Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 10, nummer 160, januari 2020 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

Workshop Historische Context het Britse Rijk, 24 januari 2020 in Utrecht

- Bijeenkomst Wereldgeschiedeniss, 5 februari 2020 in Utrecht

Workshop Historische Context het Britse Rijk, 7 februari 2020 in Utrecht

- Oral History in de klas, 9 februari 2020 in Nijmegen.

- Toetsrevolutie Congres over feedback, 3 maart 2020

- Geschiedeniscongres VGN, 13 maart 2020 

- Educatieconferentie plaats relatie burgerschapsvorming en W.O.II

- Workshop Historische Context China 1842-2001, 26 maart in Utrecht

- Lezing Maarten van Rossem over politiek in de VS, 2 april 2020

- Lezing Maarten van Rossem over politiek in de VS, 218 juni 2020

- Lezing Maarten van Rossem over politiek in de VS, 17 september 2020

Slavernij

Pas onlangs verscheen een bijzonder boek dat ook in Nederlanse vertaling beschikbaar is. Pas onlangs verschenen omdat het al lang geleden werd geschreven. Het bevat het levensverhaal van Oluale Kossola, de laatst levende Afrikaan die als slaafgenmaakte naaar Amerika werd verscheept. Schrijfter van Barracoon is Zora Nele Hurston die het baseerde op gesprekken met Kossola.

Lees het artikel in Trouw over dit boek.

Toetsopdracht

Leerlingen vinden het vaak moeilijk om zich te verplaatsen in andere tijden, gewend als ze zijn aan het beoordelen van het verleden vanuit verworvenheden, normen en waarden van hun eigen tijd. Met onderstaande (toets)opdracht werken zij aan deze vaardigheid. 

Bron

 Op 12 mei 1900 in de Emmer Courant:
'De arbeider D. Oost kreeg dezer dagen bij het turfgraven een bertsje tusschen den rechterduim en den wijsvinger. Als gewoonlijk werd daarvan weing notitie genomen, doch weldra zwol daardoor de bovenarm onder zware pijn zoodanig op, dat men de hulp van een geneeskundige noodzakelijk achtte, welke bloedvergiftiging constateerde. Wel schadelijk voor de man met zijn gezin, in dezen tijd des jaars, daar volstrekte rust tot herstel noodig is.'

Gebruik de bron


Waarom is de bloedvergiftiging van de heer Oost zo schadelijk voor zijn gezin? Zie ook deze opdracht over standplaaatsgebondenheid.

 

114 andere toetsopdrachten     

Atlantische Onderwijsconferentie

18 maart 2020 organiseert de Atlantische Onderwijscommisssie in Paushuize in Utrecht een conferentie onder de titel 75 jaar vrijheid: waaar staan we nu?. In 2020 staat Nederland stil bij 75 jaar bevrijding en zal Amerika in de ban zijn van de presidentiële verkiezingen in november. Dit zijn twee van de onderwerpen die op 18 maart aan bod zullen komen. Tijdens het ochtendprogramma van de conferentie staan inhoudelijke lezingen op het programma, met sprekers als Jaap Verheul, waarbij we bekijken wat 75 jaar na de bevrijding nog de rol van Amerika is in het beschermen van Europa. Bovendien zal er aandacht besteed worden aan een relatief nieuw thema: cyberveiligheid. Wat zal de rol van cyberdreigingen zijn voor de vrijheid en veiligheid van Nederland? Maar ook: wat is de rol van nepnieuws in onze samenleving en hoe kunnen leerlingen het herkennen? In de middag zijn er praktische workshops, waarvan er één verzorgd zal worden door DROG, experts op het gebied van desinformatie. Voor een volledig overzicht van de dag zie het programma.

Historische context China

Jef Abbeel recenseerde voor Histoforum Chinese propaganda verblindt de wereld van Jeanne Boden. In de loop der jaren schreef Jef Abbeel tot nu toe 31 recensies van boeken over de geschiedenis van China. Op deze pagina vindt u een overzicht.

Hoe werkt het Amerikaanse politieke stelsel?

Amerikaanse presidenten lijken machtig als geen ander en toch kunnen ze maar zelden hun wensen verwerkelijken. Hoe kan dat? Hoe zit dat presidentschap in elkaar? Hoe verhoudt de president zich tot het Congres, de kiezer en de media? Hoe hebben presidenten in het verleden invulling gegeven aan het ambt? En hoe werkt dat Amerikaanse verkiezingssysteem precies?

Frans en Paul Verhagen belichten in het boek Het Amerikaanse presidentschap lichtvoetig en helder de vele facetten van het Amerikaanse presidentschap. Hun uitgebreide kennis van de geschiedenis en het politieke systeem van de Verenigde Staten maakt dit boek tot een onmisbare handleiding voor iedereen die meer wil weten over het machtigste ambt ter wereld. Vol fun facts over verkiezingen, campagnes, presidenten en vicepresidenten.


Het Amerikaanse Presidentschap | Het nachtigste ambt ter wereld | Frans en Paul Verhagen | 9789401916325 | € 20,- | Verschijnt 14 januari 2020

Congres VGN

Op 13 maart 2020 vindt in het Nationaal Archief in Den Haag het Nationale Geschiedeniscongres plaats. Zie voor programma en aanmelden de website van de VGN.

Kialo

Kialo is  een online tool om leerlingen te helpen structuur te geven aan een debat. Met andere woorden de tool helpt leerlingen om, eventueel samen met anderen, hun denken over stellingen aan te scherpen en argumenten te prioriteren.

De educatieve versie is gratis.

Extra workshop over ‘China 1842-2001’ op donderdag 26 maart

Gezien het grote animo voor de workshop over de historische context ‘China 1842 – 2001’ op 26 maart 2020, is er besloten een extra workshop te organiseren. Deze zal ook gaan plaatsvinden op donderdag 26 maart maar dan in de ochtend van 9.30 tot 13.00 in de Sweelinckzaal op Drift 21.
Lees verder

Toetsrevolutiecongres

Op 3 maaart is er een congres over het geven van feedback georganiseerd door Toetsrevolutie met toonaangevende experts. Alle informatie over dit congres vindt u hier.  

Vlaamse canon

Ik heb een hekel aan canons, zegt Geert Van Istendael. Canons zijn machines die uitsluiting produceren. Zaligheid binnen, verdoemenis buiten. Maar goed, er zijn blijkbaar Vlamingen, en niet de geringste, die ab-so-luut een canon willen om de Vlaamse natie op te stoten in de vaart der volken. Welaan dan, hier enkele voorstellen.
Lees verder

Genetisch onderzoek

Steeds vaker is lees je berichten over het belang van genetica voor onderzoek naar de oudste mensen. Bijvoorbeeld in dit bericht van juni vorig jaar over een groep  die zo'n 5000 jaar gelden naar Amerika kwam en waarvan geen archeologische sporen resteren.

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.