Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 10, nummer 176, november 2020 II

Overzicht (na)scholingen en conferenties

Als gevolg van de beperkende maatregelen van de overheid is onderstaand overzicht  helaas onder voorbehoud.

 

- Virtual Academy van Tijd voor Geschiedenis (online), 17 november 2020

- Workshop Duitsland 4 december 9.30-13.00 (vol aanmelden voor de reservelijst via  nascholinguu@gmail.com

- Workshop Duitsland 4 december 13.30-17.00  

- Studiereis Bonn, 10 en 11 december 2020.

- Studiereis Yad Vashem, Jeruzalem, 26-12-2020 - 03-01-2021

- Workshop Historische Context China, 5 maart 2021 in Utrecht 09.30-13.00 (basis)

- Workshop Historische Context China, 5 maart 2021 in Utrecht 13.30-17.00 (verdiepend)

- PLG Geschiedenis ‘Historici de grens over’, periode januari-april 2021

- Workshop Canon Tijdvak 1 t/m 8 door verschillende wetenschappers op 20 januari 2021 van 15.30 tot 20.30 inUtrecht.
- Workshop Canon Tijdvak 9 en 10 door verschillende wetenschappers op 27 januari 2021 van 15.30 tot 20.30 in Utrecht

- Didactiekconferentie VGN, 4 en 5 februari 2021 in Hulshorst.
- Workshop De Verlichting met Jeroen Koch op 8 april 2021 van 13.30 – 17.00. (Bij voldoende animo komt er ook een workshop in de ochtend) in Utrecht.

In het voorjaar 2021 vermoedelijk ook online workshops voor de volgende Historische Contexten:
- Steden en Burgers.
- Het Britse Rijk.
- Duitsland.
- China.

Lesbrief n.a.v. de moord op Samuel Paty

Prof. dr. Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht), Prof. dr. M. De Haan, Educatie en Pedagogiek (Universiteit Utrecht) dr. Bjorn Wansink, Educatie en Pedagogiek (Universiteit Utrecht) en Nikki Sterkenburg, MA (projectleider TerInfo)e hebben een lesbrief gemaakt n.a.v. de moord op Samuel Paty.  

Kritische kanttekeningen bij wet op het Burgerschapsonderwijs

Op de website  Stuk Rood Vlees staat een kritisch stuk van lector Burgerschapsonderwijs aan de Hogeschool van Amsterdam Hessel Nieuwelink over de nieuwe wet op het burgerschapsonderwijs.  

Doodgewone mannen | De rol van een Duits politiebataljon in de Endlösung in Polen

Hoe kunnen doodgewone mannen veranderen in moordmachines? Wat is er voor nodig om iemand tot een ogenschijnlijk gewetenloze moordenaar te maken? Christopher R. Browning, emeritus hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Noord-Carolina en gespecialiseerd in de Holocaust, laat de antwoorden zien in Doodgewone mannen aan de hand van uniek onderzoeksmateriaal. Het boek is vanaf 8 december 2020 eindelijk weer beschikbaar in de Nederlandse taal. Zijn theorieën blijven ook vandaag de dag interessant en toepasbaar op hedendaagse problematiek.

In het Poolse dorpje Józefów doodden de mannen van reservepolitie-bataljon 101 in een enkele nacht 1800 mannen, vrouwen en kinderen. Na anderhalf jaar hadden ze 83.000 Joden vermoord. Hoe kan het dat een groep doodgewone mannen – mannen die te oud bevonden waren om te vechten aan het front – tot dit soort acties in staat is? Wat gebeurt er binnen zo’n groep en wat drijft mensen om mee te doen en in (ogenschijnlijk) gewetenloze moordenaars te veranderen?

Doodgewone mannen | De rol van een Duits politiebataljon in de Endlösung in Polen | Christopher R. Browning | 9789401917223 | € 25,-

Instructiefilmpje Dachau

Collega Mark Hagenaars maakte een instructiefilmpje over het concentratiekamp Dachau. Klik hier voor een overzicht van heel veel tijdvakfilmpjes en filmpjes bij de historische contexten.  

Lesmateriaal: wie is verantwoordelijk voor de Holocaust

In deze les van Liesbeth Dirks moeten examenleerlingen van het havo en vwo aan de hand van concrete voorbeelden of broninterpretaties kunnen uitleggen dat geschiedverhalen een constructie zijn van het verleden. In deze opdracht wordt deze vaardigheid geoefend aan de hand van de schuldvraag bij de Holocaust.

De les van Liesbeth Dirks kwam ter sprake in het interview met Bjorn Wansink (Kleio 6, 2020). Het interview is hier terug te lezen: Interview Wansink Kleio 6 2020 (PDF)

Mediawijsheid

'Why can’t a generation that grew up online spot the misinformation in front of them?' is een opinieartikel van Sam Wineburg van de Stanford History Education Group in de Los Angeles Times.   

Heeft China al gewonnen?

Heeft China al gewonnen? is de 33e bespreking op Histoforum van een boek over de geschiedenis van China of het hedendaagse China, allemaal van de hand van oud-collega Jef Abbeel.

Vrijheid van meningsuiting

Leer moslimjongeren vrijer denken. Goed opinieartikelstuk van Baris Ates vandaag in Trouw. Ik zou er nog aan willen toevoegen dat het geen kwaad kan wanneer mensen, juist in een sterk geseculariseerde wereld,  wat meer respect opbrengen voor de godsdienstige overtuigingen van mensen.

Profielwerkstuk

De VU en de UvA hebben een heleboel tips op een rijtje gezet voor de verschillende fases die leerlingen tijdens een profielwerkstuk doorlopen. Ook staan op de website  handige links naar materiaal dat is ontwikkeld door de universiteiten, maar ook door anderen.
Met (inhoudelijke) vragen kunnen zi, via een contactformulier, terecht bij experts van de UvA of de VU .

Zie ook de website Onderzoek in zes stappen,  

Understanding by Design

Understanding by Design van Grant Wiggins en Jay McTighe is een boek dat mijn kijk op onderwijs diepgaand heeft beïnvloed. Ik schreef er op Histoforum verschillende artikelen over. Nu is er een driedelige podcast waarin Jay McTighe (Wiggins is overleden) vertelt over de ideeën in dit boek. Interessante materie voor iedereen die werk wil maken van formatie handelen. 

Gebruik van Wikipedia

You might have heard that you can’t trust anything on Wikipedia. If that’s the case, then why do professional fact checkers often use it? In this video, we break down the basics of how to use Wikipedia wisely. 

40.00 kaarten en afbeeldingen uit de vroegmoderne tijd

The British Library is making available 40,000 maps dating between 1500 and 1824, which will be freely available online for the first time. They are part of the Topographical Collection of King George III (K. Top), and included maps, atlases, architectural drawings, cartoons and watercolours.

The first batch of 18,000 images are now available for anyone to view online via the British Library’s digital Flickr Commons collection.

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.