Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 5, nummer 87, augustus 2016

 

Studiemiddag Eerste Wereldoorlog

De website Eerstewereldoorlog.nu  organiseert een tweede netwerkdag op woensdag 31 augustus. Het thema van de middag is 'Nederlands onderwijs en de Eerste Wereldoorlog'. Verschillende experts uit Nederland én België geven presentaties en workshops.
Locatie: Waterliniemuseum, Achterdijk 23 in Bunnik
Tijd: 13.00-17.00 uur

Deelname is gratis. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@eerstewereldoorlog.nu. Graag ook met vermelding van twee voorkeuren voor workshops.

Nascholingsconferentie ‘De Hongaarse Opstand: 60 jaar later’

Op donderdag 29 september a.s. organiseert de Atlantische Commissie, in samenwerking met de Hongaarse Ambassade in Nederland, NHL Hogeschool en de Christelijke Hogeschool Windesheim, de nascholingsconferentie getiteld ‘De Hongaarse Opstand: 60 jaar later’ in Zwolle.

Op 23 oktober 2016 is het 60 jaar geleden dat de Hongaarse Opstand uitbrak in Boedapest. De Hongaarse Opstand symboliseert een belangrijke episode uit het Koude Oorlog-tijdperk dat niet zo stabiel was als vaak wordt gedacht en bovendien gekenmerkt werd door brede en brute onderdrukking. Tijdens de conferentie is er aandacht voor het contemporaine perspectief op de gebeurtenissen uit 1956, zowel vanuit Hongarije, als het Warschaupact en de internationale gemeenschap. Hierbij wordt gebruik gemaakt van recent beschikbaar gekomen archiefmateriaal. Tevens wordt de relatie met de huidige vluchtelingencrisis gelegd, door te bekijken hoe de 200.000 Hongaarse vluchtelingen in Nederland en elders in Europa werden ontvangen. Ook komt een ooggetuige aan het woord, die in 1956 naar Nederland gevlucht is.

Deelnemers ontvangen daarnaast een gratis lesmodule over de Hongaarse Opstand die speciaal voor deze conferentie is samengesteld door de Atlantische Commissie en de Hongaarse Ambassade in Nederland.

Kijk voor meer informatie en het digitale aanmeldingsformulier op de website van de Atlantische Commissie.

Datum en tijden: Donderdag 29 september 2016
13.00 – 17.30 uur ontvangst met lunch om 12.00 uur
Locatie: Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle
Deelnamekosten: € 110,- (per persoon), € 25,- (voltijd studenten) en gratis voor docenten en studenten van de organiserende hogescholen 

Dronken mensen in de middeleeuwen water?

Dat er in de middeleeuwen weinig water werd gedronken is een van die hardnekkige mythes over de middeleeuwen, zoals in dit artikel wordt uitgelegd.   

Historisch filmmateriaal

Op deze website staan veertien documentaires met historisch filmmateriaal over de geschiedenis van de twintigste eeuw..

Verloren gewaande dagboeken van Himmler gevonden

Historici onderzochten eerder al Himmler-dagboeken uit de jaren 1941, 1942 en 1945. Maar de andere delen leken verloren te zijn gegaan na confiscatie door het Rode Leger aan het einde van de oorlog. Tot nu, want dagboeken uit de jaren 1938, 1943 en 1944 zijn recent teruggevonden in een archief van de Russische ministerie van Defensie in Podolsk, een stad ten zuiden van Moscou. 

Gedoe over het geschiedenisprogramma op Amerikaanse universiteiten

In de V.S. is er discussie over het niet verplicht stellen van modules over de geschiedenis van de V.S. op universiteiten voor studenten di geschiedenis als hoofdvak hebben. Sommige universiteiten reageren dat het verplicht stellen niet nodig is, stduenten doen deze modules sowieso wel.

