Histoforum Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Jaargang 12, nummer 206, april 2022 I

Overzicht (na)scholingen en conferenties

-- Workshop HC China 1842-2001, 13 april 2022 Utrecht

- Workshop taalgericht geschiedenisonderwijs, 13 april 2022 Utrecht

- Webinar HC Steden en Burgers in de Lage Landen, 20 april 17.00-18.30 uur

- Webinar HC Verlichting, 20 april 19.00-20.30 uur

- Verdiepingsreis naar de vernietigingskampen van Aktion Reinhard., Van zaterdag 17 september tot en met zaterdag 24 september 2022. Prijs voor docenten is slechts 250 euro.

Paspoort 21: mens & maatschappij voor het vmbo

Ze waren op zoek naar een digitale lesmethode voor het vak mens & maatschappij, maar vonden de bestaande methodes niet helemaal geschikt. Wat doe je dan? Nou, dan ontwikkel je ‘gewoon’ zelf een methode. Tom van den Eijnden en Jeroen Basten, docenten bij het Aeres VMBO in Almere, zijn de initiatiefnemers én auteurs achter de onlangs gelanceerde lesmethode Paspoort 21. Benieuwd hoe een idee is uitgegroeid tot een methode die nu al op meerdere scholen wordt gebruikt? In dit interview vertelt Tom er alles over.
Zelf de methode uitproberen? Een proefaccount en meer informatie vind je hier.  

1672: Levenslijn staatsgezinden v.s. oranjegezinden

Het jaar 1672 luidde het einde in van de Gouden Eeuw. In de Republiek leidde dit ertoe dat de al lang aanwezige wrijving tussen de staatsgezinden en Oranjegezinden tot uitbarsting kwam. Johan de Witt moest als raadpensionaris, de belangrijkste staatsman op dat moment,
plaatsmaken voor stadhouder Willem III. Leerlingen verplaatsen zich in een staatsgezinde en Oranjegezinde en geven aan hoe zij op specifieke gebeurtenissen vanaf 1648 zouden hebben
gereageerd. Dit lesmateriaal is gemaakt door Owen Lammertink en is hier te downloaden. Het bijbehorende artikel (Kleio 2, 2022) is hier te downloaden. 

Stand-up history

Gijs Korenblik schreef een stappenplan over stand-up history bij zijn artikel over dit onderwerp in Kleio 2, 2022. Het stappenplan kunt u hier downloaden.

Kennis over prehistorie is verder dan ‘Het verhaal van Nederland’

Is het beeld dat de tv-serie Het verhaal van Nederland schetst van de prehistorie nog houdbaar? De betreffende aflevering, die de NPO op 2 februari jongstleden uitzond, werd tweeënhalf jaar geleden gemaakt. Zelfs in deze korte tijd is de archeologische kennis voortgeschreden. Zo stellen David Graeber en David Wengrow in hun boek Het begin van alles (2021) dat de overgang van jagers-verzamelaars naar boerengemeenschappen niet abrupt was, zoals de serie suggereert.
Lees het artikel van Sean Kerstges op de wbsite van het Historisch Nieuwsblad.

Oral history in de klas – HAN

Oral History is een website van de lerarenopleiding Geschiedenis van de HAN_University of Applied Sciences over Oral History, identiteit en inclusiviteit in geschiedenisonderwijs.
De website is gericht op studenten aan lerarenopleidingen en docenten in het voortgezet onderwijs. De site biedt voorbeelden van oral history interviews gemaakt door studenten, te downloaden lesmateriaal om in de klas oral history te gebruiken en handreikingen om zelf een oral history project met leerlingen te starten. Ben je een docent en wil je een oral history project op maat starten met je leerlingen of studenten?
Neem voor advies, ondersteuning en begeleiding contact op met:
Marloes Hülsken oralhistoryindeklas@han.nl  

Oorlog tegen Oekraïne

Oud-collega Jef Abbeel, kenner van de Russische geschiedenis, stelt zijn aantekeningen voor lezingen die hij geeft over de oorlog tegen Oekraïne beschikbaar voor docenten in Nederland en België. gegevens over Nederlandse bedrijven in Oekraïne ontbreken omdat de RVO / Rijksdienst voor Ondernemend Nederland niet geantwoord heeft op vragen om informatie.
Jeff Abbeel besprak voor Histoforum de boeken Niemandsland: Een reis naar de oorlog in Oekraïne en Oorlog met Rusland

Stadskaarten uit de 16e eeuw

De Universiteit van Jeruzalem heeft al jaren een grote collectie historische stadskaarten online staan. Hierbij kan je op zeer hoge resolutie historische steden bekijken. Het is een grote collectie stadskaarten van Europa en daar buiten, maar ook 28 Nederlandse steden uit met name de 16e eeuw.

