Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 10, nummer 169, juni 2020 I

Overzicht (na)scholingen en conferenties

Als gevolg van de beperkende maatregelen van de overheid is onderstaan overzicht is helaas niet meer actueel.

 

- Lezing Maarten van Rossem over politiek in de VS, 18 juni 2020

- Collegedag Koloniale geschiedenis, 11 september 2020 in Arnhem

- Lezing Maarten van Rossem over politiek in de VS, 17 september 2020

Geschiedenislokaal

Lokale erfgoedinstellingen beschikken over een schat aan bronnen die het geschiedenisonderwijs kunnen verrijken. Hoe krijgen we deze bronnen het klaslokaal in? Waar zijn leerlingen en docenten naar op zoek? Via het educatieve platform Geschiedenislokaal presenteren inmiddels vele erfgoedinstellingen een keur aan digitale bronnen voor het onderwijs.

Lees verder  

Formatief handelen

De laatste weken heb ik een aantal nieuwe voorbeelden toegevoegd aan de rubriek over formatief handelen.

Document dat Himmler fataal werd opgedoken

De papieren waarmee Heinrich Himmler tevergeefs door geallieerde linies probeerde te komen, zijn 75 jaar na zijn dood opgedoken. De familie van een Britse inlichtingenofficier heeft het document aan een Brits museum geschonken, samen met de bretels die de SS-leider aanhad bij zijn arrestatie.
Lees verder 

‘Het lijdend menschdom’ in Stad: de Groninger Ziekte van 1826

Eeuwenlang klonken de klokken van de Martinitoren om een begrafenis aan te kondigen. Dat veranderde in 1826. In dat jaar stierf in de stad Groningen ongeveer 10 procent van de bevolking aan een besmettelijke ziekte. Het onophoudelijke klokgelui zou volgens de Raad 'een nadelige en op de geest nog meer neerbuigende indruk' maken.
Lees verder

Het oneindige conflict tussen Noord en Zuid

Noord-Korea blijft tot de verbeelding spreken, met onlangs nog de geheimzinnige korte verdwijning van Kim Jong-un. Zuid-Korea biedt meer openheid. Vroeger vormde het schiereiland één koninkrijk, maar de verschillen tussen beide landen zijn inmiddels levensgroot. Sheila Miyoshi Jager heeft de eerste uitgebreide geschiedenis geschreven over de vaak verkeerd begrepen oorlog.
De auteur beschrijft in Broederstrijd in Korea de geschiedenis van het oneindige conflict in Noord- en Zuid-Korea: van de Tweede Wereldoorlog tot de ontmoeting van de Koreaanse leiders met Donald Trump in 2019. Op basis van recent vrijgegeven diplomatieke bronnen uit China, Zuid-Korea en de voormalige Sovjet-Unie analyseert Jager de militaire strategie van de oorlog op het allerhoogste niveau.
Broederstrijd in Korea | Het oneindige confilct tussen Noord en Zuid | Sheila Miyoshi Jager | 9789401916677 | € 39,99 | Verschijnt 30 juni 2020

Joods vastgoed uit de oorlog

Vier op de vijf Nederlandse gemeenten weten niet dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed in hun gebied is onteigend en doorverkocht aan de Duitse bezetter, meldt journalistiek platform Pointer woensdag. Zes op de tien Nederlandse gemeenten zegt onderzoeken in te willen stellen en eventuele compensatieregelingen te willen treffen.

In de sporen van Benno

Benno ter Berg was een Joodse jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Assen woonde met zijn familie. Via Westerbork is hij in Auschwitz terecht gekomen, waar hij in 1942 werd vermoord. Benno hield een dagboek bij, waarin hij zijn leven in de oorlogsjaren beschrijft. Het dagboek van Benno wordt bewaard in het Drents Archief.

Via een interactieve quiz via het platform Spacetime Layers duiken leerlingen in het leven van Benno, zijn ouders en zijn zusje. Een verhaal zonder goede afloop, maar des te belangrijker voor leerlingen om mee in aanraking te komen in dit bevrijdingsjaar.
De lesbrief met instructies voor de leerlingen kunt u hier downloaden.
De quiz is geschikt voor alle klassen en niveaus en is een mooie aanvulling op geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog.

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.