Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 5, nummer 88, september 2016 I

 

Dit is alweer de tweede nieuwsbrief van het schooljaar 2016-2017. Voor wie de eerste gemist heeft, deze is hier nog te lezen.

Start nieuw examenprogramma/syllabus vmbo

Voor leerlingen die in augustus 2016 starten in de derde klas van het vmbo geldt een vernieuwd examenprogramma en een nieuwe syllabus. Ter gelegenheid hiervan maakte SLO een nieuwe, digitale handreiking voor het schoolexamen. Hierin ok alle relevante informatie over het vernieuwde programma voor het ce en de bijbehorende nieuwe syllabus. 

VO-Digitaal Academy: 8 november 2016

Dit schooljaar organiseert Tijd voor Geschiedenis de achtste editie van de VO-Digitaal Academy. Deze Academy is een volledig verzorgde studie- en inspiratiedag over de digitalisering in het onderwijs en het gebruik van digitale leermiddelen.
Speciaal voor geschiedenisdocenten presenteren wij onze digitale lesmethodes Tijd voor Geschiedenis en de editie voor het Tweetalig Onderwijs Exploring Time. Ook krijgt u al een preview van onze vmbo editie.
Tijdens de Academy is er tussen de lezingen en presentaties door voldoende gelegenheid om met collega’s en auteurs te spreken. Edublogger Martijn Wijngaards opent de dag en Maarten van Rossem sluit af. Deelname is voor docenten geheel kosteloos en de studiedag is gevalideerd als nascholing. Meld u nu aan of kijk op www.vo-d.nl  voor meer informatie!  

Doodsoorzaak Lucy bekend

Onderzoekers menen dat ze de doodsoorzaak van Lucy hebben achterhaald. De resten van ‘Lucy’ (Australopithecus afarensis) werden in 1974 in Ethiopië teruggevonden. Lucy leefde zo’n 3,18 miljoen jaar geleden en is één van de oudste, meest complete skeletten van een volwassen rechtop lopende voorouder van de mens. 

Geschiedenis Festival 2016: 8 oktober in Haarlem

Geschiedenis leeft in Nederland! Dat blijkt uit het overweldigende succes van het Geschiedenis Festival van vorig jaar. Ook dit jaar organiseert Historisch Nieuwsblad hét evenement voor alle geschiedenisliefhebbers van Nederland. Een dag lang gaan de beste historici uit binnen- en buitenland met elkaar en het publiek in gesprek over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Inmiddels is het programma van het Geschiedenis Festival 2016 compleet. Een overzicht hiervan is te downloaden als blokkenschema op de website.
Ook dit jaar zijn historici en sprekers uit binnen- en buitenland van de partij, zoals Adam Zamoyski, Geert Mak, Annejet van der Zijl, Luc Panhuysen, Peter Longerich, Maarten van Rossem en Nigel Hamilton. Ook Herman Pleij, Michael Pye, Annegreet van Bergen en velen anderen hebben hun komst bevestigd.
De onderwerpen die de revue passeren lopen uiteen van de strijd om Europa tussen Willem III en Lodewijk XIV tot de ondergang van Napoleon en van Nederlandse atleten bij de Olympische Spelen in 1936 tot het internationale netwerk van Erasmus. Maar er is meer, zoals schrijfworkshops, een modeshow met uniformen uit WO1, een geschiedenisquiz en diverse snelcolleges. Het Geschiedenis Festival biedt voor elk wat wils.

Romeinen op wacht

Wat hield zo’n wachtdienst nu in? Dat moet eens worden onderzocht. Acht leden van de re-enactmentgroep Pax Romana zullen daarom in augustus een week lang op de gereconstructueerde Romeinse wachttoren bij Castellum Hoge Woerd (De Meern, Utrecht) de bewaking van de limes hernemen.Lees verder 

Tweedaagse conferentie van de KNAW over het thema 'Op zoek naar gepast verleden: literatuur, architectuur, kunst en de schepping van nationale identiteiten in de vroegmoderne tijd (ca. 1400-1700)'.

Tijdens deze conferentie worden de resultaten van een internationaal, multidisciplinair project Op zoek naar gepast verleden gepresenteerd. Mensen denken vaak dat nationale identiteiten zijn ontstaan in de negentiende eeuw, samen met nationale stijlen in architectuur, literatuur en de kunst. Maar al 500 jaar eerder ontstonden er geografisch en nationaal gedefinieerde identiteiten. 

Holocaust in Servië

Onder de titel Escalating into Holocaust; from execution squads to the gas van of the concentration camp at Sajmište. Two defining phases of the Holocaust in Serbia is er op 21 september 2016 's middags in het gebouw van het NIOD een studiebijeenkomst over de Holocaust in Servië in Amsterdam.

Meer informatie. 

De schuldige negentiende eeuw

Op internet kwam ik de aankondiging tegen van het boek The Modern Invention of the Medieval Executioner. In dit boek wordt afgerekend met het beeld van de Middeleeuwse beul zoals we dat waarschijnlijk allemaal hebben. Dit beeld blijkt echter een uitvinding te zijn van de negentiende eeuw. Als je geen zin hebt om het boek te lezen, dan kun je ook een uurtje naar een film over het onderwerp kijken.

Lesmateriaal

Op deze Engestalige website staat lesmateriaal voor verschillende leerjaren en over verschillende onderwerpen. Sommige thema's zijn met name geschikt voor het onderwijs in Engeland, maar enekel zijn, al dan niet in vertaling, zeker ook bruikbaar in Nederland.    

