Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 7, nummer 121, maart 2018 I

 

Overzicht (na)scholingen en conferenties

- Vierde VGN Congres in Openluchtmuseum Arnhem, 9 maart 2018

- Workshop gewijzigd examen havo, 22 maart 2018

- Workshop over differentiatie en zorgleerlingen in de geschiedenisles, 18 mei 2018    

Nieuwe conceptsyllabi havo en vwo

De conceptsyllabi voor havo (2021) en vwo (2022) staan op de website van de VGN. Daarvindt u ook het verslag van het onderzoek dat Elise Storck en Eline R. de Graaf  in opdracht van het CvTE deden over het ‘groot onderhoud’ aan de syllabus geschiedenis H/V, najaar 2016.

U kunt nog tot en met zondag 4 maart 2018 uw mening geven over de conceptsyllabi. Daarna is de enquête gesloten. 

Alleen hij, roman over Auschwitz

Op Histoforum staat een bespreking van de spannende roman Alleen hij over een poging van iemand om zich toegang te verschaffen tot het concentratiekamp Auschwitz om een man te helpen daaruit te ontsnappen.

Nicolaas op oorlogspad 

Al sinds zijn jeugd is Nicolaas Veul (33) gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Hij groeide op met zijn helden uit Saving Private Ryan en The Band of Brothers en in videogames kan hij die oorlog dunnetjes overdoen. Nu er steeds minder mensen zijn die hem kunnen navertellen, en de oorlog op het gebied van entertainment populairder is dan ooit, rijst bij Nicolaas de vraag: ‘Wat betekent die oorlog nog anno 2018?’
Nicolaas op oorlogspad is een zoektocht naar de oorlog die zich niet afspeelt in het verleden maar in het heden.

In vier delen ontmoet hij kleurrijke Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt, maar er toch diep door zijn geraakt, of juist helemaal niet. Ze willen de oorlog herbeleven, opgraven, hem spelen of er goed geld mee verdienen. En zo staat hij oog in oog met nazi-zombies, gaat hij mee op jacht naar zeldzame nazi-helmen en beleeft de bevrijding in Normandië in Europa’s grootste re-enactment.
Vanaf dinsdag 12 april om 20.55 uur op NPO 3.  

Plan voor ondergronds museum bij Muur van Mussert wint ontwerpwedstrijd

Rick Abelen, student van de TU Eindhoven, heeft de prijsvraag Toekomst van de Muur van Mussert in Lunteren gewonnen. Bij de muur hield de NSB, de nationaal-socialistische partij in Nederland, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog grote bijeenkomsten.

Lees meer. 

Visions of War (W.O.I)

Op Europeana staat een nieuwe online tentoonstelling met kunst over de Eerste Wereldoorlog. 

Foto's van Breitner

George Breitner was niet alleen schilder, van o.a. Amsterdamse stadsgezichten, hij fotografeerde het leven in Amsterdam ook. Op Europeana staat een aantal van zijn foto's, gemaakt in die stad.

Gevangen in het veen: De geschiedenis van de Emslandkampen.

in Gevangen in het veen beschrijft Pieter Albers de geschiedenis van de Emslandkampen. Precies vijfentachtig jaar geleden, een dag na de brand in de Rijksdag op 27 februari 1933, vaardigde Adolf Hitler een wet uit om volk en staat te beschermen tegen politieke tegenstanders. In ijltempo werden 15 concentratiekampen gebouwd in het verlaten Emsland waar al snel duizenden politieke tegenstanders, geleerden, schrijvers, vakbondsleiders en kunstenaars als dwangarbeiders werden vastgezet. Ze moesten zonder deugdelijk materiaal veen afgraven zodat er landbouwgrond ontstond. Mensen uit de omgeving werden geronseld om de rol van opzichter op zich te nemen. In ruil daarvoor werd hen een boerderij beloofd.
Vanaf 1939 werden ook massaal krijgsgevangenen naar de concentratiekampen vlak over de Nederlandse grens gestuurd. De levensomstandigheden verslechterden drastisch. Vanaf 1943 werden er ook verzetsstrijders uit België en Frankrijk gestationeerd. Een jaar later werden ook zestig inwoners uit Putten naar de Emslandkampen gestuurd. Er zijn in totaal zijn tussen de 180.000 en 250.000 gevangenen naar de kampen gestuurd: 30.000 gevangenen overleefden het niet.
Gevangen in het veen | Pieter Albers | ISBN 9789401912761 | €20,00 .   

Eindelijk: Neanderthalerkunst!

Een datering van Spaanse rotstekeningen leverde een verrassing op: ze zijn door Neanderthalers gemaakt. „Dit is een doorbraak.” Neanderthalers maakten óók rotstekeningen. Ze bestippelden rotswanden, kleurden witte druipstenen rood, schilderden abstracte figuren en lieten afdrukken van hun handen achter in diepe grotten.
Het inzicht dat ook Neanderthalers ‘kunst’ produceerden is revolutionair en volgt uit nieuwe dateringen van Spaanse grottekeningen die al langer bekend waren.
Lees verder 

Motiveren is te leren

Als er iets is wat docenten gelukkig maakt dan is het een klas vol met intrinsiek gemotiveerde, in de stof geïnteresseerde en hardwerkende leerlingen. Dit in tegenstelling tot de praktijk, waarin zich vele (nog) ongemotiveerde leerlingen in de klas bevinden. Een zes is goed genoeg, een vijf vaak het resultaat. Maar gelukkig: Motiveren is te leren.
Op basis van 38 jaar ervaring in onderwijs en leerlingbegeleiding en 15 jaren bestudering van de wetenschappelijke literatuur over motivatie schreef docent Dirk van der Wulp het boek Motiveren is te leren, direct toepasbare voorbeelden, wetenschappelijk onderbouwd met antwoorden op de vraag: Hoe help je leerlingen hun motivatie (terug) te vinden?'

Werkvormen

Via een tweet op Twitter kwam ik terecht op een website over werkvormen van het acteursbureau Kapok. Van 290 werkvormen worden kort doel en inhoud beschreven, gevolg door een literatuurverwijzing.