Boekbesprekingen

Op de website van History News Network staat een bespreking van The bombers and the bombed van Richard Overy, een boek over de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog..
Op Histoforum staan besprekingen van De Romanovs van Simon Sebag Montefiore, De culturele revolutie in China van Frank Dikötter en Shakespeares's rusteloze wereld. Een verrassende geschiedenis in twintig voorwerpen van Neil MacGregor..

Understanding early modern primary sources

Understanding early modern primary sources is een inleiding onder redactie van Laura Sangha en Jonathan Willis tot de rijke schat aan bronnenmateriaal over de vroegmoderne geschiedenis. 

Universiteit van Nederland

De Universiteit ven Nederland is een website met korte colleges (ongeveer 15 minuten) over allerhande onderwerpen en dus ook over geschiedenis. De website bevat bijvoorbeeld een aantal colleges over de Koude Oorlog van professor André Gerrits, over de V.S. van professor Doeko Bosscher, de Gouden Eeuw van professor Maarten Prak en de oudheid van emeritus hoogleraar Fik Meijer.

Nieuwe docenten, meld je aan voor onze netwerkbijeenkomst !

Ben jij een relatief nieuwe docent geschiedenis, een enthousiaste jonge hond die het leuk vindt om geestverwanten te ontmoeten en graag ideeën en ervaringen wil uitwisselen? Dan nodigen we je van harte uit voor onze netwerkmiddag voor startende docenten geschiedenis op zaterdag 1 oktober in Utrecht.
Wij zorgen voor een leuke excursie naar Museum Catharijneconvent die je de mogelijkheid biedt je historische kennis bij te spijkeren en je lesmateriaal verder uit te breiden. Het programma zal duren van 13-17 uur en de kosten bedragen een tientje (€13,50 als je niet in het bezit van een museumkaart bent). Dat is inclusief koffie/thee vooraf, lezing en rondleiding, en een borrel ter afsluiting. Wees gegarandeerd van een plek en meld je aan door een mail te sturen aan commissielid Paula van Rooij (pamj.van.rooij@gmail.com). Je bent ook van harte welkom op onze Facebookgroep Nieuwe Docenten VGN. We hopen je dan te ontmoeten!
Jurjen van der Garde, Maarten van Gils. Paula van Rooij, Pim Sanders 

Demonstraties en lezingen tijdens zwaardendag in Rijksmuseum van Oudheden

Voor zwaardenliefhebbers van alle leeftijden organiseert het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden op zondag 21 augustus 2016 een zwaardendag met demonstraties, korte lezingen, rondleidingen en een zwaardenspeurtocht. Kinderen kunnen aanschuiven bij de kinderzomeractiviteit ‘Romein in één dag’ en een eigen zwaard knutselen. De zwaardendag wordt georganiseerd bij de tentoonstelling ‘Vlijmscherp Verleden’, die nog tot en met 2 oktober 2016 te zien is.
Tijdens de zwaardendag op 21 augustus laten de leden van de Historical European Martial Arts-bond hun historische zwaardvechtkunsten zien. Budokai Leiden en Kendokai Den Haag demonstreren de krijgskunsten van de samoerai. Er zijn rondleidingen door conservatoren Annemarieke Willemsen en Luc Amkreutz over de tentoonstelling ‘Vlijmscherp Verleden’, waar ruim tweehonderd historische zwaarden te zien zijn. Daarnaast zijn er lezingen, onder andere door Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum (‘Van zwaard tot sabel’ om 12 uur) en Mario Damen van de Universiteit Amsterdam (‘Ridders in de Middeleeuwen’ om 14 uur).
De zwaardendag vindt plaats op zondag 21 augustus 2016, tussen 12.00 en 17.00 uur. Het museum is open vanaf 10 uur. Alle activiteiten zijn gratis bij de entree voor het museum. Volwassenen betalen €9,50 (Museumkaart gratis) en voor kinderen van 5 t/m 12 jaar is de toegang €4.

Zie www.rmo.nl/zwaardendag voor het actuele programma.


 

De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.