Nacht van de Dictatuur in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

Met o.a. Femke Halsema, Kustaw Bessems en Arend Jan Boekestijn
Op 8, 9 en 10 september 2016 komen alle facetten van dictaturen en hun leiders aan bod tijdens de Nacht van de Dictatuur in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. In Den Haag opent ProDemos de Nacht met een lezing van Femke Halsema, Arminius in Rotterdam trapt af met Arend Jan Boekestijn en De Balie in Amsterdam organiseert een bijeenkomst over de lange arm van dictaturen en dictators die soms tot in Nederland reikt.

Handen schudden

Alles heeft een geschiedenis, dus ook het handschudden. Maar dat wil niet zeggen dat deze geschiedenis ook bekend is. Vermoedens zijn er genoeg en ook is er visueel bewijs dat het handschudden geen recente 'uitvinding'is.

Oud New York

Iemand met de zeer Nederlandse naam, Dan Vanderkam, maakte, met hulp van de New York Public Library,  een website met een kaart van New York en daarop hotspots met foto's van New York uit de periode 1870-1970.

Geschiedenis voor op het marktplein

Op YouTube staat een college van Bas van der Meijden, docent op Windesheim in Zwolle, waarin hij, op een boeiende manier,  zijn visie geeft op het geschiedenisonderwijs van de toekomst. 

King Arthur

In Engeland is op de plaats die in verband gebracht wordt tot de legendarische koning Arthur zijn mogelijk resten gevonden van een paleis uit de zes eeuw.

Nascholing verlichtingsideeën & de democratische revoluties

Op 25 november organiseert Universiteit Utrecht op het Stedelijk Gymnasium in Utrecht van 9.30-17.00 uur een nascholingsconferentie havo/vwo over Verlichtingsideeën & de democratische revoluties met lezingen , didactische workshops en een debat.

Workshop Ontdekkers en reizigers in Rijksmuseum

In het museum vinden leerlingen uit het basisonderwijs sporen van de VOC, onderzoeken zij deze geduchte macht en zien zij met eigen ogen luxe handelswaar uit die tijd. In het Atelier van de Teekenschool tekenen en schilderen leerlingen een rijk reisverslag met zelfgemaakte inkt en verf.

Meer informatie  

De onbekende historie van de moderne Olympische Spelen

De Franse baron Pierre de Coubertin staat bekend als de grondlegger  van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896. Maar was dit wel de eerste editie sinds de christelijke Romeinse keizer Theodosius I vijftienhonderd jaar eerder de ‘heidense’ Griekse Spelen verbood? De  onbekende historie van de moderne Olympische Spelen betoogt van niet. Dit boek is bedoeld voor alle sportliefhebbers die het echte verhaal achter de moderne Olympische Spelen willen kennen.

De auteur, Bram Brouwer, bestudeert als onafhankelijk onderzoeker en publicist mythes in de sport. In 2015 verscheen bij 2010 Uitgevers zijn proefschrift De mythe van de rode bloedcel, dat aantoont dat de vermeende werking van epo op mythes lijkt te berusten. De onbekende historie van de moderne Olympische Spelen – gebonden – 144 pagina’s –
ISBN 978-94-90951-34-4 - €14,95 t/m 18 september, daarna €17,50.

Studiedag Koloniaal verleden in de klas

Welke plaats heeft het koloniale verleden in de Nederlandse samenleving? Hoe kunnen we dit deel van het verleden op een constructieve manier bespreken? Welke rol spelen musea en scholen in dit debat? Graag nodigen we leraren van de maatschappijvakken uit het voortgezet onderwijs uit om zich tijdens deze studiedag , 8 november 2016, te buigen over deze vragen.   

Docentendag Fontys Lerarenopleiding

Op vrijdag 7 oktober 2016 organiseert Fontys een docentendag met als titel Geschiedenisonderwijs in 2020. In een aantal uitdagende workshops zullen bevlogen collega’s samen met de deelnemers o.a. nadenken over onderwerpen als: ‘hoe bespreek ik moeilijke thema’s zoals de Armeense genocide in mijn lessen?’, ‘hoe kan ik geschiedenisonderwijs inzetten om leerlingen na te denken over de toekomst?’ en ‘hoe kunnen de lerarenopleiding en het voortgezet onderwijs samen een vakdidactisch netwerk opbouwen en onderhouden?’.
Meer informatie

VMBO-conferentie

Voor de negende keer organiseren de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, VGN en Prodemos de vmbo-conferentie met lezingen en workshops. Dit jaar op vrijdag 4 november 2016 van 10.00-16.30 op de Uithof in Utrecht. met o.a. informatie over het vernieuwde geschiedenis examen voor het vmbo. 

Didactieconferentie 2016

Op 25 en 26 november vindt de jaarlijkse didactiekconferentie van de VGN plaats in Huize Bergen in Vught. Inschrijven kan vanaf 1 september op de website van de VGN

De jaren zestig

Een collega van zestig korte fragmenten uit de jaren zestig met o.a. het fragment uit Top of Flop waarin de jury het Beatlesnummer I awant to hold youtr hand als flop betitelde. 

De IJzeren Eeuw in de klas

SchoolTV selecteerde fragmenten uit de documentairereeks De IJzeren Eeuw voor het onderwijs.

Littekens in het landschap

Onder de projectnaam 'Littekens in het landschap' gaat de Drentse Bond Heemschut alle veldslagen in Drente tussen 1227 en de Koude Oorlog in kaart brengen met als uiteindelijke opbrengst een app en een website. Misschien brengt dit bericht leerlingen in die provincie op een idee voor bijvoorbeeld een praktische opdracht of een profielwerkstuk.

 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.