Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 1, nummer 5, oktober 2012.

Holocaust seminar in Jeruzalem

Binnenkort is het weer mogelijk deel te nemen aan het Engelstalige seminar ‘Lesgeven over WOII en de Holocaust’. Deelnemers volgen dit seminar aan de International School van Yad Vashem, het Holocaustmuseum in Jeruzalem. Deze studiereis wordt georganiseerd door het CIDI voor docenten middelbaar onderwijs en anderen die lesgeven over dit onderwerp. Gegadigden kunnen zich nu opgeven voor de winterreis, van 28 december 2012 tot 6 januari 2013. Het doel van dit seminar is uitwisseling van ideen en ervaringen, verdieping van historische kennis en het vertrouwd raken met nieuwe leermiddelen en methodes om verleden en heden op een aansprekende manier voor leerlingen aan elkaar te verbinden. Uitgangspunt hiervoor is de Nederlandse context, met een sterke nadruk op het belang van racismebestrijding en een besef van de waarde van mensenrechten en met aandacht voor de rollen slachtoffer, dader en omstander. Voor meer informatie en het aanmeldingsformulier: http://www.platformeducatiewo2.nl/seminars/seminar-winter-2012-13/.

Holocaust en andere genociden

Holocaust en andere genociden biedt kennis, beeld, en achtergronden over de holocaust en andere genociden speciaal voor docenten en opleiders. Op deze website kunt u o.a. hoofdstukken van een boek over de Holocaust en andere genociden downloaden. Ook biedt de website veel beeldmateriaal.

Studiemiddag parlementaire geschiedenis

Het Binnenhof is sinds jaar en dag het hart van de Nederlandse politiek. De geschiedenis is er dan ook letterlijk op straat te vinden. Daarom nodigt ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat, u uit voor een studiemiddag over de parlementaire geschiedenis van Nederland. U bent van harte welkom bij ProDemos op vrijdag 23 november in Den Haag. Tijdens deze studiemiddag geeft Prof. Dr. Henk te Velde een lezing over de geschiedenis van het Binnenhof, kunt u een kijkje nemen in de Eerste Kamer en de Ridderzaal en gaat u naar huis met een reader met acht geschiedeniswerkvormen van ProDemos. De studiemiddag begint om 15.00 uur en eindigt om 18.30 uur, deelname kost € 27,50. Meer informatie kunt u vinden op de website van ProDemos.

Amerika

Veel informatie over (de geschiedenis van) de V.S. en over lezingen van Frans Verhagen vindet u op http://www.amerika.nl.

Yes, you can!

Amerikaanse presidenten staan bekend om hun talent om te speechen. Dat kunnen uw leerlingen ook!
ProDemos en de Ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag nodigen alle Nederlandse scholieren uit om mee te doen aan de speechwedstrijd Yes, you can!
Deze speechwedstrijd is voor docenten een perfecte gelegenheid om leerlingen te interesseren voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen en ze te scholen in de kunst van de retorica. Een deskundige jury kiest de beste toespraak en de winnaar mag naar het exclusieve Amerikaanse verkiezingsontbijt in het Kurhaus in Scheveningen. Een indrukwekkende en leerzame ervaring die uw leerlingen niet snel zullen vergeten! Meer informatie vindt u op www.prodemos.nl/vs.

Onderwijskrant Presidentsverkiezingen

Op dinsdag 6 november gaan de Amerikanen naar de stembus. In Nederland volgen we deze verkiezingen op de voet. De president van de Verenigde Staten wordt gezien als n van de belangrijkste leiders van de wereld. Alle reden dus om ook in de les aandacht te besteden aan deze verkiezingen.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen lijken heel eenvoudig. Twee kandidaten, n stem. Maar schijn bedriegt. In een complex systeem met kiesmannen en het winner-take-allprincipe kan het zelfs gebeuren dat de president niet de persoon is die de meeste stemmen heeft gekregen. Ook zijn de Democraten en Republikeinen helemaal niet te vergelijken met een linkse en een rechtse partij in Nederland
. Leerlingen leren er in deze krant alles over! In de (v)mbo-krant aandacht voor the American Dream. Hoe klim je op van krantenjongen tot president? Daarnaast ook ruim aandacht voor de overeenkomsten en verschillen tussen Republikeinen en Democraten en het Amerikaanse kiesstelsel in een notendop.
De havo/vwo-krant start met Mount Rushmore; vier presidenten uitgehakt in een rots. Samen symboliseren zij de eerste 150 jaar van de Amerikaanse politieke geschiedenis. Daarnaast ruim aandacht voor de Amerikaanse verkiezingscampagne en de strijd om de swing-states.
Prijs en bestelgegevens De Onderwijskrant Amerikaanse presidentsverkiezingen telt acht pagina's en is te bestellen als pakket van 35 exemplaren (inclusief docentenhandleiding). Een pakket kost € 43,-.
Bestel de Onderwijskrant Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Historiana

