Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 6, nummer 111, oktober 2017 I

 

Overzicht (na)scholingen e.d.

- Dag van de Geschiedenisdidactiek van de RUG op 5 oktober 2017

- Geschiedenis Festival Haarlem, 7 oktober 2017

- Vmbo conferentie 3 november 2017

- Nascholingsdag Dekolonisatie Nederlands-Indië/Indonesië op landgoed Bronbeek, 3 november 2017

- Nascholing Holocaust/Shoah bij het NIOD in Amsterdam, 4 november 2017

- Scholingsdag VO-Digitaal Academy in Maarsen, 7 november

- Geschiedenisdag ICLON, 10 november 2017

- VGN Didactiekconferentie 10 en 11 november 2017 in Vught

- Nascholingsconferentie Europa en de Islamitische wereld, 17 november 2017

- Docentendag Geschiedenis Noordhoff in Kasteel Woerden, 24 november 2017

- Examenconferentie geschiedenis Utrecht, 24 november 2017

- Vakinhoudelijke nascholing Duitsland in Amsterdam, 1 december

De Russische Revolutie: hoe Rusland worstelt met z’n verleden

Voor de herdenkingseditie van Tragedie van een volk van Orlando Figes schreef de auteur een nawoord bij het boek waarin hij terugkijkt op de Russische revolutie en de ‘voorspellingen’ die hij in zijn boek deed. Je leest dit nawoord op Historiek:  

Nascholingsconferentie Europa en de Islamitische wereld

Wil je in je lessen aansluiten bij actuele gebeurtenissen, maar ervaar je hiaten in je kennis over de islamitische wereld? Op 17 november 2017 organiseren Leiden Islam Academie van de Universiteit Leiden en de VGN Commissie Wereldgeschiedenis een nascholingsconferentie over dit thema.

Klik hier voor het programma en het adres waar u zich kunt aanmelden.   

Moeilijke en minder moeilijke vragen

In elk examen komen vragen voor waar leerlingen problemen mee hebben en vragen die zij minder moeilijk vinden. Van elke vraag uit het eerste tijdvak wordt de p-waarde berekend. Dit is de gemiddelde score van alle leerlingen op een vraag. De p-waarde is daarmee een indicatie van de moeilijkheidsgraad van een vraag. De p-waarde ligt tussen 0 en 100 en hoe hoger het getal des te beter is de vraag gemaakt. 

Als u de p-waardes vermeldt op de toets kan een leerling zijn eigen score vergelijken met de gemiddelde score van alle leerlingen in Nederland. Maar u kunt leerlingen natuurlijk ook laten oefenen met eenvoudige en complexere opgaven zodat de leerling inzicht krijg in zijn eigen niveau.

 

De p-waardes van alle vragen sinds 2006 zijn op Histoforum vermeld in een excel-bestand. Per periode en historische context staan de vragen in oplopende moeilijkheidsgraad zodat u eenvoudig een keuze uit eenvoudige en moeilijke vragen kunt maken. Bij elke periode of context staat een directe link naar het bijbehorende word-bestand (inloggegevens via kaap@kpnmail.nl).

Werken aan groei (Assessment for Learning)

De belangstelling voor formatieve toetsing/evaluatie, in het Engels Assessment for Learning, is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Zie bijvoorbeeld het aantal leden van de Facebook-groep Actief leren zonder cijfers. Op Histoforum vindt u een aantal artikelen met achtergrondinformatie over, wat ik zelf liever, werken aan groei noem.  Tijdens de VGN Didactiekconferentie in november eeft Robbert-Jan Poortvliet een workshop over formatieve toetsing.

De Opstand en de Beeldenstorm

Dit onderdeel van Histoforum bevat diverse opdrachten over de Opstand en de beeldenstorm. Met het bijgeleverde excelinstrument kunt u een indicatie krigen van de, relatieve, moeilijkheidsgraad van de opdracht.   

Nineveh - hoofdstad van een wereldrijk

Nineveh, ooit de hoofdstad van het machtige Assyrische Rijk en de grootste stad van de wereld, herrijst deze winter in Leiden. Het Rijksmuseum van Oudheden brengt 250 van Nineveh’s topstukken uit internationale musea weer bij elkaar. Dat is voor het eerst sinds de ontdekking van de antieke stadsruïnes in het huidige Noord-Irak, ruim 180 jaar geleden. De tentoonstelling bestrijkt meer dan 9000 jaar, van de eerste bewoning van Nineveh en de val van het Assyrische rijk tot de avontuurlijke archeologische opgravingen in de negentiende en twintigste eeuw. Ook het Bijbelse Nineveh komt aan bod. Het verhaal eindigt bij de recente vernielingen van de ruïnes, 3D reconstructies van reliëfs uit een paleiszaal en vertelt over het belang van het werelderfgoed. De tentoonstelling is te zien van 20 oktober 2017 tot en met 25 maart 2018. Meer informatie over de tentoonstelling en bijbehorende activiteiten vindt u op http://www.rmo.nl/nineveh

De Canon van Nederland

 Vanaf 23 september is in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de Canon van Nederland te zien: een presentatie van de hele geschiedenis van ons land, van 'hunebed tot heden'. De nieuwe presentatie, die tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam als partner, toont hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen.  

Geschiedenisfestival Haarlem

Op 7 oktober wordt het jaarlijkse Geschiedenis Festival in Haarlem gehouden. De beste historici uit binnen- en buitenland gaan met elkaar en het publiek in gesprek over tal van actuele en historische onderwerpen. Aan bod komen o.a. de hevige strijd tijdens het Ardennenoffensief (Beevor) tot een kritische kijk op de Surinaamse geschiedenis (Cynthia McLeod en Leo Balai). Van geluk tijdens de Gouden Eeuw (Noordervliet) tot het trieste lot van Indiaanse stammen in negentiende-eeuws Amerika (Cozzens). Ook de actualiteit staat volop in de schijnwerpers, met een panelgesprek over Merkels Duitsland en een debat over de impact van de Brexit op de Europese verhoudingen.
Een greep uit het sprekersaanbod: Sir Antony Beevor, Suzanna Jansen, Luc Panhuysen, Peter Cozzens, Maarten van Rossem, Nelleke Noordervliet, Frits van Oostrom, Yuri Slezkine, Herman Pleij, Adrian Goldsworthy, Willem Melching, Annegreet van Bergen, Harmen Snel en vele anderen.
Het definitieve programma vindt u hier. 

Stoomtram

Een aardig filmpje voor met name leerlingen van de basisschool over een 'ritje' (2,5 uur) van schoolkinderen met de stoomtram in 1936 van Winschoten naar Emmen, waarbij in Ter Apel van locomotief moest worden gewisseld.

Luther

Het Luther jaar zit er alweer bijna op al moet de Lutherdag 31 oktober, natuurlijk nog komen. Maar pas nu wedrd ik geattendeerd op eenn Luther bordspel. Niet onverwacht is het wel een Duits spel. Verkrijgbaar o.a. via Amazon Duitsland.



De nieuwste toevoegingen aan de website vindt u altijd in dit overzicht. Actuele historische nieuwsberichten vindt u bij elkaar in de rubriek nieuws van Histoforum
Een overzicht van alle nieuwsbrieven sinds 2002 vindt u in het nieuwsbrieven archief.