaats van een verslag voor de leraar ook een product laten maken dat bestemd is voor een bepaalde doelgroep. Hiermee verminder je niet alleen de kans op plagiaat, maar dwing je de leerlingen ook om heel goed na te denken over zaken als:

Enkele voorbeelden:

 De SixPack

 Onderdelen van de SixPack

Copyright:  Albert van der Kaap, 2010