Een Bta-versie van Historiana 'your portal to the past' is nu beschikbaar voor iedereen.

Cuba-crisis

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Cuba-crisis zorgde voor de ernstigste crisis in de Koude Oorlog. Ter gelegenheid hiervan is deze website gemaakt, met o.a. tips en lessen voor docenten geschiedenis. Op deze website staat een kritische bespreking van de film 'Dertien dagen' over deze crisis.

Geschiedeniswerkplaats Tweede Fase handleiding vwo

Noordhoff stelt een gratis handleiding beschikbaar bij de huidige editie van Geschiedeniswerkplaats vwo. Deze handleiding zorgt ervoor dat u met de huidige editie van Geschiedeniswerkplaats vwo het schooljaar 2012-2013 kunt overbruggen.De handleiding biedt u een:
- Hoofdzaken overzicht en Formulieren hoofdzaken voor leerlingen.
- Stappenwijzer bij het Opdrachtenboek historisch overzicht vwo

'Bij mij om de hoek'

Onder de titel 'Bij mij om de hoek' is in het kader van de Maand van de geschiedenis online een lespakket beschikbaar dat bestaat uit een website, een docentenhandleiding, leerlingenmateriaal en instructiefilmpjes. Het is op maat gemaakt voor drie verschillende doelgroepen:
- groep 7 en 8 van het basisonderwijs
- onderbouw van het voortgezet onderwijs
- tweede fase voortgezet onderwijs
Leerlingen gaan zelf aan de slag met het thema Arm & Rijk bij hun om de hoek. Ze doen onderzoek en maken een verhaal in tekst, beeld of film. Op die manier werken ze samen aan de geschiedenis van Arm & Rijk in Nederland. Als ze hun verhaal voor 1 november op de website van de Maand van de Geschiedenis zetten, maken ze kans op een mooie prijs.
In de Maand van de Geschiedenis organiseren honderden musea, archieven en andere culturele instellingen speciale tentoonstellingen en activiteiten rond een jaarlijks wisselend thema. De Maand van de Geschiedenis heeft dit jaar als thema Arm & Rijk en vindt plaats in oktober 2012. De deelnemende instellingen ontvangen uw leerlingen graag en kunnen hen helpen met hun verhaal. De Maand van de Geschiedenis wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met het Rijksmuseum.

Sskind

Op de website van Malmberg vindt u een gratis lespakket bij de film Sskind.

Vrouwenlexicon

Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot circa 1850. In korte biografische schetsen vindt u gegevens over vrouwen die ooit invloedrijk, beroemd of berucht waren, maar nu meestal zo goed als vergeten zijn.

Pre-Columbiaans Amerika

De geschiedenis van Amerika begint tegenwoordig, althans zo lijkt het, in 1492. Voor Pre-Columbiaans Amerika is in de Nederlandse schoolboeken nauwelijks of geen ruimte meer. Voor wie, bijvoorbeeld als een van de onderwerpen uit domein C of als praktische opdracht aandacht wil besteden aan deze boeiende en ooit zeer bloeiende beschavingen biedt Histoforum nuttige informatie. Bijvoorbeeld de tekst van een nascholing met zeer uitgebreide powerpoint presentaties, gemaakt door Jos Martens voor een bijeenkomst op de universiteit van Antwerpen. De tekst bestaat uit drie delen, de Azteken, Teotihuacan: stad der goden, navel van de wereld en Maya,  kinderen van de tijd 

Op deze pagina vindt u een aantal fraaie afbeeldingen met toelichting.

 

Berichten voor de volgende nieuwsbrief graag voor 15 oktober 2012 naar kaap@kpnmail.nl 

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht.
Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.