Foute vrouwen.: Handlangsters van de nazi's in Nederland en Vlaanderen

Op 20 april verschijnt Foute vrouwen, het nieuwe boek van Paul van de Water. In dit boek tekende Van de Water opmerkelijke levensverhalen op van Nederlandse en Vlaamse vrouwen die collaboreerden of op andere manieren de bezetter hielpen tijdens WO2.
Een derde van alle leden van de NSB was vrouw. Toch is er nauwelijks onderzoek gedaan naar hun beweegredenen en hun verhaal. In Foute vrouwen onderzoekt Paul van de Water de soorten collaboratie waaraan Nederlandse en Vlaamse vrouwen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuldig maakten. Soms betrof het eenvoudige kantoorbanen bij vaak verschrikkelijke organisaties, soms ging het om actieve Jodenjaagsters. Opvallende geschiedenissen die Paul van de Water in Foute vrouwen beschrijft zijn die van de Amsterdamse Ans van Dijk, de Vlaamse Irma Laplasse en jeugdboekenschrijfster Tonny Vos-Dahmen von Buchholz.
Foute vrouwen | Paul van de Water | 9789401918565 | € 25,-

Geschiedenis Podcast

Pas onlangs ontdeke in een geschiedenis podcast over de geschiedenis van ons land die al bestaat sinds 2017
Welcome to the History of the Netherlands. This podcast will take you on the incredible journey of the world's most influential swamp and those who call it home. Beginning at the end of the last ice age and trekking all the way through to the modern era, together we step through the centuries and meet some of the cast of characters who fashioned and forged a boggy marshland into a vibrant mercantile society and then further into a sea-trotting global super-power before becoming the centre for modern-day liberalism.
Hij wordt gemaakt door twee Australiërs Julian Smith en Joe Wegecsanyi  en is (dus) Engelstalig, De podcast bevat nu al 42 afleveringen en gaat vergezeld van een website.  

De grootste bankoverval aller tijden

Frank Krake schreef een boek over de grootste bakoverval aller tijden in 1944 in Almelo. Herman Finkers zei het al:  In Almelo is altijd wat te doen. U leest een passage uit het boek op Historiek.

Hemel en hel in kaart

Sinds het ontstaan van de beschaving heeft de mensheid zich uiteenlopende voorstellingen gemaakt van wat ons na de dood te wachten staat. In het onlangs verschenen boek Hemel en hel in kaart (Davidsfonds) brengen Guido Derksen en Martin Van Mousch een groot aantal beelden van hemel, hel en andere postmortale werelden op originele wijze in kaart. Vijfduizend jaar cultuurgeschiedenis voert van de Mesopotamische onderwereld langs het oud-Egyptische dodenrijk Duat naar de islamitische hemelen en hellen, tot de hedendaagse hemel en hel. Op Historiek een fragment over het Keltische dodenrijk Avalon

Van God Los: de onstuimige jaren zestig

Onder de enigszins schertsende titel Van God Los? presenteert het Catharijneconvent een boeiende historische tentoonstelling over de onstuimige jaren zestig. Anno 2022 is het nauwelijks meer voor te stellen, maar in 1960 was Nederland een van de meest christelijke landen van Europa. De expositie laat zien hoe daar in korte tijd verandering in kwam.

Lees het artikel dat Marina Marijnen schreef naar aanleidingt van deze tentoonstelling. 

Useful Charts

Matt Baker, een voornalige leraar, gepromoveerd in Religiestudies maakt een You Tube kanaal met 1 miljoen subscribers en een website met tabellen, schema's over van alles en nog wat, maar toch vooral over geschiedenisonderwerpen. "I've loved charts and diagrams ever since I was a young child. Like many others, I'm what you'd call a visual learner. I have found that in early grades, visual materials tend to be incorporated often. However, once a person reaches the higher grades, learning becomes almost exclusively based on reading texts and listening to lectures. There is often very little visually-based material available on more advanced subjects, particularly in the humanities. I started UsefulCharts is to help change this situation.

Charlot Verlouw bespreekt dit kanaal voor Trouw.  

Geschiedenis in kaarten

Een overzicht van de geschiedenis van Nederland vanaf 2000 v. Chr. in 'animated' kaarten.

Examenbesprekingen havo/vwo 2022

De planning voor de besprekingen is als volgt:
- Regionale besprekingen: woensdag 18 en donderdag 19 mei (zowel HAVO als VWO, online) van 16:00 tot ca. 17:15;
- Landelijke bespreking: vrijdagmiddag 20 mei (Utrecht) (tijdstip volgt op een later moment).

Net als ieder jaar zijn de (online) regiobesprekingen bedoeld om de (algemeen geldende) knelpunten te inventariseren die zijn opgevallen tijdens de correctie, of dat er een gedeelde vraag is ten bate van correctie en/of er een suggestie is ten bate van het corrigeren. Ter voorbereiding voor de bespreking neem je de desbetreffende vragen, het antwoordmodel en een steekproef van de gemaakte examens door. De opzet van de regionale bijeenkomsten zal hetzelfde zijn als vorig jaar. We zullen iedereen die zich aanmeldt indelen in een break-out-room, drie voor HAVO en drie voor VWO. Elke groep bespreekt een deel van de vragen (de eerste groep vraag 2-10, de tweede vraag 11-19 en de derde vraag 20-…). Zo kan inhoudelijk worden gediscussieerd over de knelpunten/ suggesties en is er voldoende tijd om dit netjes te notuleren. 

Over 1572. Het kanteljaar van de Tachtigjarige Oorlog

Als op 1 april 1572 de watergeuzen Den Briel veroveren, is dat de eerste tastbare overwinning voor prins Willem van Oranje. Het is het begin van een reeks militaire zeges en het volk, murw gebeukt door honger, werkeloosheid, de tiende penning en een strenge winter, schaart zich massaal achter de opstand tegen Spanje. Eind 1572 slaat de hertog van Alva, de landvoogd van Filips II van Spanje, hard terug.
Van Cruyningen beschrijft al deze gebeurtenissen en de nasleep daarvan, tot en met het einde van de Tachtigjarige Oorlog.
1572. Het kanteljaar van de Tachtigjarige oorlog | Arnout van Cruyningen | 9789401918305 | € 20,-

Laatste toevoegingen op Histoforum

De laatste toevoegingen (artikelen, boekbesprekingen enz.) vindt u altijd op deze pagina.