artikelen over geschiedenis didactiek

Beter worden in geschiedenis

Geschiedenis is een moeilijk vak. Het gaat namelijk niet om het uit je hoofd leren van jaartallen en historische feitjes, maar om historisch denken en redeneren en dat is niet gemakkelijk. Maar je kunt het wel leren. Op deze pagina's staan  tips om steeds beter te worden in geschiedenis.

Interpretatie

 

Een verhaal over het verleden is geen kopie van de werkelijkheid, maar een interpretatie van het verleden. Er zijn verschillende interpretaties mogelijk, en die kunnen allemaal tegelijkertijd waar zijn. Maar dat betekent niet dat elke interpretatie van het verleden even waardevol of zelfs maar juist is. Hoe goed of aannemelijk een interpretatie is hangt af van de onderbouwing met argumenten ontleend aan historische bronnen.

 



Wat moet je kunnen?
Je moet een verklaring van een gebeurtenis kunnen geven en die aannemelijk maken door die verklaring te onderbouwen met argumenten die je ontleent aan primaire bronnen of aan boeken geschreven door historici.

Hoe word je hierin steeds beter?
Je wordt beter in het geven van verklaringen voor gebeurtenissen door je verklaring niet alleen te onderbouwen met argumenten, maar ook een enerzijds-anderzijds redenering op te zetten. Je maakt duidelijk dat er zowel voor als tegen een bepaalde visie op een gebeurtenis iets te zeggen valt. Nog mooier is het als je na zo'n afweging zelf tot een onderbouwde keuze bent gekomen.

 

Can do statements

 

Ik kan:

- een interpretatie in een verhaal herkennen;

- ik kan een eigen interpretatie van een gebeurtenis onderbouwen met argumenten.

 

Op onderstaande pagina's staat welke vaardigheden je per leerjaar moet beheersen. Je kunt ze downloaden via de rechtermuisknop.

 

Klas 1 vmbo-tl, havo en vwo

Klas 2 vmbo-tl, havo en vwo

Klas 3 vmbo-tl, havo en vwo

Examenjaar  vmbo-tl, havo en vwo


 

  •  

    u