Lesmateriaal

Brugge in de middeleeuwen

Brugge in de middeleeuwen is een lessenserie waarin het leven en werken in Brugge in de periode 1300-1500 centraal staat.

 

Voor het onderdeel over de 'Pest' beperken we ons niet tot Brugge en voor 'Geloven in de middeleeuwen' gaan we bovendien verder terug in de tijd.

Naar een doorlopende leerlijn geschiedenis

 

 

De Spaanse handelaar Pedro Tafur uit Cordoba maakte rond 1440 verschillende handelsreizen door Europa. Over de stad Brugge schreef hij het volgende:

‘Brugge is het enige handelscentrum in het hele Westen. Alle landen ontmoeten elkaar in deze stad en men zegt dat op sommige dagen meer dan 700 schepen de haven van Brugge verlaten.De stad is zeer dicht bevolkt, bezit fraaie huizen en straten, een actieve bevolking, mooie kerken en kloosters en goede hotels en herbergen. Op de markten en in de pakhuizen vindt men er producten uit Engeland, Brabant, Holland, Zeeland, Duitsland, Bourgondië en landen rond de Oostzee. Al die landen beschouwen Brugge als hun haven en als de markt waar ze hun rijkdom aan producten kunnen verkopen.Ik zag er sinaasappelen en citroenen uit Castilië, zo vers, alsof ze pas geplukt waren. Maar ook fruit en wijn uit Griekenland. Ik zag er stoffen en specerijen uit Alexandrië en uit alle hoeken van de Levant, pelzen uit de streken rond de Zwarte Zee. Men vindt er alles uit Italië: brokaat, zijde, wapens, enz. In één woord: men vindt er in onbeperkte hoeveelheid alle goederen die in de wereld geproduceerd worden.’
E. Aerts, De economische ontwikkeling van Europa (1985).

 

Inleiding

 

Na de Romeinse tijd was de handel in Noord-West Europa bijna helemaal verdwenen. Er waren maar weinig grote steden; de mensen woonden in kleine dorpen en hadden haast geen contact met inwoners van andere dorpjes. Maar vanaf het jaar 1000 ongeveer werd de handel weer steeds belangrijker. De bestaande breidden zich uit en er ontstonden veel nieuwe steden. Een van die steden was Brugge. Een, voor die tijd, grote stad, want zij had maar liefst 35.000 inwoners. Een belangrijke stad ook. Rond 1300 was het de grootste handelsstad van Noord-West-Europa.


Je maakt in deze lessen kennis met de Engels wolhandelaar John Smith en je leert het een en ander over de wolhandel en de wolbewerking. We volgen John tijdens zijn werk en ontmoeten zijn collega's, onder wie de Hollandse vleeshandelaar Jantje van Noordwijk en de Franse wijnhandelaar François Millet.
Rijke kooplieden allemaal, maar er woonden natuurlijk ook arme mensen in Brugge: de spinners, de wevers, de ververs, de havenarbeiders, om nog maar te zwijgen over de mensen die geen werk hadden en de vele bedelaars!
We vergezellen John en François op hun wandeling door Brugge en zien zo heel veel van die prachtige stad. Trouwens, bijna alle genoemde gebouwen en straten kun je met je eigen ogen gaan zien, want in geen stad zo dichtbij huis zijn zoveel gebouwen uit de Middeleeuwen bewaard gebleven als in deze stad in Vlaanderen.
De Pest, het dagelijks leven in Brugge en het geloof zijn andere onderwerpen die aan de orde komen in Brugge in de Middeleeuwen.

 

Jan Lobbrecht, 1690

 

Deze lessenserie bestaat uit de volgende onderdelen:

 

Middeleeuws Brugge en de handel

Nijverheid in middeleeuws Brugge

Leven in middeleeuws Brugge

Geloven in de middeleeeuwen

Verspreiding en gevolgen van de Pest

Brugse metten, 18 mei 1302

.
Als je dit icoontje ziet  kun je de tekst ook beluisteren!


 

  •  

    u